- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan:
"Eğer temelinizi bilgiye dayalı güçlendirmez iseniz sonunda olacağınız nokta göçüktür"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) işbirliğiyle "Ar-Ge ve İnovasyon Destekleri Farkındalık ve Tanıtım" toplantısı düzenlendi.
MŞÜ'nün ev sahipliğinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 26 üniversiteden temsilcilerin katıldığı toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Aslan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine bakıldığında, Avrasya'nın orta ve ileri teknoloji ürünlerde üretim üssü olmasının planlandığını söyledi.
Bunun için Ar-Ge birimlerine önemli görevler düştüğünü anlatan Aslan, kamunun geçen yıl Ar-Ge için ayırdığı rakamların tüketilemediğini ve bunun nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
Geçen yıl bölgedeki 27 üniversiteden yalnızca 13 proje hazırlandığını anımsatan Aslan, "Ama bu dönemden sonra mutlak surette üniversitelerdeki bir ekibin sadece projelerle görevlendirilmesi ve proje sayısını artırmamız gerekmektedir. Bu yıl ve önümüzdeki sene proje anlamında bir sıçrama yapmamız gerek. Türkiye'deki ortalama şirket ömrüne baktığınızda 3 yıl. Eğer temelinizi bilgiye dayalı güçlendirmezseniz sonunda olacağınız nokta göçüktür" diye konuştu.
Muş Valisi Vedat Büyükersoy da üniversitelerin bilgiye, sanayiye ve teknolojiye katkı sağlamasının, şirketlerin daha güzel geli sağlaması ve ayakta kalabilmesi anlamına geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bugün geldiğimiz noktada aylık ihracatımız 15 milyon dolar. Ülkemizin bu çizgiye gelmesinde hiç şüphesiz ki Ar-Ge çalışmalarının, üniversite-sanayi işbirliğinin çok büyük katkısı var. Daha önceki dönemlere baktığımızda üniversitelerimiz, maalesef üniversite-sanayi işbirliği ile değil öğrencilerin kılık kıyafetiyle ya da birtakım ideolojilerin öğrencilere benimsetilmesi ile ilgili gayretlerle ortaya çıkmaktaydı. Ama şimdi bütün dünyada, Avrupa ve Amerika kıtalarında ciddi bir ekonomik kriz varken, bizde de çok ciddi bir kriz var. Ama bizdeki kriz alışveriş merkezlerindeki otopark krizi."
MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ise önceki yıllarda bir akademisyenin proje yapmak istemesi durumunda bunu gerçekleştirme şansının son derece zayıf olduğunu ancak bu dönemde birden fazla alternatifi bulunduğunu dile getirdi.
İnanç, buna rağmen proje hazırlamak için yeterli ilginin olmadığına işaret ederek, "Bu rehaveti üzerimizden atmamız lazım. O nedenle sahip olduğumuz imkanları mümkün olduğunca en verimli şekilde kullanma sorumluluğuna sahibiz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti. - Muş
Son Dakika › Güncel › Muş'ta Ar-Ge Tanıtım Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?