Kırgızistan'da ilçe mahkemesi, ülkenin kuzeyindeki Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centerra Gold şirketinin yetkilisinden tehditle haraç isteyen 2 kişinin suçlu olduğuna hükmederek her ikisini 7 yıl ağır hapis cezasına çarptırdı.
Bişkek Pervomay İlçe Mahkemesi'nde yaklaşık 6 ay süren ve bugün yapılan son duruşmada, Hakim Almazbek Moldobayev, tehditle haraç istemekle yargılanan sanıkların son sözünü aldıktan sonra kararını açıkladı.
Mahkeme, Bahtiyar Kurmanov ve Ermek Djunuşbayev'i "Tehdit ve haraç istemekten yanısıra toplumsal olay çıkarmaktan" suçlu bularak 7 yıl ağır hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, her ikisininde malvarlığına el koydu.
Suçlu olmadıklarını ve paraları köylerinde sağlık merkezinin yapımına istediklerini savunan sanıkların avukatı mahkemenin kararına itirazda bulunacaklarını söyledi.
Devlet televizyon kanalı tarafından 28 Ağustos 2013 tarihinde yayınladığı gizli çekim görüntülerde sözkonusu kişiler, Centerra Gold Şirketi'nin Temsilcisi Douglas Greer'den, bir araya geldikleri bir kafede, 3 milyon dolar "haraç" istemişti. Yine aynı kişiler, Kumtor altın madenine giden yolu üzerinde bulunan köylerin Kumtor'un kamulaştırılmasına yönelik mayıs ayında düzenlenen protesto gösterilerin organizatörleri olarak dikkati çekmişti.
Milli Güvenlik Devlet Komitesi (GKNB), bünyesindeki Yolsuzlukla Mücadele Birimi Yöneticisi Bekten Sıdıgaliyev, Kumtor'u işleten şirket tarafından kendilerinden haraç istendiği gerekçesiyle şikayette bulunulduğu ve buun üzerine mahkeme kararıyla gizli çekim yapıldığını ve adı geçen iki kişinin gözaltına alındığını belirtmişti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kırgızistan'da Haraç İsteyen 2 Kişiye 7 Yıl Hapis Cezası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?