Kadın ve Demokrasi Derneği'nin (KADEM), Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen "Kadınlar Göç Yolunda Projesi" kapsamında, "Kadın Mültecilere Yönelik İyi Uygulamalar Çalıştayı" yapıldı.
KADEM'den yapılan açıklamaya göre, Kadınlar Göç Yolunda Projesi, AB ülkeleri ve Türkiye arasında kalıcı bir diyalog geliştirmek, aynı konu üzerinde çalışmalarını sürdüren kurumlar arasında deneyim paylaşımı sağlamak ve iş birliği geliştirmek amacıyla kurulan Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında finanse ediliyor.
KADEM'in, İtalya'dan EUROCULTURA ve Türkiye'den Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) ortaklığıyla yürüttüğü proje, kadın mültecilerin gerçek problemlerini ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarmayı, mültecilerin yasal hakları ve düzenlemeler hakkında farkındalık yaratmayı, mülteciler ve mülteci entegrasyonu konusunda Avrupa ve Türkiye'de yapılan iyi uygulamaları ortaya çıkarmayı hedefliyor.
Proje kapsamında 10-12 Mayıs'ta İtalya'nın Vicenza kentinde düzenlenen "Kadın Mültecilere Yönelik İyi Uygulamalar Çalıştayı"nda, çeşitli AB ülkelerinden ve Türkiye'den sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla mültecilere ve entegrasyona yönelik yasal düzenleme ve iyi uygulamalar ele alındı.
Çalıştaya katılan İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'den 11 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve Amerika'dan iki üniversite öğrencisi deneyimlerini paylaştı. Aynı platformda farklı ülkelere ait farklı düzenleme ve uygulamaların tartışıldığı çalıştay, ülkelerin mülteci entegrasyonu konusundaki uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmasına, bunların güçlü ve zayıf yönlerini görerek kendi uygulamalarına yön vermelerine katkı sağladı.
Çalıştayın son gününde mültecilere yönelik çalışan ve doğrudan mültecilerin oluşturduğu 3 sivil toplum kuruluşu ziyaret edildi.
İkinci çalıştay 5-6 Eylül'de İstanbul'da yapılacak
Çalıştaydan elde edilen sonuçlar AB ve Türkiye'deki yasal düzenlemelerin detaylı olarak inceleneceği araştırmaya katkı sağlayacak. Proje kapsamında İstanbul ve Gaziantep'te mülteci kadınlar üzerinde yapılacak saha araştırmasının sonuçlarının değerlendirileceği ikinci çalıştay ise 5-6 Eylül 2016'da İstanbul'da gerçekleşecek.
Proje kapsamında ayrıca mültecilerle birebir ilişki içerisinde olan devlet görevlilerine yönelik eğitimler düzenlenecek. Eğitim ayrıca, kadın mültecilerin yasal hakları konusunda daha çok bilgi sahibi olmalarını sağlamak üzere mülteci kadınlara da verilecek. Kamuoyunda mültecilere yönelik olumsuz algının yıkılması amacıyla da mülteci kadınların hikayelerinin anlatılacağı bir belgesel filmi çekilecek.
Son Dakika › Güncel › Kadınlar Göç Yolunda Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?