Karlsruhe'de Kadına Şiddete Hayır Konferansı - Son Dakika
Güncel

Karlsruhe'de Kadına Şiddete Hayır Konferansı

Karlsruhe\'de Kadına Şiddete Hayır Konferansı

Etkinlik, Karlsruhe Göçmen Kadınlar Birliği'nden Sevinç Sönmez'in açılış konuşması ile başladı.

25.11.2013 11:14

Etkinlik, Karlsruhe Göçmen Kadınlar Birliği'nden Sevinç Sönmez'in açılış konuşması ile başladı. Daha sonra Psikolojik Danışman Dr. Aslı Aydın Özdemir, bilgilendirme çalışmasını başlatarak cinsel saldırı ve cinsel istismara uğrayan çocuklarla adli görüşme yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Şiddeti hep beraber engelleyebiliriz. Aile içi şiddeti çocuklarımıza uygulanan şiddeti, iyilikle şefkatle çözebiliriz. Bilhassa eğitim sistemimizde açıklamalarla anne babalarla çözüm üretebiliriz. Kadına şiddet ve namus cinayetleri toplumumuzda büyük yaralar açmaktadır.Bunu yukarda değindiğim gibi birlikte çözebiliriz. Şiddet şiddeti doğurur.Sevgi ise sevgiyi. Özdemir, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nün tarihçesi, kadına yönelik şiddet, şiddetin türleri, şiddetle baş etme yolları, kadına yönelik şiddetle ilgili yanlış inanışlar anlattı. Ayrıca, şiddete maruz kalan kadınların başvuracağı kurum ve kuruluşlar ile alabilecekleri destekler hakkında bilgilendirme yaptı. Kadına yönelik şiddetin suç olduğuna dikkat çekerek, kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğu, şiddetin hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağına vurgu yaptı.

Etkinlikte konuşan kadınlar, kadınların her yerde erkekler tarafından şiddete maruz kaldığına dikkat çekerek, hiçbir kadının şiddeti hak etmediğini belirtti. Kadına yönelik şiddetin insan hakkı ihlali olduğuna da vurgu yapan kadınlar, maruz kaldıkları şiddet türlerine ilişkin yaşamlarından örnekler verdi. Daha sonra Özdemir şiddetin çeşitlerini sıraladı

-Fiziksel şiddet Tokat, tekme, yumruk, dayak atmak, bıçak, silah gibi aletlerle saldırmak.

-Duygusal şiddet Kadını küçümsemek, kendisine özgüvenini yitirmesine yol açmak, aşağılayıcı sözler söylemek, kendisini ruh hastası olarak görmesini sağlamak, yemeği yere dökmek, eşyaları kırmak gibi.

-Ekonomik şiddet Kadının çalışmasına izin vermemek, harçlık vermemek ya da kısıtlamak, kadının parasını elinden almak, ailenin geliri konusunda bilgi vermemek.

-Cinsel şiddet Kadını istemediği cinsel davranışlara zorlamak, tecavüz etmek gibi. Tehdit etmek Dayak ya da ölümle tehdit, terk etme tehdidi, intiharla tehdit.

-Çocuğu kullanma Kadının çocuklar konusunda kendini suçlu hissetmesine yol açmak, çocuklarını kullanarak tehdit edici mesajlar yollamak gibi.

-İzole etmek Kadının hareket özgürlüğünü kısıtlamak, ailesi ya da arkadaşlarıyla görüşmesine izin vermemek, sık sık kıskançlık nedeniyle kavga çıkarmak.

KADINLAR ÜZERİNE KÜRESEL GERÇEKLER Kadınlar dünya işgücü toplamının yüzde 45'ni oluşturmasına rağmen, yoksullukla yaşayan 1.2 milyar kişinin yüzde 70'i kadınlardır. Kadınlar, ekonomik olarak geri kalmış birçok ülkede olağanüstü kötü koşullarda çalışmak zorunda kalıyor, haftada 60-90 saat çalışmak zorunda bırakılıyor. Kadınlar, tarım dışı sektörlerde dünya ölçeğinde ortalama erkeklerin elde ettiği ücretin yaklaşık yüzde 75 oranında kazanıyor. Dışsatım İşleme Bölgeleri'nde çalışan toplam 27 milyon işçinin yüzde 90'ını kadınlar oluşturuyor. Bu kadın işlerin çoğunluğunu ise 16-25 yaş grubu oluşturuyor. Bu bölgelerde çalışma yasaları çoğu kez geçersiz ve işçi hakları askıya alınmış durumda. Gelecek 10 yıl içinde, sanayileşmiş ülkelerdeki kadınların yüzde 80'ni ve tüm dünyada kadınların yüzde 70'i ev dışında çalışmak zorunda kalacak. 20 yıl içinde 41 gelişmekte olan ülkede kırsalda yaşayan yoksul kadınların sayısındaki artışın, yoksul erkeklerden yüzde 17 daha fazla olacağı tahmin edilmektedir.

Dünyadaki 900 milyon okuma yazma bilmeyen arasında kadınların oranı 2 kat daha fazladır.

Demir eksikliği anemisi kadınları erkeklerden 2 kat daha fazla etkilemektedir.

Her yıl yarım milyon kadın, gebeliğe karşı komplikasyonlardan gereksiz yere ölmektedir. Aynı işte çalışan erkeklerden kadınlar yüzde 30- 60 daha az ücret almaktadırlar.

Etkinlik sonrasında günün anısına hazırlanan plaketi, Sevinç Sönmez tarafından Psikolojik Danışman Dr. Aslı Aydın Özdemir'e takdim edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karlsruhe'de Kadına Şiddete Hayır Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement