Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği, TÜBİTAK ve TİM desteğiyle 'I. Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı' etkinliği gerçekleştirerek sanayici, girişimci ve akademisyenleri bir araya getirdi.
Ar-Ge çalışmaları yapan sanayi kuruluşları, üniversitelerin öğretim üyeleri, öğrencileri, Ar-Ge merkezleri ve teknopark firmalarının yapmış olduğu 181 projenin yarıştığı Ar-Ge Proje Pazarı Etkinliğinde, Akademisyen, Sanayici ve Girişimci kategorilerinde başarılı bulunan toplam 9 proje ödüllendirildi. 13 Nisan 2012 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe, Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı.
Birinciye 10.000 TL ödülToplam 181 proje içinden seçilen ve bağımsız üyelerden oluşan "Ödül Seçici Kurulu" tarafından başarılı bulunan projeler 'Akademisyen, Sanayici ve Girişimci' olmak üzere 3 farklı kategoride değerlendirilerek, her kategoride ilk üç Ar-Ge projesi nakden ödüllendirildi. Etkinlik kapsamında dereceye giren projelerden birinciye 10.000 TL, ikinciye 5.000 TL ve üçüncüye ise 3.000 TL ödül verildi.
Değerlendirme kurulu tarafından seçilen projeler etkinlik boyunca fuaye alanında sergilendi. Proje Pazarı Uluslar arası hale gelecek Ar-Ge Proje Pazarı Etkinliğinin makine sektöründeki zihniyet değişimi için çok önemli olduğunu belirten Adnan Dalgakıran, "Artık farklılaşmak adına harekete geçmemiz gerekiyor. Bugün bu etkinlikle farklı fikirler farklı projeler üretmek için bir adım attık. Bu tarz etkinliklerle sektörümüzde Ar-Ge'nin önemini vurgulayacağız. Proje Pazarı'nın ikincisini uluslararası hale getirip, Türkiye'deki makinecileri yeni projeler üretmek için yüreklendireceğiz" dedi.
Türkiye'nin, birbirini taklit eden değil, yaratıcı fikirleri olan ve ortaya koyan girişimcilere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Adnan Dalgakıran, "Bir başkasıyla aynı ürünü üreten makineciler ileride büyük sorunlar yaşayıp iş yerlerini kapatacaklarını bilmeli. Artık yeni fikir ve projeler üretmeliyiz. Katma değerli ürünler üretmeliyiz.
Aynı makineyi Avrupa'da en fazla 10 firma üretirken bu sayı bizde 40-50'lere çıkıyor. Bu yapıyı değiştirmemiz lazım. Bugün ilkini düzenlediğimiz 'Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı' etkinliğimizle sektörde yeni bir vizyon kazandıracağımızı düşünüyorum" dedi. Yeni stratejiler geliştirmeliyiz
Makine sektörünün son 10 yılda ortalama yüzde 20 büyüyerek bugün 12 milyar dolarlık ihracat yapar duruma geldiğini ifade eden Adnan Dalgakıran, "Artık makine sektörünün önemi anlaşıldı. Her yıl ortalama yüzde 20 büyüyerek 2023 yılı için hedef koyduğumuz 100 milyar dolarlık makine ihracatı zor değil. Çin' in 1992 yılında 3.2 milyar dolar olan makine ihracatı 2010 yılında ise 309 milyar dolara çıktı.
Bu rakam Türkiye'nin toplam ihracatının iki katından daha fazla. Çin hükümeti rekabette geride kaldığını anladığı zaman stratejisini değiştirdi. Artık bütün Dünya katma değeri düşük ürünleri üretmeyi bırakıyor. Bizim de stratejimiz katma değerli ve teknolojik ürünler üretmek olmalı" diye konuştu. Ar-Ge Proje Pazarı 2023 hedefi için Türkiye'nin önünü açacak
Rekabet gücümüzü artırmak, ileri teknolojiye sahip olmak ve Türk markası algısını geliştirmek için Ar-Ge proje pazarının çok önemli olduğunu belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Ar-Ge proje pazarı Türkiye'nin gelişen ekonomisine, genç ve kalifiyeli nüfusuna girişimci iş dünyasına farklı bir dinamizm katacak" dedi.
Proje pazarının, 2023 hedefi için ihracatçılarımızın önünü açtığını ifade eden Mehmet Büyükekşi, "Makine İhracatçıları Birliği bu girişimi ile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize bizi bir adım daha yaklaştırıyor. Makine ve Aksamları sektörünün 2023 ihracat hedefi 100 milyar dolar toplam hedefimizin yüzde 20'si oluyor. Bu hedefe ulaşmak için Ar-Ge kapasitesinin artırılmamız gerekiyor.
Makine sektöründe yaşanan bu gelişmelerle Türkiye kendi üretim teknolojisine sahip ve trend belirleyen ülke haline gelecek. Ar-Ge Proje Pazarı sayesinde Türkiye'nin yıldızı daha da parlayacak" diye konuştu.Yeni teşvik sisteminin Türk sanayicisinin ihtiyaç duyduğu dönüşümü sağlayacağını aktaran Mehmet Büyükekşi şöyle devam etti: "İl bazlı teşvik sistemi sayesinde hem ihraç edeceğiz hem büyüyeceğiz hem de kalkınacağız. Yeni teşvik sistemi ileri teknoloji yatırımlarına öncelik vermesi açısından çok önemli.
Uluslararası rekabet gücünü artırma potansiyeline sahip, Ar-Ge içeriği yüksek, yüksek teknolojili ve katma değerli stratejilere öncelik verilecek. Yeni teşvik sistemi ile TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri ile geliştirilen ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar destekleniyor bu açıdan çok önemli bir gelişme." Kazanan ProjelerAkademisyen Kategorisi
Son Dakika › Güncel › Makine Ve Aksamları İhracatçılArı Birliği Tıkır Tıkır İşleyen Beyinleri Ödüllendirdi. - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?