İspanya'da 20 Aralık'ta yapılan ve hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamadığı genel seçimlerden sonra hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez, yeterli destek bulamamasına ve güven oyu alamayacağını bilmesine rağmen hükümet programını bugün meclise sundu.
Kral 6. Felipe'den 3 Şubat'ta hükümet kurma görevini alan PSOE lideri Sanchez, bugün meclis genel oturumunda yaptığı, 1 saat 40 dakika süren konuşmada son 4 yıldır ülkenin etkilendiği ekonomik kriz, kemer sıkma politikaları, yolsuzluk skandalları ve Katalonya sorununa atıfta bulunarak, "değişim" için destek istedi.
Sanchez'in sunduğu hükümet programıyla ilgili salt çoğunluğun arandığı ilk güven oylaması yarın akşam yapılacak. 350 sandalyeli mecliste güven oyu almak için 176 milletvekilinin "evet" oyuna ihtiyacı olan Sanchez, sadece liberal görüşlü Ciudadanos ve 1 milletvekiline sahip Kanarya Koalisyonu'nun desteğini alırken, toplam desteği 131 milletvekilinin üzerine çıkamıyor. Ülkedeki mevcut siyasi ortamda hem Halk Partisi (PP) hem de Podemos, Sanchez'in kuracağı hükümete "hayır" oyu vereceğini net bir şekilde açıkladı.
Erken seçim ihtimali var
Büyük bir sürpriz olmaması halinde PSOE liderinin ne 2 Mart'ta ne de mutlak çoğunluğun aranacağı 5 Mart cuma akşamı yapılacak 2. oylamada güven oyu alması öngörülmüyor. Sanchez'in beklendiği gibi güven oyu alamaması halinde söz hakkı yine Kral 6. Felipe'ye geçecek. İspanya Kralı ya yeni bir adayı hükümet kurmakla görevlendirecek ya da meclisi feshederek, ülkeyi erken seçime götürecek.
20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerden 1. parti olarak çıkan muhafazakar sağ görüşlü PP'nin lideri ve şimdiki Başbakan Mariano Rajoy, diğer siyasi partilerden hiçbirinin desteğini alamamasından dolayı hükümet kurma görevini almayı reddetmişti. Rajoy, kendisinin Başbakanlığında ve partisinin liderliğinde PP-PSOE-Ciudadanos arasında büyük bir koalisyon kurulması teklifini getiriyor. Ancak PSOE bunu daha müzakere etmeden reddediyor. İspanya'da ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan halk hareketinin siyasi uzantısı olan ve ilk defa meclise giren Podemos partisi ise PSOE'nin sunduğu teklifleri "gayri ciddi" olarak değerlendiriyor.
20 Aralık genel seçimlerinden sonra 350 sandalyeli İspanyol meclisinde dağılım şu şekilde olmuştu:
"PP 123, PSOE 90, Podemos 69 (Podemos 42, Katalonya'daki kolu En Comu 12 - Valencia'daki kolu Es el Moment 9 - Galisya'daki kolu En Marea 6), Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC-Cat Si) 9, Demokrasi ve Özgürlük (DIL) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6, Birleşik Sol (IU) 2, Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu koalisyonu 2, Kanarya Adaları Koalisyonu (CC-PNC) 1."
Son Dakika › Güncel › İspanya'da Hükümeti Kurma Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?