Dha DIŞ HABER- Kosova'da Reçak katliamının 16'ncı yıl dönümünde duygulu anlar yaşandı
Bosna'daki, Srebırnitsa katliamından sonra Balkanlarda yaşanan ikinci en büyük katliam olarak bilinen Kosova'daki Reçak katlimanın 16? cı yıl dönümü nedeniyle başkent Priştine'de anma töreni düzenlendi.
Anma toplantısına Başbakan İsa Mustafa başta olmak üzere, üst düzey yetkililer ve Sırp güçleri tarafınca öldürülen 45 kişinin yakınları katıldı.
Düzenlenen anma töreninde, ölen kişiler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Duygulu anlar yaşanan anma töreninde konuşan Kosova Başbakanı İsa Mustafa 'Sırp güçleri tarafından 1999 yılında kurşuna dizilen 45 Kosovalı hiç bir zaman unutulmayacaktır' dedi. Mustafa, 16 yıldan sonra bile Reçak katliamının acıları hala dinmediğini ileri sürerken, kederli ailelerle bu acıları tüm Kosovalıların paylaştığını söyledi. Mustafa, yaşlı ve çocukları katleden dönemin Sırp askeri ve polisinin sivil halka yönelik suç işlediği Reçak katliamının uluslararası camianın müdahalesine yol açtığını anımsattı.
Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli ise, Reçak'ta silahsız sivilleri kurşuna dizen o dönem Sırp rejiminin, asker, polis ve paramiliterlerin korkunç eserlerinin ortaya çıktığını ifade etti. Veseli ayrıca, Kosova'da 16 yıl önce Sırp güçlerinin, Arnavutlara karşı insanlık dışı davranışlar sergilediğini belirterek Reçak'ta aynı zamanda insanlarımızın dökülen kanlarının üstünden, vatanseverlikleri üzerinden yükselen özgürlük ve bağımsızlık değerleri gün yüzünü görmüştür? ifadesini kullandı.
Veseli, dönemin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Kosova Misyonu Şefi William Walker'a, dünyaya katliam yapıldığını duyurarak, olayı insanlığa karşı işlenen bir suç olarak nitelediği için teşekkürlerini sundu.
Son Dakika › Güncel › Reçak Katliamının 16'ncı Yıl Dönümünde Duygulu Anlar Yaşandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?