Kürtçe Dergi Sahibinin Basın Kartı Zaferi - Son Dakika
Güncel

Kürtçe Dergi Sahibinin Basın Kartı Zaferi

Kürtçe Dergi Sahibinin Basın Kartı Zaferi

Kürtçe kültür, sanat, edebiyat dergisi Nubihar'ın sahibi ve yazı işleri müdürü Süleyman Çevik, ilk başvurusunun üzerinden 18 yıl geçtikten sonra Basın Kartı alabildi Çevik: "Bana hiçbir ş...

06.11.2013 13:17

ANDAÇ HONGUR - Kürtçe kültür, sanat, edebiyat dergisi Nubihar'ın sahibi ve yazı işleri müdürü Süleyman Çevik, bütün evrakları eksiksiz olmasına rağmen, ilk başvurusunun üzerinden 18 yıl geçtikten sonra Basın Kartı alabildi.

Çevik, yayınevinde AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 1992-2002 arasında aylık, 2002'den bu yana 3 ayda bir çıkan, edebiyat, kültür sanat içerikli Nubihar'ın Kürtçe yayımlandığını belirtti.

Derginin sahibi ve yazı işleri müdürü olarak Ağustos 1995'te Basın Kartı almak için Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne başvurduğunu dile getiren Çevik, şunları anlattı:

"Basın Kartı başvurumun 1997'de reddedildiği bildirildi. O dönem içerisinde istenen evrakları eksiksiz gönderdim. Basın Kartı'nın alınabilmesi için bir takım şartlar gerekiyor; primlerin yatırılması, derginin belli bir periyotta çıkması gibi. Bunların hepsi tamamdı, hiçbir eksiğimiz yoktu. Buna rağmen 1997'de başvurum reddedildi. Bir dilekçeyle bunun gerekçesini sordum. Başta bana cevap verilmedi, sonra ikinci bir dilekçe yazdım. Temmuz 1998'de ilk dilekçemden 9 ay sonra cevap verildi. Yazıda, Basın Kartları Yönetmeliği'nin 14. maddesine göre, başvurumunun reddedildiği belirtiliyordu. Bu maddenin ne olduğunu sorduğumda, 'kültürel' gibi ifadeler söylendi. Benim dergim de kültürel bir dergi olduğu için o sınıfa giriyordu. Hangi kıstasa göre reddedildiğini sorduğumda ise nitelik yönünden reddedildiğini söylediler."

"Sürekli bir oyalama..."

Süleyman Çevik, her komisyon toplandığında başvurusunun yeniden ele alınmasını beklediğini ancak alınmadığını ifade ederek, 2009'da eski başvurusu üzerinden yeniden talepte bulunduğunu söyledi. Çevik, şöyle devam etti:

"Bu kez Basın Kartları Komisyonu senede 2 kez toplanmasına rağmen, bu başvurumu gündeme almadı. Ben de bunun gerekçelerini defalarca dilekçe ve telefonla sordum. Bizzat Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğüne gittim. 'Önümüzdeki komisyonda ele alınacak' dediler fakat yine gündeme almadılar. Sürekli bir oyalama olduğunu görünce ben de dava açtım. Dava açtıktan sonra dergilerimi tercümeye gönderdiklerini söylediler. Halbuki tercümeye göndermek onların işi değil. Basın Kartları Komisyonu'nun böyle bir görevi yok bildiğim kadarıyla. Davadan sonra söyleyecekleri sağlam bir gerekçeleri yoktu. Davanın da lehimize sonuçlanacağı tahmin edildiği için olsa gerek 1 Ekim'de toplanan komisyonda Basın Kartı verildi."

"Benim durumumda başvuran, talep eden, herkes alabiliyor"

Süleyman Çevik, yayının Kürtçe olması nedeniyle başvurusunun reddedildiğini düşündüğünü belirterek, "Bana hiçbir şekilde böyle bir şey söylenmedi ama tabii ki başvurumun reddedilmesinin sebebi; yayının Kürtçe olması. Bunun başka bir gerekçesi yoktu. Çünkü Basın Kartları birçok kişi tarafından alınıyor. Benim konumumda başvuran, talep eden, herkes alabiliyor. Sahibi ve yazı işleri müdürü olarak 21 senedir dergiyi çıkartıyorum. Kart alabilmek için sahibi ve yazı işleri müdürü olmazsa olmaz bir şeydir. Ben ikisini de üstlendiğim halde verilmedi. Verilmemesinin sebebinin Kürtçe olduğunu düşünüyorum. Başka nasıl bir sebep olabilir ki? Bunu açıkça bana belirtmediler tabii ama ben öyle olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Basın Kartları Komisyonu 1 Ekim 2013'de toplandığında, Basın Kartı aldığını öğrendiğini dile getiren Çevik, "İlk başvurumdan kartın verilişine kadar 18 sene geçti" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kürtçe Dergi Sahibinin Basın Kartı Zaferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement