Mücevher İhracatı İlk Çeyrekte 589 Milyon 780 Bin Dolar Oldu - Son Dakika
Güncel

Mücevher İhracatı İlk Çeyrekte 589 Milyon 780 Bin Dolar Oldu

Mücevher İhracatı İlk Çeyrekte 589 Milyon 780 Bin Dolar Oldu

Türk mücevherinin yıldızı tüm dünyada parlamaya devam ediyor.

10.04.2014 13:54

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre; sektör ihracatı ilk çeyrekte değer bazında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 9,62 artarak 589 milyon 780 bin dolara, miktar bazında ise yüzde 71,28 artışla 747 bin 488 kilograma ulaştı. Bu dönemde Türk mücevherine olan ilgisi ile Ortadoğu ihracatta liderliğini sürdürürken; ilk çeyrekte yüzde 99 artış ile Kuzey Afrika ülkeleri de dikkat çekti.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı ilk çeyrek verilerine göre; Türkiye'nin külçe altın hariç mücevher ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 9,62 artarak 589 milyon 780 bin dolara ulaştı. Miktar bazında ise sektörün ihracatı yüzde 71,28 artışla 747 bin 488 kilogram oldu.

Türk mücevher sektörünün Ocak-Mart dönemi ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; "altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" 526 milyon 118 bin dolar ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünleri sırasıyla 27 milyon 241 bin dolar ile "gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" ve 18 milyon 492 bin dolar ile "pırlantalı altın ve gümüşten mücevherci eşyası ve aksamı" izledi.

Mücevher sektörünün ilk çeyrekte en çok ihracat yaptığı ülkeler; Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Libya, Litvanya ve Rusya Federasyonu olarak sıralandı. Bölgeler açısından değerlendirildiğinde ise ilk sırada 248 milyon dolar ile Yakın, Orta ve Doğu Asya ülkeleri yer alırken; bu bölgeyi 124 milyon dolar ile AB ülkeleri ve 106 milyon dolar ile Diğer Avrupa Ülkeleri takip etti. Ayrıca söz konusu dönemde değerde yüzde 99 artış yakalayan Kuzey Afrika ülkelerine ihracat ise 40 milyon dolara yükseldi.

Mart ayında mücevher ihracatındaki artış ise miktarda yüzde 130'a ulaştı

Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 Mart ayı mücevher ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında, değer bazında 11,16 artarak 212 milyon 596 bin dolara ulaşırken; miktar bazında da yüzde 130,68 artış ile 329 bin 99 kilogram oldu.

Mart ayı ihracatında değerde en çok artış yaşanan ülkeler ise, Singapur, Belçika, Kırgızistan, Libya ve Hong Kong oldu.

Yılın ilk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner; "Artışla başladığımız 2014 yılına artışla devam ediyoruz. İlk çeyreği geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 71,28, değerde ise yüzde 9,62 yükseliş ile kapattık. Sektör temsilcileri olarak ihracat çalışmalarımıza yoğun olarak devam ediyoruz ve çalışmalarımızın karşılığını alabilmekten dolayı memnunuz. Böylece hem sektörümüzü dünyada büyütüyor hem de ülke ekonomisine sağladığımız katkıyı giderek artıyoruz" dedi.

Güner, "Türk mücevherleri tüm dünya ülkeleri açısından dikkat çekiyor. Özellikle altın takıda Ortadoğu ve Avrupa'nın en büyük üretim merkeziyiz. Son dönemde Ortadoğu'dan pırlantalı mücevherlerimize olan talep giderek artıyor. Ancak pırlantalı takıda dünya ile rekabet edebilmemizin önündeki ÖTV engeli maalesef devam ediyor. Yurtdışından hammadde olarak aldığımız pırlantaya yüzde 20 oranında ÖTV ödüyoruz. ÖTV'li aldığımız pırlantayı ülkemizde işleyerek ihracat ettiğimiz de söz konusu vergiyi üretim maliyeti olarak fiyatlarımıza eklemek zorundayız ve bu da uluslararası rekabet gücümüzü düşürüyor. Biz Belçika ve İsrail Borsası gibi büyüyebiliriz. Sektör olarak hiçbir ülkede olmayan bir alt yapıya sahibiz, çok deneyimli ustalarımız var. Sadece bize yurtdışındaki rakiplerimizle rekabet edebilecek şansın verilmesini istiyoruz. Eğer bu fırsat verilirse altın takıda olduğu gibi pırlantalı takıda da tüm dünyada söz sahibi olabileceğiz" diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mücevher İhracatı İlk Çeyrekte 589 Milyon 780 Bin Dolar Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement