Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " Mersin'e gelirken elimiz boş gelmedik. Şu an 58 tesisi yapmak için bütün planlarımızı yaptık ve yatırım programına koyduk. Parasını ayırdık. Mersin'e 58 müjdeyle geldik. Bu 58 müjdenin toplam maliyeti 2 milyar 160 milyon lira" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaklaşık 116 milyon liraya mal olacak 11 adet tesisin temelini atamak için geldiği Mersin'de, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.
Eroğlu, valilikte yaptığı basın toplantısında, özellikle kendi dönemlerinde bakanların Mersin'e çay kahve içmek için gelmediklerini büyük yatırımlara imza atmak için geldiklerini belirtti.
Mersin'e gelme sebeplerinin Erdemli ilçesinde 11 tesisin temelini atmak olduğunu ifade eden Eroğlu, "Maliyeti 116 milyon lira maliyetli bu projelirin temelini atmak için Mersin'de bulunuyoruz. Bu Mersin'e hayat verecek bir proje. Bunlar içinde Mersin'in bilhassa Erdemli'nin yıllardan beri beklediği özellikle Sorgun Barajı var ki bunla ilgili her şey bitti. Temel atacağız. Kar da kış da olsa bunların inşaatları devam edecek" diye konuştu.
Çok sayıda gölet ve sulama alanının temelinin atılacağını anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Yapılacak bu tesislerimizin başında, 1 adeti büyük baraj, 4 adeti gölet ve sulama tesisi 11 tesisin 6 adeti de dere ıslahı olmak üzere bunları Mersin'e kazandıracağız. Ama bu yeterli mi? Değil. Özellikle şunu ifade edeyim. Mersin'e gelirken elimiz boş gelmedik. Şu an 58 tesisi yapmak için bütün planlarımızı yaptık ve yatırım programına koyduk. Parasını ayırdık. Mersin'e 58 müjdeyle geldik. Bu 58 müjdenin toplam maliyeti 2 milyar 160 milyon lira. Bunların içerisinde çok sayıda proje var. Mersin son derece verimli toplara sahip. İklimi müsait. Dolayısıyla biz burayı hem turizmi açısından hem ticaret sanayi açısından hem de ziraat açısından gerçekten bir merkez haline getirmek istiyoruz. Gıda ürünlerinin üretildiği ve bütün dünyaya ihraç ettiği önemli bir üs haline getirmek istiyoruz."
58 projenin içerisinde 4 büyük baraj, 4 büyük sulama tesisin de bulunduğunu hatırlatan Eroğlu, "Özellikle Anamur'daki ovaların sulanması için inşa edilen Ala Köprü Barajı'nın 9 Mart 2014 saat 13:00'de biteceğini belirterek, en az 100 bin dekar arazinin sulanması talimatını verdiklerini söyledi.
58 projenin bitimiyle 564 bin dekar mümbit tarım arazisinin suyla buluşacağına dikkati çeken Eroğlu, "Mersin büyüyor ve büyümeye de devam edecek. Şehir merkezine 128 bin metreküp özellikle içme suyu temin edeceğiz. 11 yerleşim yerimiz ile 50 bin dekar zirai arazimiz taşkınlara maruz kalıyor. Bu projeyle taşkınlardan kurtaracağız. Yani 50 bin dekar araziyi kullanılabilir hale getireceğiz. Bu müjdelerden birini hemen bugün uygulamaya koyacağız. Mesela Sorgun Barajı, 52 bin 410 dekarlık son derece mümbit araziyi sulayacak. Ayrıca bu barajdan enerji üretimi de yapılacak. Bunun gibi bir çok projenin açılışını İnşallah bugün yapacağız. Bir de Mersin'de çok beklenen bir baraj var biz 'Ak Suvak' diyoruz. Mersinliler buna 'Ak Sıfat' diyorlar. Bu barajı da yapmak için karar verdik. 75 bin 740 dekar arazi sulanacak. Bunun da müjdesini buradan veriyorum. 5 gün önce ihalesi yapıldı. İhale süreci devam ediyor. Mart ayında temelini atmayı planlıyoruz. Ayrıca orman köylülerini hibe olarak kısmen kredi olarak bu yıl 3 milyon lira civarında para desteği vereceğiz. Burada şöyle bir talimat verdik. Artık orman köylüsü orman teşkilatının hasmı değil hısımı olacak diye."
Eroğlu, Mersin'e son 10 yılda hükümet tarafından görülmemiş yatırımların yapıldığını belirterek geçen yıl sonuna kadar son on yılda Mersin'e 9 milyar 500 milyon lira yatırım yapıldığını kaydetti.
Eroğlu, Mersinli arıcılara da seslenerek, 15 sayfalık bir genelge hazırladıklarını ve Mersin'in bazı bölgelerine bal ormanlarının kurulacağının müjdesini verdi. Bal ormanı çalışmalarının şu anda başladığını ve 175 tane bal ormanının kurulduğunu belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bu alanların oluşturulması için özellikle zirai ilaçlar ve gübre kullanılmadı. Tamamen organik bir yetiştiricilik olacak. Yani tamamen tabi ortamda alanı hazırlıyoruz. Üreticimiz, kestane balı mı? Çiçek balı mı? Ne istiyorsa onları dikiyor her şeyini hazırlıyor ve mekanları teslim ediyoruz. Bal üreticilerine diyorum ki; Mersin'de çok şifalı bitkiler var. Bunu eğer biz organik balın orada üretildiğini bir tek sertifikasyon eksik. Sayın valim bunu da yaparsak. Sevgili bal üreticileri siz bir marka oluşturun. Selvi marka bunu da mühürleyelim. İnanın bu balı 1 liraya satıyorsanız bu markalaşma sayesinde 10 liraya satarsınız. Bal ormanlarını kurmamızın sebebi de bu."
Eroğlu, Mersin'e yapılacak diğer projeler hakkında da kısa kısa bilgi aktardı.
Vali Güzeloğlu, daha sonra Bakan Eroğlu'na içerisinde orman ürünlerinin bulunduğu bir hediye etti. Bakan Eroğlu, sepeti alırken yaptığı konuşmasında ise şu ifadeleri kullandı:
"Şuana kadar odun dışı ürünler adıyla ilk defa daire başkanlığı kuruldu. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde. Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi açtık. Tıbbi ve itri bitkiler merkezi adıyla. Geçen yıl bunlardan 400 milyon dolar ihracat yaptık. 2015 sonuna kadar 1 milyar 500 milyon doları hedefliyoruz. Bunlar hep köylülerimizin emeğini daha da geliştirmek için."
Son Dakika › Güncel › Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Mersin'de Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Mersin'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?