Italya'daki Referandum - Son Dakika
Güncel

Italya'daki Referandum

Italya\'daki Referandum

İtalya'da, senatonun yasama yetkisini törpülemeyi öngören anayasa reformuna ilişkin referandumda oy kullanma işlemi sürerken liderler, oylarını kullandı.

04.12.2016 19:00

İtalya'da, senatonun yasama yetkisini törpülemeyi öngören anayasa reformuna ilişkin referandumda oy kullanma işlemi sürerken liderler, oylarını kullandı.

1946'dan bu yana çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefleyen anayasa referandumu için devlet erkanı ve siyasi partilerin liderleri oylarını kayıtlı oldukları sandıklarda kullandı.

Palermo kentinden olan Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, oyunu bu kentte kullanırken, Floransalı olan Başbakan Matteo Renzi de eşi Agnese Landini ile birlikte oyunu bağlı olduğu seçim merkezinde kullandı.

"Hayır" oylarının kazanması durumunda istifa edeceği sinyalini veren ve bu nedenle hükümeti üzerinde test niteliği taşıyan referandumda, Başbakan Renzi, bir gazetecinin, "Ne yönde oy kullanacaksınız" sorusuna aynı şekilde esprili cevap vererek, "Şimdi biraz düşünmem gerek" diye yanıt verdi.

Muhalefet partisi Forza Italia lideri de Silvio Berlusconi de Roma'daki seçim merkezinde oyunu attı. Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini de oyunu Milano'da kullandı.

Bu arada, ülke için kritik öneme sahip söz konusu referanduma katılımın yüksek olacağı belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, oy verme işleminin başladığı yerel saat 07.00'den sonraki ilk 5 saatlik diliminde, kayıtlı seçmenlerin yüzde 20,14'ünün sandığa giderek, vatandaşlık hakkını kullandığı bildirildi.

Ülke genelinde oy verme işlemi yerel saatle gece 23.00'te (TSİ 01.00) sona erecek. Referanduma dair resmi olmayan ilk sonuçların, pazarı pazartesiye bağlayan gece ve sabaha karşı gelmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Italya'daki Referandum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement