RAVAD ALLUŞ - Lübnan'da sığınmacı olmanın ağır yüküyle hayata tutunmaya çalışan Suriyeli kadınlar, geleneksel yöntemlerle bazı küçük ihtiyaçlarını karşılıyor.
Ülkenin doğusunda yer alan Bekaa'daki El-Merac Mülteci Kampı'nda zorlu kış ve hayat şartlarıyla mücadele için kolları sıvayan Suriyeli kadınlar, terzilik yaparak ve ördüklerini satarak ailelerine destek veriyor.
Suriye'den çıkarken yanına dikiş makinasını da aldığını belirten 33 yaşındaki Delal el-Mer, kamptaki kadınlara elbise dikerek az da olsa bir kazanç sağladığını söyledi.
Mer, "Bir elbiseyi dikmek bazen tam bir günümü alıyor ancak ondan kazancım sadece 7 dolar oluyor. Bazen eski elbiseleri elden geçiriyorum. Boylarını kısaltmaya 1 dolardan daha az bir ücret alıyorum. Kazancım çok az. Ama daha fazlasını vermeye kamptakilerin gücü yetmez" dedi.
Ortanca kızının zatürreye yakalandığını ve oksijen maskesi takması gerektiğini belirten Mer, ilaçlarının da çok pahalı olduğunu, bu nedenle sırt ağrılarına rağmen çalışmak zorunda kaldığını ifade etti.
-"Kendi emeğimizle rızkımızı kazanmak istiyoruz"
Dikiş makinasının başında geçirdiği uzun saatlerin yanı sıra belediye ve dernek kapılarında gıda ve battaniye yardımı için beklediğini söyleyen Mer, "Saatlerce kuyruk bekliyorum. Bir sürü de kötü söz işitiyor ve aşağılanmaya maruz kalıyorum. Bazen o muameleye dayanamayıp evime dönüyor ve dikiş makinasının başına geçiyorum. Asıl istediğimiz bize iş mecralarının açılması, kendi emeğimizle rızkımızı kazanmak" diye konuştu.
"Uyun Suriye Derneği" gönüllüsü Ali el-Fera, kamptakilerin ihtiyaçları, tecrübe ve yetenekleri konusunda bir çalışma yürüttüğünü, dikiş ve örgü gibi küçük projelerde kadınları teşvik ettiğini belirtti.
Kadınların, diktikleri ve ördüklerini satarak bazı ihtiyaçlarını giderdiğini kaydeden Ali, "Kadınların yetenekleri değerlendirildiğinde kendi emekleriyle ihitiyaçları karşılanmış olacak. Dernek kapılarında beklemekten kurtulacaklar" ifadelerini kullandı.
Ali, sığınmacıların ekmek ihtiyacını karşılamak için derneğin kampa bir fırın satın aldığını ancak yeterli elektrik olmadığı için fırını çalıştıramadıklarını söyledi.
Örgü örmeyi çok iyi bildiğini söyleyen 25 yaşındaki Lina Ali ise kadınları eğitebilecek tecrübe ve birikime sahip olduğunu ancak özel iş kuracak durumda olmadığını belirtti.
Suriye'deyken lüks lokantalara bambu sandalye üretiminde çalıştığını ifade eden 35 yaşındaki Hayriye Ahmed de istihdam edildiği takdirde güzel işler çıkaracağını ancak kampta zamanla işini unutmaktan korktuğunu dile getirdi.
Dikiş bilen ancak makinası olmadığı için ailesine destek veremeyen diğer bazı kadınlar ise kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.
Suriye'deki Mart 2011'den bu yana süren iç savaştan en çok etkilenen ülkelerden biri olan Lübnan'daki kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı BM rakamlarına göre 1 milyonun üzerinde. Lübnan makamlarına göre ise bu sayı 1 milyon 700 bini buldu. - Lübnan
Son Dakika › Güncel › Lübnan'daki Suriyeli Kadınlar Hayata İlmek Atıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?