KUALA İnsan Hakları İzleme Örgütü, Malezya'da ceza hukukunun ifade özgürlüğünü engellemek amacıyla suistimal edildiğini bildirdi.
Örgütün "Korku Kültürü Yaratma: Malezya'da Barışçıl İfadenin Suç Kabul Edilmesi" başlıklı raporunda, muhalif sesleri susturmak ve halkın hoşnutsuzluğunu bastırmak için yasalardan faydalanıldığı kaydedildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya Direktörü Brad Adams, Malezya hükümetinin, eleştirileri suçmuş gibi ele alarak demokrasi ve temel haklar konusundaki iddialarını alay konusu haline getirdiğini belirterek "Malezya muhaliflere karşı açtığı davalarda aşırıya kaçtı" ifadesini kullandı.
Adams, Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın, partisinin 2013 yılında yapılan genel seçimlerde oy kaybına uğraması üzerine daha önce sözünü verdiği yasal düzenlemeleri hayata geçirmediğini söyledi.
Malezya'da son yıllarda yeni vergiler ve devlete ait "1Malaysia Development Berhad (1MDB)" adlı yatırım şirketiyle ilgili yolsuzluk skandalı gibi çeşitli konularda kamuoyunun hoşnutsuzluğunu yansıtan eleştirel yayınlara baskının arttığına dikkati çeken Adams, hükümetin sıklıkla muhalif görüşlere sahip kişiler hakkında dava açtığını ve bu kişileri tutukladığını kaydetti.
Adams, ülkede iki muhalif gazetenin baskısının üç ay askıya alındığını, internet sitelerinin engellendiğini ve barışçıl protestoların "yasa dışı" ilan edildiğini ifade ederek "Malezya, medyanın faaliyetlerini durdurmayı ve eleştirileri susturmayı bırakmalı" dedi.
Brad Adams, uluslararası toplumun gün geçtikçe bu eylemlerin daha çok farkına vardığını söyleyerek hukukun üstünlüğünün önemine işaret etti. Adams, Malezya'ya, eleştirileri engellemek için yasal sürecin suistimalini durdurması, bu yasaları değiştirmesi veya feshetmesi çağrısında bulundu.
Raporda, Malezya'ya barışçıl gösterilere katılıma veya gösterilerde eleştirel söylemlere yönelik soruşturmaları, davaları ve beklemede olan suçlamaları düşürme çağrısı da yapıldı.
Malezya hükümetinin tepkisi
Rapora, Malezya hükümeti adına ilk tepki İletişim ve Multimedya Bakanı Salih Said Keurak'dan geldi.
Keurak, Malezyalıların görüşlerini dile getirme konusunda bugün geçmişten çok daha özgür olduklarını savunarak İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunu "abartılı" diye nitelendirdi.
Salih Said Keurak, örgütün raporunun, Malezya'dan ziyade Gazze'deki durumu tarif ettiğini belirterek "Malezya polisi her gün sokaklarda insanları vurmuyor" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Malezya'da İfade Özgürlüğü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?