Türkiye Gazetesi yazarı Osman Ünlü, köşesinde, oruç tutmanın sadece yeme ve içmeyi terk etmek olmadığını, oruç tutanların günahtan da sakınması gerektiğini anlattı.
Türkiye Gazetesi yazarı Osman Ünlü, yazısında, "Oruç tutan bir kimse, sadece yeme, içmeyi mi yoksa günahları da terk etmesi mi gerekir mi?" sorusuna, "Oruç tutmak, sadece yeme ve içmeyi terk etmek değildir. Eli, dili, gözü, kulağı ve bütün uzuvları da, günah işlemekten uzak tutmalıdır. Çünkü Peygamber efendimiz;
(Oruç tutan kimse, yalan sözü terk etmezse, o kimsenin yiyip içmeyi terk etmesine Allahü tealanın ihtiyacı yoktur) buyurmuştur.
Faydasız şeyler konuşmak, yalan söylemek, gıybet etmek, tutulan orucun sevabını giderir. Zahmet çekerek, sıkıntılara katlanarak ibadet yapıp da, bunun sevabını yok etmek, akıllı kimsenin yapacağı iş değildir.
Ancak oruç tutarken günah işleyenler, benim orucumun kıymeti yok diyerek orucu terk etmemeli, oruca devam etmeli, Allahü tealaya yalvararak af dilemeli ve işledikleri günahlardan yüz çevirmelidirler. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
"Allahü teala, lütfederek, ihsan ederek, nefis iman edip İslamiyete uymakla şereflenince, İslam-ı hakikiye kavuşulur ve imanın hakikati hasıl olur. Bundan sonra yapılacak her iş, İslamiyetin hakikati olur. Namaz kılınca, namazın hakikati kılınmış olur. Oruç tutunca, orucun hakikati tutulmuş olur. İslamiyetin bütün hükümlerine uymak da, hep böyledir."
Seyyid Burhaneddin Tirmizi hazretleri, talebelerine hitaben buyurur ki:
"Oruç tutmak, kalbin rikkate gelmesine sebep olur ve oruçlunun duası, Allahü teala indinde makbuldür. Allahü tealaya ulaştıracak, oruçtan daha iyi bir binek yoktur. Orucun Allahü teala katında büyük değeri vardır. Oruç, hikmet hazinelerinin anahtarıdır. Bir kimse, bütün kulluk vazifelerini yerine getirse, fakat midesini doldursa hiçbir yere ulaşamaz. Orucu gereğince tutsa, başka kulluk vazifelerinde kusur olsa bile, yine bir yere erişir."
Şah Veliyyullah-ı Dehlevi hazretleri de buyuruyor ki:
"İnsanın nefsi taşkınlık yapınca, bazı çarelere başvurması gerekir. Oruç, bu hususta en güzel çaredir. İnsan, şehvetini oruç tutmak suretiyle kırar. Oruç, insanın kötü isteklerini zayıflatır. Ruhun parlaması, şehvetin ve kötü arzuların kırılmasında, oruçtan daha tesirli bir çare yoktur. Kişi oruç tutmak suretiyle şehvet ve kötü arzularından ne kadar sıyrılabilmişse, oruç o derece günahlarına keffaret olur" cevabını verdi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Oruçlu, günahtan da sakınmalıdır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?