Kutsal Mekânların Mimari Dile Yansıması - Son Dakika
Güncel

Kutsal Mekânların Mimari Dile Yansıması

Kutsal Mekânların Mimari Dile Yansıması

"Kutsal Mekânların Mimari Dile Yansıması" adlı konferansıyla Yüksek Mimar Meral Oğuz ve Yüksek Mimar Murat Erdal oldu.

23.03.2013 10:27

Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Mart ayı Konferanslarının son konukları " Kutsal Mekânların Mimari Dile Yansıması" adlı konferansıyla Yüksek Mimar Meral Oğuz ve Yüksek Mimar Murat Erdal oldu.

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı konferansta Meral Oğuz Leonardo Da Vinci'nin" Ey değerler arayan adam, Doğa'nın meydana getirdiği biçimleri oldukları gibi tanımak, kabullenmekle yetinme… Kendi halinde beliren biçimlerin kökünü araştır." sözüyle başladı.

Konferansta Turgutreis Belde sınırları içerisinde yer alan Peksimet Köyü'nde kutsal sayılan mekânları ele aldılar. Meral Oğuz konferansın amacı olarak "Yerel mimaride henüz uygulama sürecine geçmemiş projeler vasıtasıyla içinde yaşadığımız kültürel değerlerin anlamını ve şimdiki durumları hakkında bilgiler vererek bir farkındalık yaratmaktır." Dedi.

Konuşmacılar konferanslarını " Peksimet Köyü Kilisesi, Su Mimarileri ve Kadıkalesi"adında üç başlık altında toplamışlardır. Peksimet kilisesini ele alan konuşmacımız Meral Oğuz, kilisenin anlamını, fiziki konumunu ve peksimet köyü ile ilişkisini görsel sunumlarla dinleyicilere anlattı. Döneminin dini mimari kültürel ve sosyal yaşamını yansıtan önemli bir kültür varlığımız olduğunu kısmen bazı kayıpları olsa da orijinal özelliklerini hala koruduğunu da olduğunu dile getirdi. Kilisenin röleve ve restorasyon çalışmalarının Muğla Valiliği tarafından onaylandığını Turgutreis Belediyesinin katkılarıyla yaptırıldığını en kısa zamanda restorasyon çalışmalarının başlayacağını söyledi.

Restorasyondan sonra Kilise sair zamanda yapı yörede yaşayanlara ve yerli yabancı turistlere çok amaçlı olarak çeşitli etkinliklerle hizmet verecek olup, yılın belli dönemlerinde 12 adalar Valiliği ile ortaklaşa düzenlenecek etkinliklerle kilisenin yaşamla yeniden buluşması sağlanacaktır.

Katılımcıların sorularını cevaplayan Meral Oğuz Turgutreis Belediyesi Meclis Üyesi Tarık Eray Çakır Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezinde bulunan Erdoğan Kayalar'ın arşiv araştırmalarındaki Peksimet Köyü Kilisesinin orijinal izin yazısını katılımcılarla paylaştı.

Yüksel Mimar Murat Erdal Dere de insanın yaşamak için temel ihtiyaçlarının başında gelen suyun mimari dile yansımasını katılımcılarla paylaştı. Suyun genelden özele doğru anlatımıyla başladığı konuşmasında su mimarisinin 5 ana başlıktan oluştuğunu bunların " ihtiyaca yönelik, ibadet, selsebil, temizlenme, taşıma " olduğunu bu ana başlıkları da görsellerle bütünleştirerek detaylı olarak anlattı.

Konferansın sonunda Kadıkalesi Muhtarı Adnan Süzen ve Turgutreis Belediyesi Meclis Üyesi Tarık Eray ÇAKIR konuşmacılarımıza teşekkür plaketlerini vererek çalışmaları hakkında zengin bilgileri yöre halkıyla paylaştıkları için teşekkür ettiler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kutsal Mekânların Mimari Dile Yansıması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement