Kenan Evren Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika
Güncel

Kenan Evren Son Yolculuğuna Uğurlandı

12 Eylül'ün mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, son yolculuğuna uğurlandı. Hiçbir siyasinin katılmadığı törenlerde protestolar vardı.

12.05.2015 11:41  Güncelleme: 18:32

Tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybeden 12 Eylül askeri darbesinin mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren için GATA ve Genelkurmay Başkanlığı'nda tören düzenlendi. Cenaze namazı ise Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılındı. Cenazeye Mehmet Ağar, Çevik Bir, Işık Koşaner, Fenerbahçe eski başkanı Ali Şen ve eski yönetici Nihat Özdemir ve az sayıda vatandaş katıldı. Törende siyasiler ise yer almadı. Evren'in naaşı, cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

PROTESTOLARLA UĞURLANDI

Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınan cenaze namazında imamın 'Hakkınızı helal ediyor musunuz' sorusunu sorduğu sırada iki kadın, 'Haram olsun' diye bağırınca kısa süreli arbede yaşandı. Kadınlar görevliler tarafından cami dışına çıkarıldı.

Evren'in naaşı kılınan cenaze namazının ardından defnedilmek üzere Devlet Mezarlığı'na getirildiği sırada Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Mahmut Alan, yanında getirdiği pankart ile protesto gösterisi düzenledi. Alan, sivil polisler tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.

Ankara Kızılay'da bir araya gelen '12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu' üyeleri, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e devlet töreni düzenlenmesini protesto etti. Protesto sırasında Kenan Evren için 'Hakkınızı helal ediyor musunuz?' sorusuna grup üyeleri, sırtlarını dönerek karşılık verdi.

İLK TÖREN GATA'DA

Cumartesi gecesi hayatını kaybeden Evren için ilk tören tedavi gördüğü GATA'da düzenlendi. Törenin ardından Evren'in cenazesi, konvoy eşliğinde törenin yapılacağı Genelkurmay Başkanlığı'na getirildi. Evren'in cenazesine, 1 manga asker ile polis araçları da eşlik etti.

ASKERLER TAŞIDI

Genelkurmay Başkanlığı'nda askerlerin omuzlarına alınan naaş, törenin yapılacağı alana taşındı. Kenan Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerler tarafından katafalka alındı.

Katafalkın yanında Evren'in fotoğrafı ve madalyaları yer aldı. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı.

İHTİRAM NÖBETİ

Kuvvet komutanlıklarıyla, jandarma ve sahil güvenliği temsilen 4 general-amiralle bir albay naaşın yanında 15 dakika ihtiram nöbeti tuttu. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e vekaleten Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar; Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile 7. Cumhurbaşkanı Evren'in ailesi ve yakınlarının da katıldığı tören sonunda, Evren'in naaşı, askerlerin omzunda cenaze aracına konuldu.

ASKER SELAM DURARAK UĞURLADI

Cenaze aracının karargahtan ayrılması sırasında, askerler selam durarak uğurladı.

TÖRENE BASIN ALINMADI

Genelkurmay Karargahı'ndaki törene, basın mensupları alınmadı.

AİLESİ VE YAKINLARI KATILDI, SİYASİLER YER ALMADI

Karargah'taki tören sonrası Kenan Evren'in naaşı, cenaze namazının kılınacağı Ahmet Hamdi Akseki Camii'ne getirildi.

Cenazeye Mehmet Ağar, Çevik Bir, Işık Koşaner, Fenerbahçe eski başkanı Ali Şen ve eski yönetici Nihat Özdemir ve az sayıda vatandaş katıldı. Törende siyasiler ise yer almadı. Evren'in ailesi tek tek taziyeleri kabul etti.

4 PARTİ, HÜKÜMET VE ERDOĞAN TÖRENLERE KATILMADI

Meclis'te temsil edilen 4 siyasi parti ile hükümet, cenazeye hiçbir temsilci göndermedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da törenlere katılmadı.

"HARAM OLSUN" SESLERİ

Kenan Evren'in Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı sonrasında imamın cenazeye katılanlardan helallik istediği sırada cemaatten güçlü 'helal olsun' sesleri gelirken arka taraftan 2 kadın ise 'haram olsun' diye bağırdı.

Korumalar, protestoda bulunan 2 kişiye müdahale etti. Cenaze töreninde kısa süreli bir arbede yaşandı.

DEVLET MEZARLIĞI'NA DEFNEDİLDİ

Öğle namazını müteakip cenaze namazının ardından Evren'in naaşı, önce aile üyeleri ve protokolün önünden geçirildi. Ardından top arabasına konuldu. Törene, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bandosu ile tabur seviyesinde bir tören birliği de katıldı.

Bu törenin ardından Evren'in naaşı Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Bu arada gazeteciler, defin işleminin görüntülenmemesi için Devlet Mezarlığı'nın girişinden içeriye alınmadı.

Devlet Mezarlığı, Cumhurbaşkanlığı'nın Beştepe Yerleşkesi'nin karşısında bulunuyor.

MEZARLIKTA PROTESTO

Vefat eden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in naaşı kılınan cenaze namazının ardından defnedilmek üzere Devlet Mezarlığı'na getirildiği sırada Büyük Birlik Partisi (BBP) İl Başkanı Mahmut Alan, yanında getirdiği pankart ile protesto gösterisi düzenledi. Alan, sivil polisler tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.

ÜLKÜCÜLER, CENAZE TÖRENİNİ PROTESTO ETTİ

Ankara Kızılay'da bir araya gelen '12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu' üyeleri, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e devlet töreni düzenlenmesini protesto etti. Protesto sırasında Kenan Evren için 'Hakkınızı helal ediyor musunuz?' sorusuna grup üyeleri, sırtlarını dönerek karşılık verdi.

12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu üyeleri, tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) hayatını kaybeden 12 Eylül darbesinin mimarı, 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e devlet töreni düzenlenmesini protesto etti.



"DARBECİNİN EL ÜSTÜNDE TAŞINMASINI REDDEDİYORUZ"

Komisyon Başkanı ve Saadet Partisi (SP) Ankara 1'inci Bölge milletvekili adayı Remzi Çayır, o dönemin cezasını, işkencesini, idamını, sürgününü yaşamış insanlar olarak bir dönemin karanlık lideri, darbecisi Kenan Evren'in devlet töreniyle defnedilmesini, demokrasiye ve insan haklarına vurulmuş bir darbe olarak gördüklerini aktardı. Çayır, şu ifadeleri kullandı: "1 milyon insanın gözaltına alındığı, 2 milyona yakın insanın fişlendiği, 300 kişinin mahpushanelerde işkence sonucu öldürüldüğü, 1 sağdan 1 soldan 50 kişinin idam edildiği, 43 kişinin, o işkencelerden ötürü intihar ettiği bir dönemden bahsediyoruz. Binlerce kişinin işinden edildiği, 100 binlerce insanın sürgüne mahkûm edildiği kapkaranlık bir dönemin mimarı Kenan Evren'i hâlâ Devlet Başkanı sıfatıyla muamele görmesi kabul edilemez."

Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin Evren'e verdiği ağırlaştırılmış müebbet cezasını hatırlatan Çayır, "Bunca insanın ahını nasıl yok edeceksiniz?" diye sordu. Millet iradesini, Parlamento'yu silah zoruyla kapatmış, 'kendi kararlarını yasa diye topluma dayatmış bir darbecinin' el üstünde taşınmasını reddettiklerini kaydetti.

"CENAZE İBRET-İ ALEM İÇİN ORTADA BIRAKILMALIYDI"

Evren'in, 17 yaşındaki Erdal Eren'in yaşını büyültüp idam ettiğini hatırlatan Çayır, böyle bir demokrasi anlayışı, böyle bir millet anlayışının olmayacağını söyledi. Haklarını helal etmediklerini vurgulayan Çayır, "Bu diktatörlerin, bu darbecilerin, kendisini milletin efendisi, milletin sahibi gören anlayışın, bir daha bu ülkede yeşermemesi için, darbeci zihniyetin bu ülkede bir daha yer bulmaması için, bugün aslında ibret-i alem olsun diye ortalıkta bırakılması gereken cenaze, ne yazık ki Türk ordusunun elleri üzerinde mezara taşınmak üzeredir. Biz bunu kabul etmiyoruz." diye konuştu.

HAKLARINI HELAL ETMEDİLER

Çayır daha sonra o dönemi yaşayan arkadaşlarına, 'Er kişi niyetine, siz diktatöre, darbeciye hakkınızı helal ediyor musunuz?' diye sordu. Bunun üzerine 12 Eylül mağduru ülkücüler, sırtlarını dönüp, haklarını helal etmediklerini söyledi.

BİRÇOK İLDE PROTESTO!

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in devlet töreniyle defnedilmesi birçok ilde protesto edildi.

Büro Emekçileri Sendikası'ndan davul ve zurnalı tepki

Ankara'da Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi bir grup, üzerinde "Diktatörler böyle uğurlanır" yazılı pankart açıp, Kızılay güzergahını takiben davul zurna eşliğinde Yüksel Caddesi'ndeki İnsanlık Anıtı'na yürüdü.

Burada Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleriyle bir araya gelen BES üyeleri ortak basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Metin Uzuner, 12 Eylül darbesinin şefi Kenan Evren ile suç ortaklarının insanlık suçu işlediklerini söyledi.

Evren ve suç ortaklarının anayasal düzeni ortadan kaldırdığını ifade eden Uzuner, şöyle devam etti:

"Türkiye toplumunu, emperyalizmle işbirliği içinde düşmanın arka bahçesi gören projenin deney alanı yaptılar. Gözaltına aldıkları 1 milyon insanı bu deneyin kobayı olarak kullandılar. Halkını seven, halkı için insani ve eşitlikçi bir dünya kurmaya çalışan herkesi düşman gördüler. Etnik temizlik yapar gibi devrimci temizliği yaptılar. Demokrasiyi kurma ve kollama adına yaptıkları darbeden demokrasi çıkmadı. Yurttaşlara, Türkiye'ye ve insanlığa karşı sayısız suç işlediler."

Uzuner, Kenan Evren'in devlet töreniyle toprağa verilmesine de tepki gösterdi.

İstanbul Galatasaray'da 'Kenan Evren' protestoları: Hakkımız helal etmiyoruz

Galatasaray Meydanı'nda yarım saat arayla toplanan 78'liler Girişimi ve "Cumartesi Anneleri" olarak bilinen kayıp yakınları, Kenan Evren'in ölümüyle ilgili eylem yaptı. Eylemlerde "Hakkımızı helal etmiyoruz" diye bağırıldı. "Cumartesi Anneleri"ne CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile HDP Milletvekili Pervin Buldan da destek verdi.

12 Eylül askeri darbesinin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Ankara'daki cenaze töreniyle aynı saatlerde İstanbul'da protesto eylemleri vardı. Öğle saatlerinde Galatasaray Meydanı'nda ardı ardına toplanan iki farklı grup, Kenan Evren'in ölümüne ilişkin benzer açıklamalar yaptı. 78'liler Girişimi adlı bir grup, 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası idam edilenleri saygı duruşu yaparak anarken, basın açıklamasında Kenan Evren'in darbeci rejiminin bugün de devam ettiği söylendi.


Kenan Evren Son Yolculuğuna Uğurlandı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Kenan Evren Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (70)

  • İç Anadolu: Allah rahmet eylesin. . Beddua okuyanların da Allah belasını versin. 26 47 Yanıtla
  • HERSEY VATAN ICIN: Cehennemin dibine gitsin yaptiklarinin hesabini vers in haram zikkim olsun 8 23 Yanıtla
  • Orhan, Sofya: Hayatinda teröristler ve Moskova ajanlari oldukça rahatsizdi.. Simdi ise aynilari hem mutlu hem öfkeli.. Annesi Bulgaristan göçmeni, Zistevili.. Bundan büyük onur seyrek olur bir Türk için.. Mekânin cennet olrun, Kenan Pasa 18 13 Yanıtla
  • KORKUT ATA: ALLAH RAHMET EYLESİN. KARDEŞ KARDEŞİ VURURKEN DURUMA EL KOYUP ÜLKEYİ KURTARMIŞ. İNSANLARIN KENDİ ZEVKİ İÇİN İDEOLOJİK SEVDALAR YÜZÜNDEN KEYFİ ZORBACA UYGULAMARINA TOPYEKÜN DUR DEMİŞ HELAL OLSUN EVREN PAŞA HELAL OLSUNNNN 17 13 Yanıtla
  • diyarbakır: Adam darbe yapmak için abd ile işbirliği yaptı durumu dahada kötüye götürdü bazı cahiller hala savunuyor ALLAH AKIL FİKİR VERSİN 20 10 Yanıtla
  • öğretmen: Gün gelipte Evren paşanın yaptığı askeri darbeyi arayacaksınız 18 10 Yanıtla
  • Manguthai...: Ruhun şad,mekanın cennet olsun büyük komutan... 14 14 Yanıtla
  • aydınlı: komutanımın cenaze törenine katılmayan partiler size oy yok. pkk lı olsaydı ön safta yer alırdımız. çünkü oy gelecek diye. merhuma , değerli bir komutana bir fatiha çok grenlere me denir. imanı büyük liderlerim. hiç kimse fani değil 14 13 Yanıtla
  • SERKAN YILMAZ: NEDE GÜZEL CEVAP VERDİ AMA NANKÖRLERE. . . . BUGÜN OLSA YİNE YAPARIM. . . . . . . MEKANIN CENNET OLSUN PAŞAM. 13 13 Yanıtla
  • izmit kocaeli: Allah rahmet etsin. İyi bilirdik.dürüsttü mertti.çalmadı çaldırtmadı üzerindeki emanetide en kısa sürede siyasilere geri verdi.kimseye ayrıcalıklı davranmadı.ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN. 13 12 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement