Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Işık Akbulut, boyun düzleşmesinin, ofis çalışanları için önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, "Saatlerce masa başında oturmak, bilgisayarda uzun süre vakit geçirmek ve hareketsiz yaşam, bu soruna neden olan önemli faktörler. Masa başındayken alacağınız bir takım önlemlerle boyun düzleşmesinin önüne geçmek mümkün" dedi. Boyun düzleşmesinde başın öne doğru gitmesinin ve vücut denge merkezinin değişmesinin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ifade eden Dr. Akbulut, "Kronik ağrıya neden olarak hayat kalitesini düşüren boyun düzleşmesi, doğru tanı konulması ve tedavi edilmesi gereken bir durum. Tanı için önce detaylı muayene yapılıp, direkt röntgen filmi çekiliyor, gerekli durumlarda ise MR veya BT gibi ileri tanı araçları kullanılıyor. Tanı konulduktan sonra nedene yönelik tedavi uygulanıyor. Boyun düzleşmesinin yeni nedenleri ise teknolojiye olan bağımlılığımız ve cep telefonları ile çok vakit geçirmek" ifadelerini kullandı.
Dr. Işık Akbulut, boyun düzleşmesinin, önceden daha çok yaşlılarda görülen bir rahatsızlık olduğunu, ancak son günlerde gençlerde de artık çok sık görüldüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:
"Hatta çocukluk çağına kadar inen bir rahatsızlık haline geldi. Bunun sebeplerinden biri, akıllı telefonların, teknolojik cihazların hayatımıza çok erken yaşlarda girmesi. Hatta hepimizin kısmen teknolojiye boyun eğmemiz diyebilirim. Çünkü boyun düzleşmelerinin en önemli nedenlerinden biri, boynumuzu eğerek uzun süre kalmak. Aynı pozisyonda kalmak, boyun kaslarımızda zamanla güçsüzlüklere, boynun doğal açısının bozulmasına ve düzleşmeye neden oluyor. Bunun sonucunda da ileriki yıllarında boyun fıtıkları gibi, boyun kireçlenmeleri gibi ciddi boyun hastalıklarına neden oluyor, bunlara zemin hazırlıyor. Bunlardan korunmak için erken dönemde boynu aynı pozisyonda tutmamak gerektiğini özellikle gençlerimize anlatmalıyız."
BOYUN DÜZLEŞMESİNE KARŞI DİK DURULMALI
Boyun düzleşmesinin önüne geçmek için çeşitli önerilerde de bulunan Dr. Akbulut, "Boynu eğmeden mümkün olduğu kadar teknolojik cihazları göz hizasında tutmalıyız. Bu bile son derece önem taşıyor. Bunun yanı sıra boynun basit hareketleri düzenli olarak tekrarlanmalı. Aynı pozisyonda kalmamak, boyun germe hareketleri yapmak olabilir. Örneğin, saat başı yapılacak bir-iki germe bile düzenli yapıldığında ilerki dönemde boyundaki düzleşmeyi engelleyebilir. Eğer yapılabilirse doğru yüzme, sırt üstü yüzme gibi, yüzme aktivasyonları çok yararlıdır. Günlük hayatımızın koşuşturmasında zaman bulunup yapılabilirse plates egzersizleri, açık havada yürüyüşler de bunlar için önemli katkıda bulunur" diye konuştu.
Dr. Işık Akbulut, boynun bir açısı olduğunu ve onun bozulmasının, boyun düzleşmesine yol açtığını da bildirerek, "Bu da kasların sertliği ile oluşan bir durum. Bunu engellemek için boynu destekleyen ortopedik yastıklar öneriyoruz. Ortopedik yastıkların da çok yüksek ya da çok ince olmaması gerekiyor. Yüz üstü yatmayı önermiyoruz. Masa başı çalışan kişilerde özellikle basit birkaç düzenlemenin ilerki hayatlarında çok önemli olacağını düşünüyorum. Bunlardan birisi dik oturmak. Olabildiği kadar sandalyeyi masaya yaklaştırmak. Mümkünse kolları masa üzerinde tutmak ve bilgisayar ekranını göz hizasında ya da on santim kadar gözün yukarısında yerleştirmek için basit bir dizayn yapmak ve saat başı yapılacak bu basit germe egzersizlerini hayatlarına eklemek, gelecek yıllardaki boyun rahatsızlıklarından korunmak için son derece önem taşıyacaktır" dedi.
Son Dakika › Güncel › Kayseri Teknolojiye ?boyun? Eğmeyin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?