Programda, 'Merinos Fabrikası 80 Yaşında Anı Kitabı'nın tanıtımı da yapıldı.
Bursa Kent Konseyi'nin her sene eski Merinos Fabrikası çalışanlarını buluşturduğu geleneksel 'Merinoslular Buluşması', Merinos AKKM Yıldırım Bayezid Salonu'nda düzenlendi. Programa, eski fabrika çalışanlar büyük katılım gösterdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Bursa Mehter Takımı'nın gösterisi beğeniyle izlendi.
Programda konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, doğal güzellikleriyle sanayi ve teknolojiyi harmanlamayı başaran Bursa'nın, modern bir şehir olmanın gerektirdiği bütün nitelikleri de bünyesinde barındırdığını söyledi. Bursa'nın tarih ve kültür başkenti olmasıyla da ön plana çıktığını hatırlatan Çepni, "Bursa; Balkanlardan, Kafkaslara ve Ortadoğu'ya tüm gönül coğrafyamızın izlerini taşıyor. Geçmiş medeniyetlere ev sahipliği yapıyor. Kısacası Bursa, uygarlıklar beşiği ve tarih şehridir. Bursa, her alanda olduğu gibi 'Kent Konseyi' çalışmalarında da öncü ve örnek bir şehirdir. Hemşehrilik/kentlilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, çevreye duyarlılık, katılım, yönetişim gibi ilkeler doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Bursa Kent Konseyi, katılımcı demokrasi ve birlikte yönetimin Türkiye'deki en güzel örneğidir" dedi.
Bursa Kent Konseyi'nin 30 çalışma grubundan bir tanesinin de açılışının 1938 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirildiği, Cumhuriyet ve Bursa tarihinin sembol işletmelerinden birisi olan Merinos Fabrikası çalışanlarından oluşan Merinos Çalışma Grubu olduğunu dile getiren Çepni, ekonomik, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda Bursa hafızasında önemli bir yeri olan Merinos merkezli çalışmalar yapıldığını anlattı. Her sene Merinos Fabrikası'nın kuruluş günü olan 2 Şubat'ta 'Merinoslular Buluşması' düzenlediklerini, eski Merinos çalışanlarının birbirleriyle hasret gidermesini, anılarını taze tutmasını sağladıklarını aktaran Çepni, "Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'nde günün anlam ve önemi ile ilgili sergiler açıyoruz. Merinos Çalışma Grubumuzla beraber 'Merinos Fabrikası 80 Yaşında Anı Kitabı'nı da hazırladık. 2 Şubat 1938'den günümüze olan tüm hatıraları bir araya toparladık. Bursa Kent Konseyi'nin çalışmalarına destek veren geçmiş dönem Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanlarımıza, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Alinur Aktaş'a, anı kitabının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Daha güçlü bir Bursa için hep beraber çalışacağız" diye konuştu.
Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise, Merinos Fabrikası'nın şehrin ekonomik ve sosyal hayatına önemli katkılar yaptığını, Bursa'nın belleğinin önemli kısmının bu fabrikada oluştuğunu söyledi. Bursa'nın kalbinin bir zamanlar Merinos Fabrikası'nda attığı gibi bugünde Merinos parkı içerisindeki kongre merkezi ve müzelerde attığını dile getiren Gözgeç, Bursa'nın bugün tekstil şehri olarak anılmasında Merinos Fabrikası'nın büyük katkısı olduğunu belirtti. Mustafa Kemal Atatürk'ün Merinos Fabrikası'nı açarak yerli ve milli olma yolunda önemli adım attığını anlatan Gözgeç, "Bugün de milli ve yerli sanayiyi tekrar ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Güçlü bir Türkiye için buna ihtiyacımız var. Sadece bizlerin değil, tüm mazlum ve mağdurların güçlü Türkiye'ye ihtiyacı var. Ülkemizin birlik ve bağımsızlığı için bugün Afrin'de teröristlerin üstüne gidiyoruz. Merinosluların ve ülkemizin birliğini Allah bozmasın" dedi.
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse, bu sene 8'incisi yapılan Merinoslular Buluşması'nın ve Merinos Fabrikası'nın 80. kuruluş yıldönümüne eski çalışanların yoğun ilgi göstermesinin önemli olduğunu dile getirdi. Ülkenin en zor şartlarında ve zayıf olduğu dönemde açılan Merinos Fabrikası ile ekonominin ve sanayinin sıçrama gösterdiğini söyleyen Köse, 66 sene hizmet eden Merinos Fabrikası'nın Bursa'ya ve Türkiye'ye önemli katkılar yaptığını aktaran Köse, "Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen Merinoslular Buluşması, hatıraları yaşatabilme ve genç kuşaklara aktarabilme adına önem taşıyor. 8 senedir bu programı düzenleyen Bursa Kent Konseyi'ne ve Merinoslular Çalışma Grubu'na teşekkür ediyorum. Bursa'nın bir sanayi ve tekstil şehri olmasında Merinos Fabrikası'nın önemli katkıları oldu. 66 sene hizmet eden fabrikanın kapanmasının ardından atıl kalmasına gönüller razı olmadı. Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla bu şehre tekrar hizmet etmeye devam ediyor" dedi.
Bursa Kent Konseyi Merinoslular Çalışma Grubu Temsilcisi Tahir Adıman ise her şehrin tarihine ışık tutan yapıları olduğunu, Merinos Fabrikası'nın da Bursa'nın belleğini saklayan anıt olduğunu belirtti. Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan fabrikanın Bursa'ya ışık tuttuğunu, şehre ivme kazandırdığını anlatan Adıman, tarihe damga vuran Merinos Fabrikası'yla Bursa'nın, Avrupa'nın 5. büyük entegre tesisine kavuştuğunu hatırlattı. Anadolu Ajansı'nda Hüseyin Ezer'in arşivine ait fotoğraflar ve Başbakanlık Devlet Arşivi Belgeleri ve Merinos Fabrikası arşivi ile Hüseyin Gökhan Adıman'a ait fotoğrafla hazırlanan 'Merinos Anı Kitabı'nın önemli çalışma olduğunu söyleyen Adıman, 18 bin kişinin görev yaptığı fabrikada Bursa'nın hatırasının yer aldığını aktardı.
Konuşmaların ardından Merinoslular Çalışma Grubu Temsilcisi Tahir Adıman tarafından çalışma grubunun bir önceki temsilcisi Bülent Adısönmez'e plaket ve Bursa Milletvekili Gözgeç'e çiçek takdim edildi. Daha sonra 'Merinos Fabrikası 80 Yaşında Anı Kitabı'nı hazırlayan Nezaket Özdemir Bircan ve Deniz Dalkılınç tarafından kitap hakkında bilgi verildi. Program sonunda konuklar Tekstil ve Sanayi Müzesi'nde açılan fotoğraf sergisini gezdi.
Son Dakika › Güncel › Merinos Ailesi Bir Araya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?