Nema Naznaka Kraju Krize U Libiji: Vojska Tvrdi da Nema Isıs-a U Toj Zemlji - Son Dakika
Güncel

Nema Naznaka Kraju Krize U Libiji: Vojska Tvrdi da Nema Isıs-a U Toj Zemlji

Sukobi izmedu snaga Libijske zore, odanih Nacionalnom kongresu u Tripoliju i snaga takozvane Koalicije za pocasne operacije koje podrzava Predstavnicka skupština, koju su u Tubruqu osnovale pristalice penzionisanog generala Halife Haftera, ne jenjavaju, a grad Bin Jawad na obali Sredozemnog mora je razoren, opustošen i najbolji je pokazatelj duboke politicke i sigurnosne krize u Libiji, piše Anadolu Agency (AA). Zestoke borbe se vode na frontu izmedu Bin Jawada i Sidra, a zbog zracnih i artiljerijskih napada stanovnici oba mjesta su izbjegli u sigurnije dijelove zemlje. Naselja, javni objekti i bolnice u ovim gradovima su razrušeni, a grad u ruševinama sve više podsjeca na prizore iz filmova o apokalipsi, a sve je manje tragova donedavno bucnih i uzurbanih turistickih gradica. Kontrolu u Bin Jawadu imaju snage Libijske zore iz Tripolija i neprekidno patroliraju gradom kako bi sprijecili pljackanje u napuštenom mjestu.

09.03.2015 16:36

BIN MUSTAFA BAG - Sukobi izmedu snaga Libijske zore, odanih Nacionalnom kongresu u Tripoliju i snaga takozvane Koalicije za pocasne operacije koje podrzava Predstavnicka skupština, koju su u Tubruqu osnovale pristalice penzionisanog generala Halife Haftera, ne jenjavaju,  a grad Bin Jawad na obali Sredozemnog mora je razoren, opustošen i najbolji je pokazatelj duboke politicke i sigurnosne krize u Libiji, piše Anadolu Agency (AA).

Zestoke borbe se vode na frontu izmedu Bin Jawada i Sidra, a zbog zracnih i artiljerijskih napada stanovnici oba mjesta su izbjegli u sigurnije dijelove zemlje. Naselja, javni objekti i bolnice u ovim gradovima su razrušeni, a grad u ruševinama sve više podsjeca na prizore iz filmova o apokalipsi, a sve je manje tragova donedavno bucnih i uzurbanih turistickih gradica.

Kontrolu u Bin Jawadu imaju snage Libijske zore iz Tripolija i neprekidno patroliraju gradom kako bi sprijecili pljackanje u napuštenom mjestu.

"Vecina izbjeglih se smjestila u okolnim selima. Neki se vec zele vratiti, ali sukobi i dalje traju. Jucer je izveden napad u kojem je ubijen jedan 30-godišnji civil", kazao je Fadil Mohammed, clan Gradskog vijeca zaduzen za humanitarnu pomoc izbjeglicama.

Mohammed: Gaddafisti nose zastave ISIS-a

Mohammed ukazuje i na opasne aktivnosti pristalica bivšeg libijskog rezima Muammara Gaddafija u gradu Sirtu, koji nose zastave teroristicke organizacije ISIS i zastrašuju tamošnje stanovništvo. On tvrdi da postoje dokazi da u Sirtu nema pripadnika ISIS-a, vec da je rijec iskljucivo o militantima bivšeg Gaddafijevog rezima.

"Noseci njihove uniforme i zastave zele da stvore sliku kako ovdje ima ISIS-a. To je scenario Gaddafijevih pristalica", tvrdi Mohammed.

Jedan od komandanata Libijske zore general Salah al-Jabu je za AA kazao da su dali priliku da pregovori u Maroku donesu mir u zemlji, ali da ce uskoro zapoceti operaciju oslobadanja grada Sidra.

"Vodimo troetapni rat protiv Haftera. Prvo pruzamo priliku pregovorima. U drugoj fazi tjeramo neprijatelje iz naftnih rafinerija i tamo ih gadamo. Ako prve dvije faze ne rezultiraju okoncanjem krize, pokrenut cemo opsezne napade svim raspolozivim sredstvima", porucio je general Jabu.

Jabu: Cilj je da se pod izgovorom ISIS-a u Libiju ubace strane sile

General Jabu dalje tvrdi da svi strani novinari i zvanicnici ne zele vidjeti stvarni problem u Libiji, vec uporno traze navodno prisustvo ISIS-a.

"U Libiji nema ISIS-a, to je samo scenario nekih krugova. Suprotna strana je izgubila bitku i sada pokušavaju od Ujedinjenih nacija i svijeta dobiti vojnu pomoc. Uvjeren sam da ovdje nema ISIS-a", kazao je Jabu i pozvao medunarodnu zajednicu da ne nasjeda na zavjere i ne stavlja Libiju u istu ravan sa Sirijom i Irakom.

Narodnom revolucijom u februaru 2011. godine je sa vlasti svrgnut rezim Gaddafija u Libiji. Tranzicijska vlast nije uspjela uspostaviti politicku stabilnost, a u maju prošle godine penzionisani general Hafter sa milicijama iz Zintana pokušao je izvršiti drzavni udar. Vlast u Tripoliju ga je sprijecila u tome, a podršku su joj pruzile i revolucionarne grupe iz Misrate. Nedugo zatim, pobunjenici osnivaju Zastupnicku skupštinu u Tubruqu i od tada Libija ima dva suprotstavljena parlamenta.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nema Naznaka Kraju Krize U Libiji: Vojska Tvrdi da Nema Isıs-a U Toj Zemlji - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement