Necip Fazıl'ı Farklı Yönleriyle Anlattılar - Son Dakika
Güncel

Necip Fazıl'ı Farklı Yönleriyle Anlattılar

Necip Fazıl\'ı Farklı Yönleriyle Anlattılar

Necip Fazıl Kısakürek'in 5 farklı yönü 5 farklı düşünür tarafından 4. Kocaeli Kitap Fuarı'nda konuşuldu.

14.05.2012 22:26  Güncelleme: 22:24

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 4. Kocaeli Kitap Fuarı'nda usta şair-yazar Necip Fazıl Kısakürek'in 5 farklı yönü 5 farklı düşünür tarafından ele alındı. Dava, aksiyoner yönü, ruh coğrafyası ve tasavvufi yönü gibi yönlerinin anlatıldığı konferansta "Anlaşılmadan benimsenen tanınmadan dışlanan" usta yazarın hayatı fazla bilinmeyen yönleriyle anlatıldı.

5 Farklı Düşünürden 5 Farklı Görüş

Oturum başkanlığını yürüten Serkan Kocakır, Necip Fazıl'ın Bir din adamı değil, dinin adamı olduğunu ifade ederek sözü Necip Fazıl Kısakürek'in yakın çevresinde bulunmuş yazar Mustafa Yazgan'a bıraktı. Kısakürek'i kendisinin manevi babası olarak gördüğünü aktaran Yazgan, usta şair ve yazarın dava ile aksiyoner yönünü ele aldı. Necip Fazıl Kısakürek'in bir dava adamı olduğunun kanıtını kendisini hala saygınlıkla aranmasına, eserlerini büyük bir kesim tarafından okunmasında aranabileceğini ifade etti.

Ben'ciliği Tevazunun İhtişamı

Yazar Sadettin Kaplan'ın Kısakürek'in ruh coğrafyasını anlattığı konuşmasında yazarın "benlik" kavramından farklı örnekler verdi. Kaplan yazarın Ağrı Dağı gibi sivrilen bir "Ben Dağı"nın olduğunu ifade ederek, bazılarının Kısakürek'i kibirlilikle algıladığını açıkladı. Kaplan, Kısakürek'i sevenlerin ise bu olgunun tasavvufi benlik olduğunu aktararak ortak görüşü ifade etti.

Hapis Kararıyla Vefat Eden Tek Aydın

Necip Fazıl'ın tasavvufi yönünü anlatan Muzaffer Doğan, yazarın tasavvufu barışı olmayan savaş olarak nitelediğini ifade etti. Kaplan, Necip Fazıl Kısakürek'in 21 yaşında yayımladığı ilk şiir kitabı Örümcek Ağı adlı şiir kitabından ALLAH (c.c) adlı şiirlerini okuyarak tasavvufi yönünü aktardı. Murat Güzel ise Kısakürek'in siyasi kişiliğini aktardı. Birçok siyaset adamının kendisinden etkilendiğini dile getiren Güzel, üzerinde hapis kararı ile vefat eden tek aydının Necip Fazıl olduğuna dikkat çekti.

İki Farklı Dönem

Eski Bakan Prof. Dr. Sami Güçlü ise Necip Fazıl'ın öncü kişiliği hakkında bilgi verdi. Necip Fazıl'ın iki farklı dönemi olduğuna vurgu yapan Güçlü, "Çok soylu, kültürlü bir muhitten gelmiştir. Çok zeki, şımartılmış ve hastalıklı bir öğrencilik hayatı vardır. 21 yaşındayken şiir kitapları yayımlanan ve genç yaşta ün kazanan bir yazar olmuştur. Annesi'nden aldığı Müslümanlık tavırları ve diğer aile bireylerinin verdiği terbiye içine işlemiştir. 1934'ten sonra yaşadığı 10 senelik dönem ruhuna döndüğü dönemdir. İstediği her şeyi alabilecekken aç kalmayı tercih ettiği, ruh dünyasına döndüğü bu dönem Necip Fazıl'ı sevmek için azdır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Necip Fazıl'ı Farklı Yönleriyle Anlattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement