Lisans ve yüksek lisans eğitimini İTÜ'de deniz bilimleri üzerine alan Yıldırım'a, ülkemize ve İTÜ'ye yaptığı hizmetler nedeniyle iki fakültenin önerisiyle fahri doktora verildi.
İTÜ Mezunu Eski Bakan Binali Yıldırım'a İTÜ Senatosunun aldığı karar ile fahri doktora unvanı verildi. Yüksek Mühendis Yıldırım'ın mezunu olduğu İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ile Denizcilik Fakültesinin önerilerinin değerlendirilmesiyle karar alındı. Yıldırım'a, "ulusal gemi inşaatı ve denizcilik sektörlerinin gelişimine ve bu alanda çeşitli kademelerdeki değerli çalışmaları ile sektörün yurtiçi ve yurtdışı saygınlık ve etkinliğinin artmasına yaptığı katkı göz önüne alınarak" fahri doktor unvanı verildi.
'Mühendislik bilgisini devlet deneyimiyle birleştirdi'
Fahri Doktora Töreni, 19 Eylül 2014 Cuma günü İTÜ Rektörlük binasında gerçekleştirildi. Törene, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcıları, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ergin, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler, öğretim üyeleri ve denizcilik sektöründen konuklar katıldı.
Tören İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın açış konuşmasıyla başladı. "Bugün, yaptığı çalışmalarla ülkemizin yakın tarihine adını yazdırmış bir İTÜ'lüye fahri doktora takdim edecek olmanın, şahsım ve üniversitem adına kıvancını yaşıyorum" diyen Karaca, Yıldırım'ın mühendislik bilgisini, devletin farklı kademelerinde verdiği hizmeti birleştirdiğini söyledi. Karaca, Yıldırım'ın, Cumhuriyet tarihinin en uzun süre görev yapan Ulaştırma Bakanı olmasının yanı sıra, bu göreve 4 kez getirilen ilk bakan olduğuna dikkat çekti. Karaca şöyle konuştu:
"Bugüne kadar ülkemizdeki 10 üniversiteden ve Berlin Teknik Üniversitesinden fahri doktora unvanları aldı. Ancak inanıyorum ki Sayın Bakan için bugün verilecek Fahri Doktora belgesi hepsinden ayrı bir önem taşıyor. İTÜ'lüler geleceğe imza atmayı gelenek haline getirmiş bir ekoldür. Bu nedenledir ki az sonra kendisine takdim edeceğimiz fahri doktora, ülkemize önemli hizmetlerde bulunmuş ve üniversitemize değerli katkı sağlamış bir mezunumuzu taltif edecek olması nedeniyle ayrıcalıklı bir yere sahip. İTÜ'nün temelinde Mühendishane-i Bahr-i Hümayun vardır. Denizcilik eğitiminin adı, markası olan üniversitemizin, bu alanda yetiştirdiği bir değeri onurlandırması, tüm İTÜ için onurdur."
Karaca'nın konuşmasının ardından, İTÜ Senatosu'nun yıldırıma fahri doktora vermesine ilişkin karar Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın tarafından okundu. Kararın okunması ile Rektörümüz Bakan Yıldırım'a cübbesini giydirdi ve fahri doktora belgesini takdim etti.
'İTÜ benim yetiştiğim ocak'
Yıldırım "Artık bir düzine oldu fahri doktoralar; bunlar arasında Berlin Teknik Üniversitesi de var ama yetiştiğim ocaktan bana fahri doktora verilmesi ayrı bir önem taşıyor" sözleriyle başladığı konuşmasında, öncelikle İTÜ'nün güçlü akademik varlığına işaret etti. Yıldırım, "241 yıldır bilim adına fen adına akla ilk gelen İTÜ'dür. Kendini geleceğe hazırlayan her gencin rüyasıdır İTÜ. Biz bu rüyayı yaşadık. Şu an benim için gerçekten tarihi bir an yaşıyorum, çok mutluyum" dedi. Yıldırım, "Tek derdimiz sadece yol yapmak değil, sadece hızlı tren yapmak değil, sadece havayolunu halkın yolu yapmak değil aynı zamanda halkımızın gönlüne yol yapmaktı. Aktif görevi bıraktıktan sonra bunu başarmış olduğumuzu görmekten ayrıca mutluluk duyuyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin ilerlemesi için teknolojik üstünlüğü yakalaması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bunun için akıl teri ile alın terini birleştireceğiz. Türkiye'nin insan kaynağı var, tecrübesi var, geleceği var, gençleri var… Enerjimizi boşa harcamayalım. Biz enerjimizi birbirimizle itişip kakışmaya harcamayacağız. Hedef 2023. Büyük Atatürk'ün bize gösterdiği hedef muasır medeniyetler seviyesiydi. Bizim hedefimiz bu."
Yıldırım, Türk denizcilik sektörünün itibarını yükseltmek için ekibiyle birlikte çok çaba sarfettiğinden bahsederek, Türkiye'nin uluslararası denizcilik organizasyonlarında adı dahi geçmezken, şimdi karar mercilerinde fikrine itibar edilen ülke konumuna geldiğini söyledi. Yıldırım, "Bunu arkadaşlarımızla birlikte başardık. Tersaneciliğimizi geliştirdik, tersane sayılarımızı artırdık, yat üretiminde marka haline geldik, marina kapasitemizi çok artırdık, balıkçılıkla ilgili yatırım yaptık, balıkçı barınakları sayısını artırdık. İç sulardaki denizciliğimizin gelişmesi adına 4 katrilyona yakın destek verdik" dedi.
Yıldırım, fahri doktorayı kendisiyle birlikte görev yapan 100 bini aşkın ulaştırma ve iletişim sektörü çalışanı adına aldığını söylediği konuşmasını, İTÜ'ye teşekkür ederek tamamladı.
Son Dakika › Güncel › İTÜ'den Binali Yıldırım'a Fahri Doktora - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?