Kombinizin Yıllık Bakımını Yaptırmak Ne İşe Yarıyor? - Son Dakika
Güncel

Kombinizin Yıllık Bakımını Yaptırmak Ne İşe Yarıyor?

Termo Teknik Müşteri Hizmetleri Yöneticisi Ali Bayramoğlu, düzenli yıllık bakımın bilinmeyen teknik faydalarını anlattı

08.10.2014 11:01

Kışa girerken ısıtma sektörünün en çok gündeminde olan konulardan biri, kombi bakımları. Tüm markalar, tedarikçiler ve yetkili servisler ısrarla tüketicileri kombilerinin yıllık bakımlarının mutlaka yapılması gerektiği konusunda bilgilendiriyorlar. Peki bir kombinin bakımında hangi aşamalar uygulanıyor? Bunları bilmek kombinizi kullanırken de daha bilinçli olmanızı sağlayabilir.

Kombinizin Genel Durumunun Değerlendirilmesi

Bakım esnasında genellikle cihazın genel durumu yetkili servis tarafından gözden geçirilir ve olası yıpranmalar gözlemlenir. Eğer dikkat çekici ve arızaya sebep olabilecek, kış aylarında ısınmanızı engelleyebilecek bir durum var ise yetkili servislerimiz sizi uyarıyor. Çoğu zaman, yerinde küçük müdehaleler ile ileride oluşabilecek birçok önemli problem engellenebiliyor.

Tesisatınızın Genel Durumunun Değerlendirilmesi

Her ne kadar kombi bakımı olarak adlandırılsa da, bir tesisat ürünü olan kombinizin aslında bir sistem içinde çalıştığını da unutmamak gerek. Yapılan bakım esnasında radyatör tesisatınız da genel bir kontrolden geçiyor. Yetkili servisler tarafından yapılan bakım ile sistemdeki olası sorunlar da tespit edilerek gerekli önlemler alınıyor. Böylece soğuk kış günlerinde kombi ve ısıtma tesisatı sorunsuz çalışıyor ve yüksek verim alınabiliyor.

Yıllık Bakım Adımları

Kombiler, farklı bölümlerden oluşan, birden fazla sisteme sahip, evdeki ısıtma tesisatı ile bağlantısı bulunan cihazlardır. Bu nedenle kombi bakımı birden fazla aşamadan oluşur ve bu bakım evdeki ısıtma tesisatını da kapsar. Bakımın her aşamasında kombinin farklı yönleri gözden geçirilerek sorunlar tespit edilir ve iyileştirmeler yapılır. Klasik bir yıllık bakımda tesisata doğrudan müdehale edilmemekle birlikte, iyileştirme için tavsiyelerde bulunulur. Geleneksel bir kombi bakımı şu aşamalardan oluşur:

1. Kombinin herhangi bir noktasında dış ilaveler ile oluşan, doğru çalışmayı tehdit eden (bilgi dışında oluşturulan, uygun olmayan baca uzatımları gibi) noktaları tespit edilerek bilgilendirme yapılır. Eğer düzeltilmesi gereken veya ilave edilmesi gereken aksesuar veya ek parçalar var ise, yetkili servisiniz tesisatınızın hangi kısmında neyin eksik olduğunu ve hangi parçanın ilave edilmesi gerektiğini bildirecektir.

2. İkinci aşama olarak tesisat üzerinde var ise kaçaklar tespit edilir ve böylece sistemdeki suyun mümkün olduğunca stabil kalması sağlanır. Tesisattaki suyun stabil kalması ve tesisata mümkün olduğunca az su eklenmesi, yeni su ile birlikte tesisata karışacak oksijenin engellenmesi ve böylelikle tesisatın korozyondan korunması açısından çok önemlidir. Tesisat üzerindeki kaçaklar tesisata sürekli su ilavesini gerektireceğinden, metal tesisat ve radyatörleriniz korozyon tehlikesi altında kalacaktır.

Yetkili servisiniz sizi bu konuda bilgilendirmeli ve tesisat kaçakları var ise size bilgi verecektir.

3. Kombinin gaz bağlantısı kontrol edilir, olası bir gaz kaçağı var ise tehlikenin önüne geçilir.

4. Kombi girişinde bulunan pislik tutucuları veya filtreleri temizlenerek sistem içerisindeki suyun doğru debide dolaşması sağlanır. Böylece, birçok tüketicinin bildirdiği radyatörün yeterince ısınmaması durumunun önüne geçilerek tesisattan daha yüksek verim alınır.

5. Kombinin kalbi olarak tanımlanan ana eşanjörün ısıtma yüzeyi kısımları su ile yıkanarak içerisinde yanma sonrası oluşabilen partiküller temizlenir. Bu partiküllerin temizlenmesi sayesinde ısı transferi hızlandırılır ve yakıt tüketiminden tasarruf sağlanır.

6. Kombi içerisinde bulunan parçalar ve elektrik bağlantıları gözden geçirilerek oluşması muhtemel arızaların önüne geçilir.

7. Brülör üzerinde bulunan parçalardan ateşlemeyi ve yanmayı kontrol eden elektrotlar temizlenerek olası ateşleme veya alev algılama sorunlarının önüne geçilir.

8. Atık gaz yolları ve baca bağlantılarının uygunluğu kontrol edilerek kombinin doğru ve ideal yanma değerlerinde çalışması sağlanır.

9. Kombinin ve ısıtma sisteminde ısınma sonucu oluşan genleşmenin kontrol altında tutulmasını sağlayan genleşme tankının basıncı kontrol edilir; eksik olması durumunda uygun basınç sağlanır.

10. Yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi gereği ana eşanjöründe yoğuşma neticesinde oluşan asidik değerlere sahip suyun tahliyesinin doğru şekilde yapıldığı kontrol edilir.

11. Kombiye gerekli bakım yapıldıktan sonra ideal yanma değerleri ve basınçlar tekrar gözden geçirilerek cihazın ideal olarak çalışmasını sağlayacak fabrika değerleri ayarlanır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kombinizin Yıllık Bakımını Yaptırmak Ne İşe Yarıyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement