Interpress'in, 2015 yılını kapsayan 'Kadına Şiddet' konulu araştırması, yazılı basında kadınlara yönelik sözlü, fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet uygulamalarına yönelik haberlerin geçen seneye göre yüzde 20 artış göstererek 80 bini aştığını ortaya çıkardı.
Kadına yönelik şiddetin bir türlü önlenemediği ülkemizde, geride bırakmaya hazırlandığımız 2015 yılında, yazılı basında yayınlanan kadına yönelik şiddet konulu haberlerinin bu yıl yüzde 20'ye yakın artış göstererek 83 bin 481'e ulaştığı saptandı.
Kadına şiddette "cinayet" haberleri ilk sırada
Ulusal, bölgesel ve yerel iki bini aşkın gazete ile dergide çıkan haberlerin tek tek incelendiği Interpress araştırmasında, geride kalan yıl boyunca kadına yönelik şiddet haberleri içinde en çok kadına yönelik cinayet haberlerinde yükseliş olduğu tespit edildi. Ülkemizde her geçen yıl sayısı hızla artmaya devam eden kadın cinayetleri sayısı bu yıl 270'i geçerken, işlenen bu cinayetler hakkında sayfalarda yer alan haber sayısının da 7 bin 194 adete yükseldiği belirlendi. Açıklanan istatistiklere göre Türkiye'de her üç kadından biri evde kocasının ya da sevgilisinin fiziksel şiddetine maruz kalıp darp edilirken, yaşanan bu olayların 5 bin 451 habere konu olduğu saptandı. Her yıl ortalama 20 binden fazla kadının cinsel saldırıya uğradığı ülkemizde, cinsel taciz haberleri 4 bin 497'ye yükselirken, kadınlara uygulanan psikolojik eziyet haberlerinin de 4 bin 230 olduğu belirlendi. Kadınların eşleri veya sevgilileri tarafından maruz bırakıldığı ekonomik şiddetin ise toplam 3 bin 644 haberle sayfalarda yer aldığı da tespit edildi.
Aynı araştırmaya göre, Devletin kadına karşı uygulanan şiddetin önüne geçilmesi için aldığı tedbirlerden "Panik Butonu", "Konuk Evleri", "Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri" ile "Kadına Şiddete Son: ALO 183 Hayat Kurtarır" projeleri uygulamaları hakkında da çıkan haberlerin toplamda 3 bine yaklaştığı tespit edildi.
Son Dakika › Güncel › Kadına Yönelik Şiddet 2015'te Durmadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?