HALİL ŞAHİN - Dünyadaki üç uzay kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye, yaz tatiline giren çocukların ilgisini çekiyor.
Dünyada sadece ABD, Kanada ve Türkiye'de bulanan uzay kampı, yurt içi ve yurt dışından yoğun talep görüyor. Eğitim öğretim yılının sona ermesiyle yurt içindeki taleplerde artış oldu. Dinlenmeyi hak eden çocuklarının tatil sırasında eğlenceli aktivitelerle kişisel gelişimlerine katkı sağlamak isteyen aileler, çocuklarını karne hediyesi olarak uzay kampına gönderiyor.
Uzay Kampı Türkiye Yurtiçi Pazarlama ve Halkla İlişkiler Müdürü Emre Aday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampın uzay meraklılarına astronotların uzaya gitmeden önce üzerinde eğitim aldıkları araçların simülatörleriyle uygulamalı uzay bilimleri ve teknolojileri eğitimi verdiğini kaydetti.
Aday, 7-15 yaş arasındaki çocukların aileleriyle de katılabildiği programların günlük, 2 günlük ya da 6 günlük paketler halinde sunulduğunu, bu programlarda bir astronotun zorlu eğitimlerinin ve uzayda nasıl çalıştıklarının tecrübe edildiğini belirtti.
Katılımcıların uzay istasyonu hareket eğitim simülatörü sayesinde astronotların uzayda nasıl egzersiz yaptıkları gördüğünü, çok eksenli simülatör ile uzayda yaşanan yer yön kaybı hissini deneyimlediklerini, insanlı manevra ünitesi aracılığıyla da uzayda bağımsız olarak nasıl hareket edildiğini gördüğünü aktaran Aday, yine simülatör sayesinde ayda yürümeyi öğrendiklerini ifade etti.
-"Ailelerin tatil tercihi değişti"
Aday, 2000 yılında açılan kampın 16 yılda 55 ülkeden 185 bini aşkın ziyaretçiyi konuk ettiğini, bu yılın ilk 6 ayında sadece Türkiye'den 4 bin civarında çocuğu ağırladığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Okulların kapanmasıyla kampa ilgi arttı. Çocuklar karne hediyesi olarak aileleri tarafından uzay kampıyla ödüllendiriliyor. Yaz programları ağustos sonuna kadar devam edecek. Şu anda birçok dönemi kapattık. Bu ilgide ailelerin değişen tatil anlayışının da etkisi var. Aileler eskiden çocuklarını aile büyüklerinin yanına gönderirdi dinlenmesi için ya da deniz kenarında tatil yapılırdı. Bu değişti, anne babalar çocuklarının tatil dönemlerini pasif olarak geçirmesini istemiyor artık. Aktif dinlenme yöntemiyle, dinlenirken kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak aktivitelerde bulunmasını istiyor."
Kampa katılanların yaklaşık bire bir ölçülerdeki uzay mekiği modelinde sanal uzay mekiği uçuş görevi yapabildiğine, yer çekimi koltuğunda ayda yürümenin nasıl bir duygu olduğunu tadabildiğine dikkati çeken Aday, "Yurt dışından da katılanlar olduğundan, Türk katılımcılar için hem farklı kültürleri tanıma, hem de yabancı dillerini kullanma, geliştirme imkanı bulunuyor." dedi.
Sundukları programlarda çocukların kariyer tercihlerine destek olmaya özen gösterdiklerini de ifade eden Aday, "Astronotları kampımıza davet ediyoruz. Tecrübelerini paylaşıyorlar. Bu yaz da toplamda yaptığı 50 saat 40 dakika süren uzay yürüyüşüyle, en uzun süre uzay yürüyüşü yapan kadın astronot olan Sunita Williams, uzak mekiği Discovery'nin STS-131 görevinde yer alan Astronot Dorothy Metcalf-Lindenburger kampa gelecek ve çocuklarla tecrübelerini paylaşacak, soruları yanıtlayacak." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Karne Hediyesi 'Uzay Kampı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?