İzmir- İstanbul Otoyolu yapımında ihtiyaç duyulan malzeme temini için Kemalpaşa ilçesi Akalan Mahalesi'nde açılmak istenen taş ocağına karşı çıkan yöre sakinlerinin avukatı Şehrazat Mercan, tesisin iptali için İzmir 5. İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını bildirdi.
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray ve tepkili yöre sakinlerinin avukatı Şehrazat Mercan, taş ocağının düşünülen kazı alanı ve şantiye sahasında inceleme yaparak, köylülerle bir süre görüştü.
Burada AA muhabirine açıklama yapan Mercan, söz konusu işletmenin Akalan mahallesinde taş ocağı, kırma eleme tesisi ve asfalt şantiyesi kurulumu için İzmir İl Özel İdaresi'nden 2012 yılında ruhsat aldığını ifade etti.
Bölgede taş ocağı kurabilmek için firmanın, İzmir-Gebze- Orhangazi otoyol çalışması için verilen Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) kapsam dışı kararını kullandığını belirten Mercan, bölgenin zeytin ağaçları bakımından zengin olması nedeniyle bu kararın uygulanabilir olmadığını söyledi.
Zeytin ağaçları yönetmeliğine göre 3 kilometre çevredeki zeytin ağaçlarının koruma altında olması gerektiğine dikkati çeken Mercan, söz konusu taş ocağının zeytin ağaçlarına 300 metreden daha az mesafede olduğunu savundu.
Hukuki mücadele
Bunun bile başlı başına tesisin yapılmasının önünde bir engel olduğunu söyleyen Mercan, şöyle konuştu:
"Çünkü zeytincilik yasası özel bir yasa, amir hükümle 3 kilometre mesafedeki zeytinlikleri toz ve dumandan korur. Bu gibi tesislerin yapımını da engeller. Bu sebeple başta zeytin olmak üzere, kiraz, üzüm bağları bu bölgede oldukça fazla. Sonra insanların yaşam alanı kurulması düşünülen tesise çok yakın. Burada bir de ilkokul bulunuyor. Daha yakında ise meranın olması sebebiyle burası tesisin kurulması için doğru bir yer değil.
Bu ÇED kapsam dışı kararının iptali için dün İzmir 5. İdare mahkemesi'ne davamızı açtık. insanların yaşamları, insanların herşeyleri tehdit altında. Hatta mahkemenin sonucunun bile beklenmeden bunların buradan çekilip, daha doğru bir yerde bu tesisin yapılması lazım. Bunun hukuki mücadelesini de başlattık. Davayı yöre sakini 40 kişiyle açtık. Bu sayı daha da artacaktır. İkinci bir dava daha açarak ruhsatın iptalini de isteyeceğiz."
"Erkenci kiraz üretimi etkilenir"
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da Kemalpaşa ilçesinin kiraz ve zeytin üretimiyle öne çıktığını hatırlatarak, taş ocağı tesisinin bölgedeki tarımsal çalışmaları olumsuz etkileyeceğini iddia etti.
Oray, "Bu yöre, Kuzey yarım kürede erkenci kirazların ilk üretildiği bir yer. Burada böyle bir tesis kurulduğunda Akalan başta olmak üzere Kemalpaşa ovasını etkiler. Bu taş ocağının buraya kurulmasını kesinlikle istemiyoruz. Köylülerimizle birlikte avukatımızı tuttuk. Sadece Akalan da değil, Kemalpaşa ilçe sınırlarımız içinde böyle bir tesisin kurulmasını istemiyoruz. Bu tesis kurulduğunda yıllık 90 bin ton olan kiraz üretim kapasitemiz etkilenecektir. Tarımıyla meşhur olan bu bölgemizde gelecek nesillere kirazı, zeytini resimlerden mi göstereceğiz? Çiftçi bunun korkusu içinde. Elimizden ne geliyorsa bu taş ocağının buraya kurulmaması için kanuni olarak ne yapılması gerekiyorsa yapacağız" şeklinde konuştu. - İzmir
Son Dakika › Güncel › İzmir'deki Taş Ocağı Eylemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?