Okinawa Adası'ndaki ABD Üssünün Yerinin Değiştirilmesi - Son Dakika
Güncel

Okinawa Adası'ndaki ABD Üssünün Yerinin Değiştirilmesi

Okinawa Adası\'ndaki ABD Üssünün Yerinin Değiştirilmesi

Bölge sakinleri üssün Okinawa'dan tamamen taşınmasını istiyor.

27.12.2013 21:11

TOKYO (AP) - Japonya'nın Okinawa Adası'ndaki ABD üssünün yerinin değiştirilmesine karar verilse de bölge sakinleri üssün adadan tamamen taşınması için eylemlerini sürdürmeye kararlı görünüyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Okinawa Valisi Hirokazu Nakaima'nın ilgili düzenlemeyi imzalamasını memnuniyetle karşılarken, yeni üsse ev sahipliği yapacak Nago kentinin yerel yöneticilerinden Yuichi Higa, "Valinin yaptığının affedilemez olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

Yuichi Higa, "Bölge sakinleri, buna engel olmak için kesinlikle güç kullanımına başvuracak, örneğin yolları kapatacaktır" diye konuştu.

Yeni üssün Nago'da kurulmasına karşı çıkan bir grubun başındaki Hiroshi Ashitomi de valinin kararına karşı yasal yollardan mücadele vereceklerini söyledi.

Okinawa Valisi Hirokazu Nakaima, Futenma üssünün yerleşim birimlerine yakın olan mevcut yerinden, adanın daha az nüfuslu bir bölgesine taşınmasını içeren düzenlemeyi imzalamış,  bu çerçevede yeni üssün Japonya'nın kuzeyindeki Nago'ya taşınmasına karar verildiği açıklanmıştı.

Vali Hirokazu Nakaima, düzenlediği basın toplantısında, Futenma birliklerinin Okinawa'dan tamamen ayrılması için çalışmayı da sürdüreceğini belirterek, yeni üssün yapılmasının yıllar alabileceğini ifade etti.

ABD'nin Futenma üssü, şu anda Ginowan'da bulunuyor. Yeni üssün, ABD ve Japonya arasında, 5 bini Guam'a gönderilmek üzere 9 bin kadar askerin adadan ayrılmasına ilişkin planın bir parçası olduğu söyleniyor.

ABD'nin Japonya'da görevli 50 bin askerinin yaklaşık yarısı Okinawa'da bulunuyor ve bölge sakinlerinin çoğu,  "Suç oranının, gürültü kirliliğinin ve kaza riskinin artığı" gerekçesiyle üssü istemiyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Okinawa Adası'ndaki ABD Üssünün Yerinin Değiştirilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement