HANİFE SEVİNÇ - Özel sektörden ayrıldıktan sonra KOSGEB'in girişimcilik eğitimine katılarak 50 bin lira destek alan Serap Çınarlı, Güneşli'de açtığı restoranıyla hem hayalini gerçekleştirirken, hem de aşçılık eğitimi alan öğrencilere iş imkanı sağlıyor.
Girişimcilik serüvenini AA muhabirine anlatan Çınarlı, uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra firmanın İstanbul dışına taşınmasının ardından işten ayrıldığını ve kendi işini kurmaya karar verdiğini söyledi.
İş tecrübesi ticaret hayatına da yansıtmak istediğini belirten Çınarlı, "Ne yapabileceğimi düşündüm. KOSGEB İstanbul İkitelli Hizmet Merkezi'nde girişimcilik eğitimine katıldım. Sertifika aldım. Yavaş yavaş adım adım ilerlemeye başladım. Restoran açmak için önce kendime bir yer belirledim. KOSGEB projeme destek verdi. Hibe olarak 50 bin lira destek aldım. Proje destekleri de devam ediyor. 8 ocak 2016'da şirketi kurdum. 1 Şubat da restoranı açtım. Benimki bir hayaldi, hayalimi gerçekleştirdim." diye konuştu.
Çınarlı, yaklaşık 300 bin liraya mal olan restoranının 50 bin lirasının KOSGEB tarafından desteklenmesinin önemli bir katkı olduğunu söyledi.
Öğlenleri sulu, ev yemekleri konseptinde hizmet verilen restoranında, 8-10 kişilik bir ekiple çalıştığını dile getiren Çınarlı, Mustafa Nevzat Pisak Mesleki Eğitim Merkezi'nde aşçılık öğrenen öğrencilerin staj için geldiği restoranında personel olarak çalışmaya devam ettiklerini, aşçı yardımcısının da İş-Kur'un aşçı yardımcısı sertifikasyon programıyla işe başladığını anlattı.
Çınarlı, bu şekilde gençlere iş imkanı verip destek olmaya çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bu işe istekli, hevesli olanlara imkan sağlamaya çalışıyorum. Burada günde 13 çeşit yemek çıkartıyoruz. Ürünlerimiz kişiye özel. Amacımız ofis çalışanlarının en büyük problemi olan öğlen yemeğine destek olmak. Yemekhanesi olmayan bir çok yer var. Burada bir çok farklı iş grubunun ortak yemekhanesi haline geldik. Anne yemeği tadında sağlıklı, kaliteli, hijyenik yemekler üretiyoruz. Farklı tatlar deniyoruz. Aynı lezzetleri devam ettiriyoruz ve müşteri bağımlılığını artırıyoruz. Sadık müşterilerimiz var. Müşteriler burasını bir restoran değil kendi evlerinin mutfağı olarak görüyor. Günde 320 porsiyonluk yemek çıkarıyoruz."
Serap Çınarlı, hayallerini gerçekleştirmek isteyen kadınlara da "Önce cesaretli olmalılar. Gençlere örnek olmalıyız. Bunun yaşı yok. Ben 45 yaşından sonra ticarete atıldım. Şimdi de aşçı ve çıraklık kursuna başladım. Bence girişimci olsunlar, destekleyici olsunlar, çevrelerindeki gençlere örnek olsunlar." önerisinde bulundu.
İş kurmada kadınların oranı yüksek
KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Özay Cebeci de, bu yıl 24 milyon lira KOBİ girişimci, geliştirme desteği verdiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Uygulamalı girişimcilik eğitimleriyle girişimcilere, iş fikri sahibi kişilere formasyon kazandırıyoruz. KOSGEB'den eğitim alan 500 bin girişimcinin 30 bini işletme kurdu. Bu yıl İkitelli müdürlüğü olarak eğitim verdiğimiz 9 bin 979 girişimciden 908'i iş yeri açtı. Eğitim alanların da 3 bin 396'sı kadın. Eğitimlere yüzde 30-35'lik kadın katılımcı var. İş kuran 908 kişiden 451'i de kadın. Yani yüzde 50'nin üzerinde kadınlar iş kurmuş.Eğitim verilenlerde kadınlar az olmasına rağmen iş kurma oranında kadınların risk alma eğilimlerinin yüksek olduğunu görüyoruz. Kadınlar bu anlamda biraz daha cevval gözüküyorlar."
"Kadınlara omuz vermiş oluyoruz"
Cebeci, destek verilen kadınların genelde restoran ve yemek işletmeciliği açtıklarını ifade ederek, yine güzellik merkezleri ve tekstil alanında da kadınların iş kurduklarını anlattı.
Toplamda verdikleri 150 bin liralık finansmanın 50 bin lirasının hibe olduğunu, 100 bin liranın da faizsiz kredi olarak verildiğini anlatan Cebeci, "Erkekler için yüzde 60 destek verirken kadınlar için yüzde 80 destek sağlıyoruz. Örneğin yemek sektöründeki girişimci benmari alacak. 10 bin liraysa erkek girişimciye bunun yüzde 60'ının kadın girişimciye ise yüzde 80'ini ödüyoruz. KOSGEB'in katılım payı kadınlarda daha fazla. Kadınların az finansmanla iş kurma ihtimalleri oluyor. Ama alacakları destek üst limiti değişmiyor. 30 bin lira da kira giderleri, eleman maaşı için veriliyor." dedi.
Cebeci, girişimcinin bunu bir destek olarak görmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Kadınların, evden yaptıkları, planladıkları bir takım işler var. Ancak girişimcilik bir risk. Bu riski almanız gerekiyor. KOSGEB kadınlara hem bu destek oranlarındaki yükseklikle hem de diğer avantajlarıyla birlikte destek oluyor. Kadınlara cesaret verme, onları iş piyasasına, girişimcilik piyasasına katma noktasında omuz vermiş oluyoruz. Kadınlar da girişimcilik noktasında biz de varız, diyorlar."
Son Dakika › Güncel › Kosgeb'le Hayalini Gerçekleştirirken Öğrencilere de Iş Verdi - Istanbul - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?