Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Gelişmeler ve Türkiye'ye Yansımaları - Son Dakika
Güncel

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Gelişmeler ve Türkiye'ye Yansımaları

Orta Doğu ve Kuzey Afrika\'daki Gelişmeler ve Türkiye\'ye Yansımaları

Chatham House'un İstanbul toplantısında "Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Gelişmeler ve Türkiye'ye Yansımaları" tartışıldı.

30.09.2013 14:22

Chatham House'un İstanbul Toplantısında "Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Gelişmeler ve Türkiye'ye Yansımaları" Tartışıldı

Dünya'nın önemli kanaat önderleri, Suriye ve İran'daki gelişmeleri, Arap Baharı kapsamında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ekonomik ve demokratik reformları ve küresel güçlerin bölgedeki stratejilerini değerlendirdi.

Uluslararası siyaset, ekonomi ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri, dünyanın saygın düşünce kuruluşlarından İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'un, 28 ve 29 Eylül tarihlerinde Akbank'ın ev sahipliğinde, Sakıp Sabancı Müzesi the Seed'de gerçekleştirilen Türkiye Projesi kapsamındaki dördüncü toplantısında bir araya geldi.

"Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Yeniden Yapılanma" ana teması ile düzenlenen toplantılarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki gelişmeler ve gelişmelerin Türkiye'ye etkileri ele alındı. Başta Suriye'deki siyasi olaylar ve İran'ın enerji projelerinin bölgenin istikrarına ve uluslararası ilişkilere yansımalarının ele alındığı toplantılarda, dünyadaki başlıca güçlerin bölgedeki stratejileri de tartışıldı.

"Orta Doğu'daki gelişmeleri doğru okuyabilmek bölgemizdeki konumumuzu güçlendirmemize önemli katkı sağlayacak."

Türkiye, İngiltere ve diğer ülkelerden seçkin isimlerin katıldığı toplantıda değerlendirmelerine, "Chatham House gibi prestijli bir kuruluşu, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede çok önemli gelişmelerin yaşanmakta olduğu bir dönemde yeniden ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz" sözleriyle başlayan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi ve Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, "Orta Doğu'nun yeniden şekillendiği, uluslararası güç dengelerinin değiştiği bir dönemden geçiyoruz. Bölgedeki gelişmeler uluslararası ekonomide denge arayışlarına yönelik tartışmaların yaşandığı bir sürece denk düştü. Bu da yaşanan gelişmelerin önemini ve yansımalarını daha da artırıyor. Bugün Orta Doğu yanıbaşımızda bulunan, gelişmelerle ülkemizi birebir etkileyen bir bölge. Bölgenin istikrarına ve sorunların barışçı yollarla çözümüne yönelik atılacak adımlar, bölgenin en büyük ekonomisi olan ülkemize de olumlu yansıyacak. Dünyada başlıca enerji kaynaklarının yer aldığı ve büyük bir pazar potansiyeli bulunan bölgedeki gelişmeleri sıkı sıkıya izlemek ve gelişmeleri doğru okumak ülkemizin geleceği açısından kritik önem taşıyor. Chatham House Yuvarlak Masa Toplantısı'nda, alanında önde gelen uluslararası uzmanlarla tarihe yön veren bu gelişmelerin analizini yapmak, Türkiye'ye etkilerini değerlendirmek ve geleceği bugünden yorumlamak, toplantıların içerik ve kapsamını daha da önemli kılıyor. Orta Doğu er ya da geç belli bir dengeye ve istikrara kavuşacak. Ülkemiz bölgedeki gelişmeleri doğru analiz ettiği ve fırsatları akıllıca değerlendirdiği oranda önümüzdeki dönemde atılımlarını, çıkışını sürdürecek ve bölgesindeki konumunu güçlendirecek." dedi.

Türkiye Projesi'ne katkılarından dolayı Suzan Sabancı Dinçer'e teşekkür eden Chatham House Direktörü Dr. Robin Niblett, "İstanbul'da dördüncü toplantımızı gerçekleştirmekten memnuniyet duyuyoruz. Yaşanan son gelişmeler Orta Doğu'nun geleceğinin tartışıldığı bu son toplantımızın zamanlamasının doğruluğunu ve önemini teyid ediyor. Chatham House Istanbul Toplantısı'nda siyaset dünyasının önde gelen temsilcileri ve iş dünyasının liderlerinin görüşleriyle oluşturulan çıktılar bölgedeki zorlukların çözümüne yönelik önemli çıktılar sağlayacak." dedi.

"Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşananlar gelişmeler ve Türkiye'ye olası yansımaları tartışıldı"

Chatham House Yuvarlak Masa toplantısında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da, Arap Baharı sonrasında ortaya çıkan gelişmeler üç ana başlık altında tartışıldı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yeniden yapılanma kapsamında Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren katılımcılar, Suriye'deki mevcut durumda karşısında başlıca ülkelerin stratejilerini konuştular.

Ayrıca, İran'ın enerji programını ve Körfez'deki Arap ülkelerinin güvenliğini de ele alan Chatham House katılımcıları, gelişmelerin daha geniş etkilerini ve bölgedeki diğer ülkelerin olası politikalarını tartıştılar.

Chatham House toplantısında Arap Baharı sonrasında Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki reformlar da ele alındı. Katılımcılar, bu kapsamda bölgedeki siyasi yapının demokrasiye geçiş sürecindeki etkisi üzerinde durdular.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Gelişmeler ve Türkiye'ye Yansımaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement