Şanlıurfa'da 30 yıldır teknik direktörlük yapan ve kariyerine 8 takım şampiyonluğu sığdıran Reha Gençlik spor teknik direktörü Halil Kavak, yerinde sayan amatör futbolu, futbolcunun sahip olması gereken özellikleri ve amatör futbol için yapılması gerekenleri Gazete İpekyol'a anlattı.
Sezon başında kurduğu kadroyla dudak uçuklatan Urfa'nın köklü kulüplerinden Reha Gençlikspor, mücadele ettiği Şanlıurfa Amatör Ligi B Grubu'nda şu sıralar kötü sonuçlar alsa da oynadığı futbolla herkesi kendine hayran bırakıyor.
Teknik kaptanlığını Halil Kavak'ın yaptığı Reha Gençlikspor'da maddi yetersizliklerle baoğuşan kulüplerin başında yer alıyor.
SAHA EKSİKLİĞİ DEVAM ETTİĞİ SÜRECE URFA'DA FUTBOL GELİŞMEZ
Urfa'daki amatör futbolun gelişmemesinin en büyük nedeninin tesis yetersizliği olduğunu belirten Reha Gençlikspor teknik direktörü Halil Kavak, "Urfa'da en büyük sorun tesis yetersizliğidir. Biz çoğu zaman aynı sahada 6 takım çalışmak zorunda kalıyoruz ve bu çalışmalarımız sınırlı kalıyor. Her takıma bir saatlik çalışma imkanı sunuluyor. Ben futbolcularıma koşu idmanı yaptırınca bile bir saati buluyor. Süremiz biter bitmez sahadaki görevli sahanın ışıklarını kapatıyor ve ben malzemelerimi bile karanlıkta toplamak zorunda kalıyorum. Bunu dile getirdiğimde ban git Yenice sahasında çalış deniliyor. Yenice sahası şehrin sonunda yer alıyor benim futbolcularımla bile oraya gidip gelmem saatlerimi alıyor. ŞUTİM sahasında çalışmak istediğimizde ise gece ışıklandırma sistemi olmadığı için akşamları orayı da kullanamıyoruz. Benim oyuncularımın çoğu gündüz başka işlerde çalıştığı için gündüz de gelemiyor. Yani kısacası saha eksikliği devam ettiği sürece Urfa'da futbol gelişmez" diye konuştu.
MALZEME EKSİKLİĞİ VAR
Kulüplerde çok sayıda futbolcunun bulunduğunu ve bundan dolayı malzemenin yetersiz kaldığını belirten deneyimli teknik adam Kavak,"Sezon başında sadece sınırlı sayıda takımlara malzeme yardımları yapılıyor. Ama Urfa'da her takımda en az 50 futbolcu bulunuyor. Çoğu futbolcunun malzemesi olmadığı için futbola küsüyor. Geri kalanlar ise arkadaşlarının malzemelerini devirli olarak kullanıyor. Peki, bu nereye kadar devam edecek? Benim kadromda sadece 80 futbolcum var ve bunlarda sadece ilk 18 girene malzeme yardımı yapılıyor. Benim gibi birçok takım hocası cebinden malzeme parası veriyor. Ama bizim de belirli bir gelirimiz var ve biliyorsunuz ki, amatör futbolda hiçbir gelir yok. Gelir olmasa bile her kulübe kadrosunda bulunan oyuncu sayısı kadar malzeme yapılmalı. Çünkü çoğu futbolcumuzun maddi durumu olmadığı için kendine ayakkabı bile alamıyor. Hal böyle olunca kimse Urfa'dan futbolcu yetişmesini beklemesin" dedi.
PARASI OLAN KULÜPLER DAHA AVANTAJLI
Belirli bir geliri olan kulüplerin daha avantajlı olduğunun altını çizen teknik patron,"İsmini vermek istemediğim kulüplerin bazıları yüksek gelire sahip olduğu için başarılı olma konusunda daha avantajlı konumdalar. Transfer döneminde böyle kulüpler istediği oyuncunun cebine koyduğu zaman her oyuncuyu kendine çekiyor. Ama geliri olmayan kulüpler futbolcusunu elde tutmak için ona cazip bir şey sunamıyor. Çoğu oyuncumuza pata teklif edildiği için transfer döneminde hepsi başka kulüplere gittiler. Elde ki oyuncularımda gelip geliri olan kulüpleri örnek göstererek benden para istiyorlar. Zaten ben diğer teknik direktörler bu işi bedavaya yapıyoruz. Hal böyle olunca ne transfer yapabiliyoruz ne de oyuncumuzu takımda tutabiliyoruz" şeklinde ifade etti.
İLÇE BELEDİYELERİ SAHA YAPMALI
Urfa'daki saha yetersizliğinin ilçe belediyelerinin saha yapmasıyla giderileceğini belirten Halil Kavak,"Urfa'daki en büyük sorunun saha yetersizliği olduğunu söylemiştim. Yenice sahası uzak olduğu için hiçbir takım tercih etmiyor. ŞUTİM sahası da gece ışıklandırması olmadığı için ve gündüzde hiçbir futbolcu gelemediği için tercih edilmiyor. Geriye sadece GAP Arena arkasındaki sahalar kalıyor. Urfa'da 60'a yakın amatör kulüp bulunuyor. Gerisini siz düşünün. Halbuki Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü belediyeleri kendi ilçelerinde saha yapsalar, bu sorun ortadan kalkar. Amatör futbolumuz daha da üst seviyelere çıkar ve Urfa'dan futbolcular yetişir" diye konuştu.
FUTBOLCULAR DA SPOR AHLAKI OLMALI
Futbolun yetenekten çok disipline dayandığını belirten Reha Gençlikspor teknik patronu Halil Kavak,"Futbolda yetenek önemlidir ama en önemli etken futbolcunun spor ahlakına ve disiplinine sahip olmasıdır. Futbol para için oynanmamalı. Futbol, futbol olduğu için oynanmalı. Çoğu futbolcu antrenmanlara bile gelmiyor. Aradığımız zaman ya bir bahane buluyor ya da telefonu kapalı olmuş oluyor. Antrenmana geldiği zaman da saha yetersiz olduğu için performansını ortaya koyamıyor. Tekrar söylüyorum disiplin olmadığı sürece futbol olmaz" sözleriyle aktardı.
AMBULANS VE SAĞLIK SORUNU VAR
Amatör futbolda sağlık sorunun olduğu verdiği örnekle dile getiren deneyimli teknik adam,"Amatör futbol da sağlık sorunu ve ambulans eksikliği var. Geçen hafta oynadığımız maçta 5'inci dakika da bir futbolcum ikili mücadeleden sonra dili boğazına kaçınca krize girdi. Bir ara futbolcumun kalbi durdu. Biz 20 dakika sağanak yağmurun altında ambulans beklemek zorunda kaldık. Futbolcum bir an önce hastaneye kaldırılmasa belki de ölebilirdi. Peki, biz maça mı odaklanalım yoksa futbolcuya mı? Peki, o futbolcuma bir şey olsaydı hesabını kim verecekti ya da ben ailesine nasıl hesap verecektim. Biz arkadaşımıza odaklandığımız için maçı doğal olarak kaybettik. Bu soruna bir an evle çözüm bulunmalı" dedi.
Deneyimli teknik adam Halil Kavak, Urfa'da futbolun gelişmesi isteniyorsa bunlara çözüm bulunmasını söyleyerek, bütün takımlara başarılar diledi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Kavak, Urfa'da Amatör Futbolu Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?