Mısır'daki Anayasa Referandumu - Son Dakika
Güncel

Mısır'daki Anayasa Referandumu

Mısır\'daki Anayasa Referandumu

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Koordinatörü İşbilir: "Darbe yönetiminin oylamaya sunduğu anayasa taslağı, Mursi'ye yöneltilen tüm eleştirileri içinde barındırıyor.

17.01.2014 11:24

VEDAT YÜCEBAŞ - İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır'da askeri yönetimin hazırladığı anayasa hakkında yapılan referanduma ilişkin, "Darbe yönetiminin oylamaya sunduğu anayasa taslağı, Mursi'ye yöneltilen tüm eleştirileri içinde barındırıyor. Bu şu demek; özgürlükleri kısıtlayan ve askeri vesayeti güçlendiren bir anayasa taslağı" dedi.

Uluslararası Rabia Platformunun başkanlığını da yürüten İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, referanduma katılım oranının oldukça düşük olduğunu ve özellikle yurt dışında bu oranın yüzde 15 civarında kaldığını söyledi.

Devlet tarafından açıklanan katılım oranlarının şüpheli olduğunu dile getiren İşbilir, referandumda oy verme merkezlerinin adeta kışlaya çevrildiğini, ordunun üçte birinin halk oylamasında görevlendirildiğini, "hayır" oyu vermeyi düşünen kişilere ciddi bir baskı uygulandığını savunarak, şöyle devam etti:

"Hayır oyu verenler ve bu çerçevede teşvikte bulunanlar, 'teröre destek olmak'la itham ediliyor. Zaten Mısır'da medya ve muhalefet tamamen susturuldu. Mısır medyası 'evet' oyu verilmesi için günlerce yayın yaptı. Mısır medyası, darbe yönetimini alkışlayan, icraatını öven, bu referandumdan sonra Mısır'ın normalleşeceğini söyleyen, Müslüman Kardeşler ve demokrasi yanlılarını terörle suçlayan yayınlar yaptı. Buna da devam ediyorlar. Mısır'da tam bir askeri darbe rejimi hüküm sürüyor. Halkın iradesi çalınmış durumda. Darbe yönetimi de meşruiyet kazanmayı umut ediyor."

İşbilir, Mısır'daki hak ihlalleri, demokrasinin gerişe gidişi, hukuksuz yargılama ve katliamlardan askeri yönetim kadar darbeye içeriden veya dışarıdan destek veren herkesin sorumlu olduğunu vurguladı.

"Darbecilere destek giderek azalıyor"

Halk oylamasına sunulan taslağın demokratik olmadığını öne süren İşbilir, "Darbe yönetiminin oylamaya sunduğu anayasa taslağı, Mursi'ye yöneltilen tüm eleştirileri içinde barındırıyor. Bu şu demek; özgürlükleri kısıtlayan ve askeri vesayeti güçlendiren bir anayasa taslağı" değerlendirmesinde bulundu.

Cihangir İşbilir, referanduma katılımın düşük olması ve boykotun gücünün, Mısır halkının, darbe yönetimine ve anayasasına itibar etmediğini gösterdiğini anlattı.

Darbenin uygulamalarının, Mısır, Arap dünyası ve İslam coğrafyasındaki asker-sivil ilişkilerinde ciddi tahribat oluşturduğunu ifade eden İşbilir, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar darbeye destek veren çoğu kesimler, bu desteği çekmiş görünüyor. Uluslararası Rabia Platformu olarak gerek Mısır içindeki siyasi partiler ve iktidar odaklarını gerekse bölgesel güçler ve İslam dünyasını, Mısır'daki askeri cunta rejimine karşı ilkeli bir duruşa davet ediyoruz. Bu noktada İhvan ile Mısır'daki darbe karşıtı koalisyondan şiddet yanlısı bir tavır beklemiyoruz. Protestolarına barışçıl bir şekilde devam edeceklerini düşünüyorum. Ayrıca 25 Ocak, Mübarek yönetiminin devrilişinin üçüncü yıl dönümü. Tüm dünyada Mısır'daki darbeye karşı protestoların önümüzdeki hafta yoğunlaşacağını düşünüyorum. Maalesef referandumun sonucu yüzde 98 küsur 'evet' çıktı. Aksi çıkması da mümkün değildi ancak Mısır'daki askeri rejimin sürdürülebilirliği yok. Eninde sonunda bu askeri rejim bitecek." - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'daki Anayasa Referandumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement