Nelson Mandela İçin Anma Töreni Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Nelson Mandela İçin Anma Töreni Düzenlendi

Nelson Mandela İçin Anma Töreni Düzenlendi

Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela için Johannesburg'da düzenlenen resmi anma töreni, Liderler geçidine sahne oldu.

10.12.2013 17:19  Güncelleme: 17:20

Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela için Johannesburg'da düzenlenen resmi anma töreni, "Liderler geçidi"ne sahne oldu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yanı sıra 89 devlet ve hükümet başkanının katıldığı törende, bir çok eski lider de yer aldı. Törende Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay temsil etti. Törene ABD Başkanı Barack Obama damgasını vurdu. Eşi Michelle ile törene gelen ABD Başkanı Obama'nın şeref tribününde görülmesiyle, stadyumda büyük bir coşku yaşandı. Bu esnada, töreni yöneten kişi, katılımcılara "sükunet" çağrısında bulundu. Konuşma sırası kendisine geldiğinde sahada onur konukları için kurulan platforma giden Obama, Mandela ailesine taziyelerini iletti. Mandela'nın eski eşi Winnie Madikizela'yla kısa süre sohbet eden Obama'nın, o esnada eşi Michelle'yi işaret ettiği görüldü.

FNB Stadyumu'ndaki törende, konuk liderler, Mandela ailesine taziyelerini stadyum içindeki bir salonda sunduktan sonra sahada kurulan protokol sıralarında yerlerini aldı. Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, konuk liderlerle tek tek selamlaştı.

Taziye salonuna Fransa Cumhurbaşkanı François Holland, selefi Nicholas Sarkozy'yle kolkola geldi. Törene şarkıcı Bono ile aktris Charlize Theron da birlikte katıldı.

Yoğun yağışın altında tören

Yetkililerin "aşırı katılım" endişesi taşıdığı törende, Johannesburg'da geceden beri yağan yağmurun da etkisiyle, 90 bin kişi kapasiteli stadyumun tamamen dolmadığı görüldü.

Saatler öncesinde tribünlerde yerlerini alan Güney Afrikalılar, yaklaşık 1 saat gecikmeli töreni, "Nelson Mandela, senin bir eşin yok" tezahüratlarıyla bekledi. Kalabalığın "Mandela, benim başkanım, benim başkanım" şeklindeki sloganı da sık sık duyuldu.

Mandela'nın eski eşi Winnie Madikizela da stadyuma girerken büyük tezahüratla karşılandı. Winnie, stadyumda onur konukları için hazırlanan platformda yerini alırken, Mandela'nın son eşi Graça Machel'le de kucaklaştı.

Zimbabwe Başkanı Robert Mugabe'nin stadyuma gelişinde de hareketlilik yaşandı. Törende, eski ABD başkanları Bill Clinton ile George W. Bush da şeref tribünündeki yerlerini aldı. Clinton'a eşi Hillary de refaket etti. Clinton ile Bush, katılımcıları birlikte selamladı.

Öte yandan Barack Obama'nın konuşmasının ardından stadyumun yavaş yavaş boşalmaya başladığı görüldü. Stadyumdan ayrılanlar, protokol konukları için yolların kapatılması nedeniyle yoğun yağmur altında yaklaşık 2 kilometreye yakın yürüyerek, araçlarına ulaşabildi.

Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Mandela için yapılacak resmi anma törenine, aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Nambiya Devlet Başkanı Hifikepunye Pohamba,  Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth'i temsilen Prens Charles'ın da aralarında bulunduğu 89 devlet ve hükümet başkanının törene katılacağı duyurulmuştu. - Gauteng

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nelson Mandela İçin Anma Töreni Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement