Filistin'in İsrail barış müzakereleri heyet başkanı Saib Erekat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İsrail'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesini öngören kararı kabul etmesini beklediklerini söyledi.
Temaslarda bulunmak için Rusya'ya gelen Erekat, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Erekat, görüşmede İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Judea, Samayra ve Gazze bölgelerinin durumu hakkında bilgi verdiğini ve BMGK'nın İsrail'in söz konusu bölgelerden çekilmesini öngören kararı kabul etmesini beklediklerini dile getirdiğini belirtti.
Toplantıda İsrail'in saldırgan tutumunun ve Filistin'in bağımsızlık konusunun da gündeme geldiğini söyleyen Erekat şöyle konuştu:
"Biz, bu konuları ABD yetkilileri ile de görüşeceğiz. İşgalin ne zaman son bulacağına dair kesin bir tarih belirlenmesi gerekiyor. Filistin'in ateşkes için öncelikli şartı, 1967 yılındaki sınırlarla bağımsız bir Filistin devleti kurulmasıdır. Rusya, önümüzdeki günlerde BMGK'ya bir öneri sunacağına dair söz verdi. Biz, BMGK'nın İsrail'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesini talep eden kararı kabul etmesini istiyoruz."
Erekat, Moskova'daki temasları çerçevesinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve Dışişleri Ortadoğu ve Kuzey Afrika Departmanı Başkanı Sergey Verşinin ile de görüştü.
İsrail ordusu, 1967'de Mısır'ın Sina Yarımadası'nı, Gazze'yi, Ürdün Nehri'nin batı kıyılarını, Kudüs'ün doğusunu ve Suriye'nin Golan tepelerini işgal etmişti. 1980 yılında Kudüs, İsrail'in "ebedi ve ayrılmaz" başkenti ilan edilmişti. Bu dönemde İsrail'in kontrolüne geçen topraklar, BM, AB ülkeleri, ABD, Rusya ve diğer birçok ülke tarafından işgal edilmiş topraklar olarak kabul ediliyor. İsrail ise söz konusu topraklar için "tartışmalı bölgeler" ifadesini kullanıyor. - Moskova
Son Dakika › Güncel › İsrail-Filistin Barış Görüşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?