Ege Üniversitesi, Türkiye'nin aşı konusunda dışa bağımlılığını azaltmak için Aşı Geliştirilmesi ve Üretimi Altyapı Projesi geliştirdi. Projede öncelikle çocuk felci aşısı, boğmaca aşısı ile toksoplazmalayşmanya aşısı ve insan papilloma virus (HPV) aşılarının prototiplerinin geliştirilmesi ardından sanayi işbirliği ile tedaviye kazandırılması amaçlandı. İkinci aşamada ise kanserin tedavisine yönelik olarak DNA ve otolog aşıların prototiplerinin geliştirilmesi hedeflendi. Projenin maliyeti yaklaşık 40 milyon dolar olarak hesaplandı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, aşı üretiminin ihtiyaç duyduğu en önemli zenginliğin donanım kadar bilgi birikimi ve kültür olduğuna dikkat çekerek, projeyi üniversite- sanayi işbirliği ile hayata geçireceklerini, öncelikle ulusal gereksinlerin karşılanarak dışa bağımlılığın azaltılacağını, daha sonra uluslararası piyasada yer edinileceğini anlattı. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi'nin aşı projesini çok disiplinli olarak hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, Projemizde, Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik bölümü, Tıp Fakültesi Parazitoloji ana bilim dalı, Eczacılık Fakültesi, Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi bölümleri çağrı çerçevesinde ihtiyaç duyulan aşı üretimi için bir araya geldiler. Tüm bu birimlerimiz milli aşı projesi için el ele vererek bu projeyi ülkemize kazandıracak olmanın heyacanı içerisinde dedi.
MALİYET 40 MİLYON DOLAR
Türkiye'de bağışıklamada kullanılan insan aşılarının yaklaşık yüzde 60'ının Sağlık Bakanlığı, yüzde 30'unun özel sektör tarafından ithal edilirken, yüzde 10'unun ise bağış olarak sağlandığını söyleyen Proje Koordinatörü Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Deliloğlu Gürhan Türkiye'de uygulanmakta olan tüm bakteri ve virüs aşılarının üretilebileceği bir Aşı Üretim Tesisleri Kurulması Projesi'nin maliyetinin yaklaşık 40 milyon dolar olarak hesaplandığını ifade etti. Gürhan, ulusal beşeri aşı üretim tesislerinin kurulmasına destek verilmesini şart koşarken projenin Ege Üniversitesi'nin Biyobenzer Ürünler Mükemmeliyet Merkezi Projesi kapsamında hayata geçireceğini, bilimsel ve altyapı potansiyelinden destek alarak büyük ölçüde yerel kaynaklarla sürdürülebileceğini anlattı. Projede öncelikle çocuk felci aşısı, boğmaca aşısı ile toksoplazmalayşmanya aşısı ve insan papilloma virus (HPV) aşılarının prototiplerinin geliştirilmesi ardından sanayi işbirliği ile tedaviye kazandırılması amaçlandı. İkinci aşamada ise kanserin tedavisine yönelik olarak DNA ve otolog aşıların prototiplerinin geliştirilmesi hedeflendi. Kanser aşılarının protopinin geliştirilmesinde gerekli bilgi birikimi, özel sektör ve bir yurtdışı üniversite ile birlikte geliştirileceği bildirildi.
Son Dakika › Güncel › İzmir-Ege Üniversitesi Milli Aşı Üretecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?