Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Hoşyar Abdullah, "Baas Saddam Rejimi'nin 2003 yılında yıkılmasından sonra Irak ordusu istenilen düzeyde kendini toparlayamadı" dedi.
Abdullah, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentindeki ofisinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Terör örgütü DAEŞ'in Irak'ın üçte birinin işgal etmesinden sonra ülkedeki istikrar ve güvenin çok kötü bir şekilde zarar gördü. Bundan önceki dönemde ise Baas Saddam Rejimi'nin yıkılmasından sonra ordu içerisinde yapılan değişiklerinin hiç bir önemi veya etkisi söz konusu olmadı" ifadelerini kullandı.
Irak ordusunun ne kadar zayıf olduğunun Musul'un düşmesiyle ortaya çıktığını belirten Abdullah, "Orduların ne kadar zayıf yada yetersiz oldukları savaşlarda belli olur. Irak zaten uzun bir süre boyunca çeşitli savaş ve iç çatışmalara sahne olmuştu. Ancak hiç birisi Musul'un düşmesi kadar etkili değildi. Kentin düşmesiyle beraber, ordunun kendi içerisinde yıkıldığı ve çok güçsüz olduğu ortaya çıktı" değerlendirmesinde bulundu.
Irak'a komşu ülkelerin, ülkedeki istikrar ve güvenliğinin rayına oturması için iyi bir rol üstlenmediğine dikkat çeken Abdullah, "Güvenli bir Irak, komşu ülkelerin desteğiyle meydana gelebilir ancak hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde ülkeler arasındaki siyasi ve diğer çıkar ihtilafları bu durumun önünde engel teşkil ediyor. DAEŞ'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon güçleri 60 ülkeden bir araya geliyor. Ancak bu ülkelerin birbirinden bağımsız görüşleri mevcuttur. Bu ihtilafların olması Irak'ı etkiliyor" şeklinde konuştu.
Irak'ta güçlü bir ordu ve emniyet teşkilatının olmamasından dolayı, bir çok milis gücünün ortaya çıktığına değinen Abdullah, "Güçsüz bir güvenlik gücünün olması nedeniyle Irak'ın çeşitli bölgelerinde her gün sokaklarda adam kaçırılıyor ve halk arasında patlama meydana geliyor. Ülkenin güvenlik dosyası hiçte iç açıcı değil" dedi.
Ordunun çökmesi ve terör saldırılarına cevap verememesinden dolayı Irak'taki Dini Şii Mercii tarafından Haşdi Şabi'nin (Şii milis gücü) kurulduğunu hatırlatan Abdullah, "Resmi bir güç değildir ancak Şiilerin bu konuda bazı çalışmaları var. Bu gücün bir komutanı veya sorumlusu yok. Bir kaç silahlı milis gücünün bir araya gelmesiyle kuruldu. Bazen bu grup adına birileri kötü eylemler içerisinde bulunuyor. Bizzat faillerin Haşdi Şabi'ye bağlı olup olmadığını kestirmek zordur. Mesela Salahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinde meydana gelen gerginlik buna bir örnektir" şeklinde konuştu.
Irak'taki her siyasi partinin aynı zamanda silahlı bir gücünün olduğunun anlatan Abdullah, "Her partinin kendi milislerin olması, ülkedeki güvenlik sistemine ciddi bir tehdittir. Irak'ta çıkarılan son yasaya göre bundan sonra siyasi partilerin askeri gücünün olması yasaklandı ancak buna uyan tarafın olduğu söylenemez" dedi.
Irak'ın savunma ve güvenlik konusunda genel bütçeden ayrılan oranın yüzde 6 olduğu bilgisini veren Abdullah, "Her yıl yaklaşık 6 milyar dolar ülkenin savunma sisteminin güçlendirilmesi için harcanıyor" dedi.
Son Dakika › Güncel › Irak Ordusunun Durumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?