Organ Bekleyen Çocukların En Mutlu Günü - Son Dakika
Güncel

Organ Bekleyen Çocukların En Mutlu Günü

Organ Bekleyen Çocukların En Mutlu Günü

BURSA (İHA) – Bursa’da organ nakli bekleyen çocuklar, bir alışveriş merkezinde gönüllerince eğlendi.

05.02.2014 14:58

BURSA (İHA) – Bursa'da organ nakli bekleyen çocuklar, bir alışveriş merkezinde gönüllerince eğlendi.

Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile İl Sağlık Müdürlüğü 'Çocuklar bizim en büyük hazinemizdir' adı altında program düzenledi. Organ nakli olmayı bekleyen çocuklara moral vermeyi hedeflenen program, Özdilek Alışveriş Merkezi'nde yapıldı. Aileleri ile AVM'ye gelen çocuklar gönüllerince eğlendi. Oynanan oyunların ardından çocuklara hediyeler dağıtıldı.

Böbrek hastalığının çocuklarda çok sık olduğunu dile getiren Uludağ Üniversitesi Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Dönmez, "Bu önlenebilir bir hastalık. Böbrek hastalığı olan çocukların önünde 3 yol var. Bu durumda hemodiyaliz, tipton diyaliz ya da böbrek nakli olması gerekiyor. Önlenebilir hastalıkların daha önceden farkına varılıp tedavi ettirilmesi gerekir. Hastaların kontrollere düzenli gelip, ilaçlarına da devam etmesi gerekiyor. Nakil olmuş bir çocuk kolaylıkla ilaçlarını kesebiliyor. Bunun neticesinde ortaya kötü sonuçlar çıkıyor. Böbreği kaybetme durumu ortaya çıkabiliyor" dedi.

Bursa İl Sağlık Müdür Dr. Özcan Akan, "Bugün burada 40 çocuğumuz keyifli bir gün yaşadı. Bunlardan bazıları nakil oldu. Bir kısmı daha yeni hemodiyalize girmeye başladı. Organ bağışına desteği arttırabilmek için böyle bir organizasyon yaptık" diye konuştu.

Organ bağışı ile ilgili de konuşan Akan, "29 Ocak 2014 itibari ile ülkemizde 21 bin 117 kişi böbrek, 2 bin 67 kişi karaciğer, 243 kişi pankreas, 35 kişi akciğer, 434 kişi kalp ve 4 bin 830 kişi kornea nakli bekliyor. Bursa'da bulunan 3 nakil merkezinde ise 976 kişi böbrek, 107 kişi karaciğer ve 72 kişi kornea bekliyor. Bursa'da 2011 yılında 58 böbrek ve 7 karaciğer nakli yapıldı. 2012 yılında 129 böbrek, 44 karaciğer ve 44 kornea nakli yapıldı. 2013 yılında 191 böbrek, 69 karaciğe ve 84 kornea nakli oldu. Son 3 yılın verilerine göre böbrek nakillerinde 4 kat, karaciğer nakillerinde 10 kat ve kornea naklinde 2 kattan fazla artış sağlanmıştır" diye bilgi verdi.

Çocukların eğlenip hastalıklarını unuttuğu programa Özdilek Genel Müdür Yardımcısı Cevat Bezek, Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan ve aileler katıldı. Çocuklara hediye takdiminin ardından protokol ile çocuklar hatıra fotoğrafı çektirdi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Organ Bekleyen Çocukların En Mutlu Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement