Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk arkeolojik kazılarından Ordu Kurul Kalesi'nde devam eden kazılarda pek çok tarihi eser ortaya çıkarıldı.
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 kişilik ekip tarafından kazı çalışmalarının sürdürüldüğü 2 bin 300 yıllık kale gün yüzüne çıkmaya başladı.
Kazı çalışmaları sonrası yüzlerce tarihi eser toprak altından çıkarılırken, en son 110 santimetre boyunda, tahtında oturan ana tanrıça Kibele heykelinin bulunması kaleye ilgiyi artırdı.
Prof. Dr. Şenyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk defa 2010 yılında kısıtlı imkanlarla başladıkları kazılarda 2016 yılı itibariyle çok ciddi mesafe kat ettiklerini söyledi.
Arkeolojik kazı için her yıl ayrılan ödeneğin artmasıyla kazıların daha da ivme kazandığını belirten Şenyurt, "2010 yılında başladığımız kazılar sonrası birçok eser toprak altından çıkarıldı, burası adeta tarih fışkırıyor." dedi.
Bölgede devam eden kazılar sonrası arkeolojik buluntuların sayısının dahada arttığına işaret eden Şenyurt, şu değerlendirmede bulundu:
"Bunun yanında metal buluntu, çanak çömlek buluntu, seramikten yapılmış heykeller, çeşitli aletler ve kemikten yapılmış eşyaların her geçen yıl sayıları arttı. Bu da bizleri oldukça mutlu ediyor. Kurul Kalesi'nin kazıldıkça ortaya çıkması ayrıca bizleri sevindiriyor. Yaptığımız işin karşılığını almak gurur verici."
Kalenin Romanlar tarafından işgal edilmesinden dolayı kimsenin yanında tek bir malzeme dahi götüremediğini söyleyen Şenyurt, "O nedenle kazdığımız her toprağın taşın altından mutlaka bir parça şeyler bulabiliyoruz. Organik anlamda çürümeyen ne varsa çoğunlukla yerlerinde buluyoruz." açıklamasında bulundu.
Ordu Kurul Kalesi'nde geçen hafta 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen 110 santim yüksekliğinde mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele heykelini bulup gün yüzüne çıkardıklarını anımsatan Şenyurt, "Bu eserin burada bulunmuş olması Kurul Kalesi'nin oldukça önemli bir yer olduğunu bir kez daha bizlere gösterdi. Biz burada bunun gibi pek çok heykelin daha ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.
Şenyurt, Kibele heykelinin ziyarete açıldığını ancak ilerleyen günlerde gelecek uzman ekiplerce yerinden alınarak Ordu'daki müzeye yerleştirileceğini söyleyerek, "Müzeye taşınana kadar bu heykelin korunması için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.
Şenyurt, Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kurul Kalesi'nin 5-10 yıl sonra Trabzon'daki Sümela Manastırı gibi ziyaretçi akınına uğrayacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Kazıldıkça Tarih Fışkırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?