"Marmara Denizi'ndeki deprem fayın karesteristik özelliği" (2) - Son Dakika
Güncel

"Marmara Denizi'ndeki deprem fayın karesteristik özelliği" (2)

"Marmara Denizi\'ndeki deprem fayın karesteristik özelliği" (2)

TUĞBA YARDIMCI MISIR - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, 27 Kasım'da Marmara Denizi'nde Tekirdağ açıklarında meydana gelen ...

28.11.2013 11:42

TUĞBA YARDIMCI MISIR - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, 27 Kasım'da Marmara Denizi'nde Tekirdağ açıklarında meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremin, bu bölgedeki ana Marmara fayının karakteristik olağan bir depremi olduğunu belirtti.

Depremin oluştuğu Tekirdağ çukurluğu yakın doğusundaki zayıf ve çok kırıklı yapıya sahip fay zonunun, son 3 yıl içerisinde aynı bölgede büyüklüğü 3.5 ile 5.1 arasında değişen 4 deprem ürettiğini ifade eden Bektaş, "Bu nedenle bu depremi gelecekte olabilecek büyük bir depremin habercisi olarak yorumlamak pek mümkün görülmemektedir" dedi.

Bektaş, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin etkisini sürdürdüğünü dile getirerek, "Marmara'daki faylar deprem sırasındaki kabuk kırılmasına bağlı stres transferinden çok daha fazla deprem sonrası zaman içerisinde fayların derin kısmındaki akmaların oluşturduğu gerilmelerden etkilenmektedir. Kuzey Anadolu fayının kuzey ve güney kollarında deprem çifti ve deprem kümeleri oluşturmaktadır" diye konuştu.

Bektaş, üç ay içinde deprem çiftleri oluşabildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"17 Ağustos'ta 7.4 İzmit depremi, deprem sırasında Düzce fayını tetikleyememiş olmasına karşın deprem sonrası zamana bağlı olarak derinden stres transferiyle 12 Kasım'da 7.2 büyüklüğündeki Düzce depremini üreterek bir deprem çiftini oluşturmuştur. Benzer şekilde 7'den büyük 22 Mayıs 1766 İstanbul depremi ve 5 Ağustos 1766 Gelibolu depremi zaman içerisinde gelişen tetiklemeyle oluşmuş bir tarihi deprem çiftidir."

-"Fayın 7'den büyük deprem tekrarlaması yaklaşık 250 yıl"

Marmara'daki bir fayın, 7'den büyük deprem tekrarlamasının yaklaşık 250 yıl olduğuna dikkati çeken Bektaş, şunları kaydetti:

"Oysa 1719 İzmit, 1737 Biga, 22 Mayıs 1766 İstanbul ve 5 Ağustos 1766 Gelibolu depremleri deprem sonrası 47 yıl içinde gecikmeli olarak tetiklenmiş bir büyük deprem kümesini, yani 7'den büyük 4 depremi oluşturmaktadır. Marmara Bölgesi 7'den büyük İzmit ve Düzce depremlerinden sonra 7'den küçük depremsellik dönemine girmiş olabilir. Marmara Bölgesi'ndeki faylar 500 yıllık tarihlerinde büyük depremlerden sonra dünyanın başka bölgelerinde olduğu gibi göreceli olarak uzun süreli iki göreceli sakinlik dönemi yaşamıştır. Örneğin 7'den büyük 1556 Erdek depremiyle 1719 İzmit depremi arasındaki 163 yıllık zaman aralığında Marmara 6.5'den daha büyük deprem üretememiştir. Benzer şekilde 1766 İstanbul depremi ile 1855 Bursa depremi arasındaki 89 yıl süre içerisinde Marmara bölgesi 7'den küçük deprem üretme dönemi yaşamıştır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Marmara Denizi'ndeki deprem fayın karesteristik özelliği' (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement