Organ Bağışı Haftası - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışı Haftası

Organ Bağışı Haftası

Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat: "Organ nakillerinin artması için hem topluma hem de hastaların beyin ölümünün gerçekleştiği merkezlere önemli g...

04.11.2013 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, organ nakillerinin artması için hem topluma hem de hastaların beyin ölümünün gerçekleştiği merkezlere önemli görev düştüğünü belirtti.

Memorial Hastaneleri, "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" dolayısıyla organ nakli konusunda bilgilendirmede bulundu.

Memorial Hastanelerinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de 2013 yılı verilerine göre; 20 bin 830 böbrek, 2 bin 47 karaciğer, 235 pankreas, 393 kalp ve 39 akciğer hastası organ nakli için bekliyor. Organ bağışının istenilen düzeyde olmaması nedeniyle kimileri bu bekleyiş sırasında hayatını kaybediyor, kimileri ise organ bulunamadığı için yakınlarından alınan organlar ile sağlığına kavuşuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, organ nakillerinin artması için hem topluma hem de hastaların beyin ölümünün gerçekleştiği merkezlere önemli görevler düştüğünü belirtti.

Organ bağışı yapmak için bağışı yapan bireyin, kamu ve özel hastanelerinin "Organ Nakil Koordinatörlüğü"ne başvurmasının yeterli olduğunu ifade eden Polat, organ bağışı sonrası kişinin bilgilerini içeren "Doku ve Organ Bağış Belgesi" kartı hazırlandığını ve  bu kartı kişinin yanında taşımasının ve ailesinin de bu konuda  bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı.

Polat, organ nakli için teknik ve teknolojik alt yapı gerekliliğinin sağlanması ve organ nakli merkezi sorumlusunun bu konuda yeterli olması gerektiğini belirterek, bitkisel hayata girmiş bir kişiden organ alınamayacağını ve kişinin kadavra sayılabilmesi için beyin ölümünün gerçekleşmiş olması gerektiğini, bu kararın da uzman hekimler tarafından verildiğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement