İyi Partili Sezgin: "Yangın Söndürme Uçaklarını Kendimiz Üretmek Hatta Uçak İhraç Etmek İçin Neden Çaba Gösterilmemektedir?" - Son Dakika
Güncel

İyi Partili Sezgin: "Yangın Söndürme Uçaklarını Kendimiz Üretmek Hatta Uçak İhraç Etmek İçin Neden Çaba Gösterilmemektedir?"

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde söz alarak; "Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınları bu iktidar döneminde yaşanmıştır... Bunun en büyük nedeni iktidarın yanlış zihniyeti ve çapsızlığıdır. Türkiye birçok şey üretiyor, bunlarla da övünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde insansız savaş uçağımızın testlerine başlandı. İftihar ettik. Bu teknolojiye sahipken yangın söndürme uçaklarını kendimiz üretmek, kendi yangınlarımızı söndürmek hatta uçak ihraç etmek için neden çaba gösterilmemektedir?" dedi. İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ise Milli Savunma Bakanlığı bütçesini, "Katar’a satılan tank palet fabrikası tank üretecekti. Hatta o gün tam 48 ay önce Cumhurbaşkanı kesin bir tarih vermiş; 18 ay sonra tank palet fabrikasında tank üretilecek demişti. Aradan tam 4 yıl geçti. Gören, duyan var mı? Yok. Bugün elimizde ne ‘Altay’ tankı var ne de tank palet fabrikası var" sözleriyle eleştirdi.

09.12.2022 20:20  Güncelleme: 01:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde söz alarak; "Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınları bu iktidar döneminde yaşanmıştır... Bunun en büyük nedeni iktidarın yanlış zihniyeti ve çapsızlığıdır. Türkiye birçok şey üretiyor, bunlarla da övünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde insansız savaş uçağımızın testlerine başlandı. İftihar ettik. Bu teknolojiye sahipken yangın söndürme uçaklarını kendimiz üretmek, kendi yangınlarımızı söndürmek hatta uçak ihraç etmek için neden çaba gösterilmemektedir?" dedi. İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ise Milli Savunma Bakanlığı bütçesini, " Katar'a satılan tank palet fabrikası tank üretecekti. Hatta o gün tam 48 ay önce Cumhurbaşkanı kesin bir tarih vermiş; 18 ay sonra tank palet fabrikasında tank üretilecek demişti. Aradan tam 4 yıl geçti. Gören, duyan var mı? Yok. Bugün elimizde ne 'Altay' tankı var ne de tank palet fabrikası var" sözleriyle eleştirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

İYİ Parti Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçesi üzerine söz aldı. Sezgin'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"AB ÜLKELERİNİN YÜZDE 43'Ü ORMANLARLA KAPLIYKEN TÜRKİYE'DE BU ORAN YÜZDE 29'DA KALMIŞTIR: İktidarın karnesi, milli servetimiz ve gücümüz olan ormanlarımız faslında da çok zayıftır. 1999 yılında yaklaşık 21 milyon hektar olan genel orman alanımız 20 yılda ancak 2 milyon hektar artırılabilmiştir. Bu artış ise yeni orman alanlarının kazanılmasından değil, bozuk orman alanlarının rehabilite edilmesinden kaynaklanmaktadır ve yetersizdir. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 43'ü ormanlarla kaplıyken Türkiye'de bu oran yüzde 29'da kalmıştır.

YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARINI KENDİMİZ ÜRETMEK İÇİN NEDEN ÇABA GÖSTERİLMEMEKTEDİR?: Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınları bu iktidar döneminde yaşanmıştır. Çok başarısız bir bakan olan önceki Tarım ve Orman Bakanı döneminde yaşanan dev yangınların acısı hala tazedir. Bu yangınların pek çoğu devletin değil, vatandaşlarımızın gayreti ile söndürebilmiştir. Bunun en büyük nedeni iktidarın yanlış zihniyeti ve çapsızlığıdır. Yangın söndürme ekipmanları ve bilhassa havadan müdahale araçları ihmal edilmiştir. Türkiye birçok şey üretiyor, bunlarla da övünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde insansız savaş uçağımızın testlerine başlandı. İftihar ettik. Bu teknolojiye sahipken yangın söndürme uçaklarını kendimiz üretmek, kendi yangınlarımızı söndürmek hatta uçak ihraç etmek için neden çaba gösterilmemektedir?"

Milli Savunma Bakanlığı'nın 2023 yılı bütçesi üzerine İYİ Parti Grubu adına sözü Kayseri Milletvekili Dursun Ataş aldı.

"CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN BÜTÇESİ YÜZDE 72, DİYANET'İN YÜZDE 117 ARTARKEN MSB'NİN BÜTÇESİ İSE SADECE YÜZDE 66 ARTMIŞTIR"

Ataş, "AKP'nin sebep olduğu yüksek enflasyon 2022 yılı bütçesi ilk 6 ayda erimiş, ek bütçe yapılması zorunlu olmuştur. Milli Savunma Bakanlığı'nın 2022 yılında başta 80,4 milyar TL iken ek bütçe ile 29 milyar TL eklenmiş ve yaklaşık 110 milyar TL'ye ulaşmıştır. 2023 yılı bütçe teklifinde Cumhurbaşkanlığı'nın bütçesi yüzde 72, Diyanet'in bütçesi ise yüzde 117 artarken Milli Savunma Bakanlığı bütçesi ise sadece yüzde 66 artmıştır. TÜİK'in masa başında hazırladığı yıllık resmi enflasyon oranı bile yüzde 84,39; ENAG'ın yıllık gerçek enflasyon oranı ise yüzde 170,7'dir. Ama Milli Savunma Bakanlığı bütçesi sadece yüzde 66 artmıştır. Yani ortada bir artış yoktur" eleştirisini yaptı.

"BUGÜN ELİMİZDE NE 'ALTAY' TANKI VAR NE DE TANK PALET FABRİKASI VAR"

Ataş, "Yerli ve milli edebiyatı yapanlara bir hatırlatalım. Katar'a satılan tank palet fabrikası tank üretecekti. Hatta o gün tam 48 ay önce Cumhurbaşkanı kesin bir tarih vermiş; 18 ay sonra tank palet fabrikasında tank üretilecek demişti. Aradan tam 4 yıl geçti. Gören, duyan var mı? Yok. Bugün elimizde ne 'Altay' tankı var ne de tank palet fabrikası var" dedi.

"JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK, CUMHURİYET TARİHİNİN EN TARTIŞMALI İÇİŞLERİ BAKANI'NA BAĞLANMIŞTIR"

Ataş, AKP'nin milli güvenlik politikalarını, "Türkiye'ye modern tıbbı getiren askeri tıp akademisi ve askeri hastaneler kapatılmıştır. TSK'nın ayrılmak parçası olan Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, 'hayatımda tek bir güvenlik makalesi dahi okumadığını' söyleyen Cumhuriyet tarihinin en tartışmalı İçişleri Bakanı'na bağlanmıştır. Yüksek Askeri Şüra, ilgili, ilgisiz sivillerle doldurulmuş, kahraman askerler emekli edilip yandaşlara yer açılmıştı" sözleriyle eleştirdi.

İyi Partili Sezgin: "Yangın Söndürme Uçaklarını Kendimiz Üretmek Hatta Uçak İhraç Etmek İçin Neden Çaba Gösterilmemektedir?"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İyi Partili Sezgin: 'Yangın Söndürme Uçaklarını Kendimiz Üretmek Hatta Uçak İhraç Etmek İçin Neden Çaba Gösterilmemektedir?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement