Kültepe'de, Asurlular öncesi yaşantı araştırılıyor
Anadolu'da ticari hayatın başladığı ve ilk çivi yazılı tabletlerin bulunduğu Kültepe-Kaniş-Karum'da, Asurlular'dan önceki yaşam araştırılıyor. Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Kültepe'de günümüzden 5 bin yıl öncesindeki yaşamı araştırıyoruz. Bulduğumuz ölçü aletleri ve tartıda kullanılan taşlar, burada ciddi bir ticaretin ve sosyal yaşantının varlığını gösteriyor" dedi.
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bu yılki kazı çalışmalarında, Kültepe Kaniş-Karum'da günümüzden 5 bin yıl öncesi yaşantıyı araştıracaklarını, bu çalışma için 2010 yılında uygulamaya koydukları proje çerçevesinde kazıların sürdüğünü bildirdi. Prof. Dr. Kulakoğlu, "Burada büyük bir ticari koloni kurmuş olan Asurlular'dan önce buradaki yaşantıya yönelik bir çalışma yapıyoruz. Kültepe, günümüzden 4 bin yıl öncesine tarihlenen, dünyanın en büyük özel çivi yazılı tablet koleksiyonu bulunan ve bu tabletleri yazan Asurlu tüccarlarla tanınıyor. Asurlu tüccarlar, 4 bin yıl önce Anadolu'ya yazıyı getirmişler, hukuk ve bürokrasiyi, devlet kurma geleneğini getirmişler. Biz hep şimdiye kadar Asurlu tüccarların Anadolu'ya gelmelerinden sonraki yaşantılarını araştırıyorduk. 2010 yılından itibaren ise Asurlu tüccarlardan önceki dönemde bu bölgedeki yaşantıyı araştırmaya başladık. Yani günümüzden 4 bin 500 yıl önce yine Mezapotomya'dan, şimdiki Irak'tan gelmiş insanların birlikte yaşadığı alanlarda da çalışmaya başladık" diye konuştu.
Bu yılki çalışmalarını ödeneklerinin yettiği ölçüde Eylül ayı ortalarına kadar sürdüreceklerini vurgulayan Kulakoğlu, "Kazılarımızda, yurtiçi ve yurtdışından 70 kişilik bir bilim heyeti yer alıyor. Bu heyet sadece kazı alanında çalışmıyor. Aynı zamanda kazılarda bulunan materyalleri inceliyorlar. Kazılarda bulunmuş olan yaklaşık 23 bin tabletler, 2014 yılında UNESCO Dünya Belleği Listesi'ne alındı. Şimdiye kadar bu listeye giren 5 koleksiyon var" ifadelerini kullandı. Kulakoğlu, Asurlular öncesi dönemle ilgili çalışmaları sırasında, toprak kaplar, ölçü aletleri ve tartıda kullanılan taşlar bulduklarını, bu taşların kurbağa, kuğu gibi hayvan figürleriyle süslü olanlarına da rastladıklarını, bunun da o döneme göre Kültepe'de yaşayanların gelişmiş bir medeniyete sahip olduklarını gösterdiğini de bildirdi.
ANİTTA, ŞEHRİ YAKTI AMA, İNSANLARI ÖLDÜRMEDİ
Kültepe'nin, adı gibi kurulduğu bölgenin küllü bir toprağa sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, şunları söyledi:
"Bu bize şunu gösteriyor; Kültepe aslında çok defa yangınla tahrif edildi. Çok defa yakılıp yıkıldı. Biz en azından, Asurluların geldiği dönemde 2 defa yakılıp yıkıldığını biliyoruz. Yangından sonra tekrk edilmiş, sonra tekrar yerleşilmiş. Şöyle yazılı bir kaynağımız da var, ilk Hitit Kralı olarak bilinen Anitta, babası Pitana ile birlikte bir gece baskınında Kültepe'yi ele geçiriyor. Şehri yakıyor, ancak içinde, şehirde oturan insanlar için (Kendi canımdan, kendi kanımdan bildim ve anam, babam gibi davrandım) diye yazıyor. Yani şehri ele geçirmiş, ancak oturan insanlara hiçbir zarar vermemiş. Biz bunu arkeolojik kazılarda da görebiliyoruz. Bugüne kadarki çalışmalarımızda, evlerin içerisinde bir saldırı ya da bir katliam izi görmüyoruz. Bu da bu anlamda Anitta'yı doğruluyor. Böylece Anitta şehri ele geçirdikten sonra imar çalışmalarına girmiş, tapınaklar, saraylar yaptırmış, burada oturmuş. Daha sonra bu kral, Boğazköy Hattuşa'da Hitit Hanedanlığı'nı kurmuş."
Son Dakika › Güncel › Kayseri - Kültepe'de, Asurlular Öncesi Yaşantı Araştırılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?