Osmangazi'de Turuncu Etkinlik Başladı - Son Dakika
Güncel

Osmangazi'de Turuncu Etkinlik Başladı

Başkan Dündar, turuncu renkteki boyaya batırdığı elleriyle, belediye bahçesindeki duvara 'Şiddete Son' yazısının ilk harflerini yazdı.

25.11.2015 15:38

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 'Kadına Yönelik Şiddet'e karşı dikkat çekmek için hazırlanan ve destekleyenlerin turuncu rengi kullanması istenen "Turuncu Etkinlik" programı, Osmangazi Belediye Başkan Mustafa Dündar'ın katıldığı duvar boyama etkinliği ile başladı.

'Kadına Yönelik Şiddet' konusunda farkındalığı artırmak için başlatılan ve Osmangazi Belediyesi'nin de destek verdiği, 'Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası' renkli görüntülerle başladı. İlçede 136 mahalle dolaşılarak bilgilendirme yapılacak olan etkinliklerde, ilk ve orta öğretim okullarına ziyaretler gerçekleştirilecek, muhtarlıklara turuncu flamalar takılacak. Etkinlik hakkında bilgi veren Osmangazi Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Sevcan Yaman, "Tüm dünyada düzenlenen bu etkinliğe, bizlerde Osmangazi olarak verip, kadına karşı şiddete dikkat çekmek istiyoruz. Turuncu aktivizm programı kapsamında bütün dünyayı turuncuya boyamak istiyoruz. Turuncu obje ve nesnelerle her yerde turuncuyu kullanarak halkımızı bilinçlendirmek, kadına ve kız çocuklarına uygulanan şiddetin son bulmasını istiyoruz. Hemşehrilerimizin bu konuda desteklerini bekliyoruz" dedi.

Kampanyanın başlaması nedeniyle düzenlenen programda konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "BM tarafından kadına karşı şiddete dur demek amacıyla tüm dünyada başlatılan ve dikkat çekmek için turuncu rengin seçildiği 16 günlük etkinlik takvimini başlatıyoruz. Etkinlik takvimi süresince, Osmangazi'nin bir çok mahallesi, daha parlak bir gelecek ile kadına yönelik şiddetten arınmış bir dünyayı temsil eden turuncu renge boyanacak. İlçenin önemli noktaları, birçok sivil toplum kuruluşunun, okulların, muhtarlıklar ve vatandaşların katılımıyla, turuncu renk ile ışıklandırılacak, turuncu renkteki bayraklarla donatılacak" dedi.

Kadına karşı şiddetin önlenmesi için ülkemizde, son 15 yılda kadın haklarını öne çıkaran bir çok yasa çıkartıldığını ifade eden Başkan Mustafa Dündar, "Kadınların, 15 yıl öncesine göre daha özgür olduğunu, hayata katılım, ekonomiye katılım konusunda çok iyi bir konuma geldiğini görüyoruz. Bu durum Osmangazi içinde geçerli. Gezdiğimiz mahallelerimizde kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayatın içerisinde çok daha etkin olduğunu görüyoruz" dedi. Belediye olarak kadınlara yönelik bir çok proje geliştirip hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Dündar, "Osmangazi Belediyesi, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartını' imzalayan bir belediye. Kadın erkek fırsat eşitliğini 2 yıl önce meclisimizden geçirdik ve bununla ilgili de, belediye bünyesinde bir birim oluşturduk. Yine ağırlıklı olarak kadınlarımızın faydalandığı Aile Rehberlik Merkezini hizmete açtık. Osmangazi Belediyesi olarak, bu gün de "Kadına ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet ile Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm" projesine destek vermenin gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Konuşmasında, BM'nin gerçekleştirdiği böylesine anlamlı bir projeye destek vermenin gurunun yaşarken, diğer taraftan aynı BM'nin başta Ortadoğu ve Suriye olmak üzere, dünyanın bir çok bölgesinde yaşanan terör vahşeti ve yaşanan insanlık dramlarını görmezden gelmesini eleştiren Başkan Mustafa Dündar, "Bu gün Suriye'de yaşanan felaket sonrası 8 milyon kişi ülkesini terk etmiş. Biz istiyoruz ki, BM Suriye'yi, Ortadoğu'yu da görsün. Suriye ve o bölgedeki terör olaylarına karşı, kadına karşı şiddette olduğu gibi BM nezdinde el birliği ile mücadele edilsin. Ancak bu mücadele yapılırken, Bayır Bucak Türkmenlerinin yaşadığı bölgeler gibi, terörün olmadığı bölgelere saldırılar olmasın. Bunu yapanlara dur densin. Ülke sınırları ihlal edilmesin. Nasıl ki, bu gün buradan kadına karşı şiddete karşı çıkıyorsak, uluslararası teröre de karşı çıkıyoruz. Birleşmiş Milletleri, Suriye'de yaşanan göçü engellemeye yönelik duyarlı olmaya çağırıyoruz. Buradan şunu açıkça ifade etmek istiyorum. Bu gün buradan duvarları turuncuya boyayarak başlattığımız kadına karşı şiddetin durmasına yönelik çabaların, yalnızca kadınlarla sınırlı kalmayıp, tüm dünyadaki şiddetin, vahşetin, yaşanan dramların önlenmesi için gösterilmesini istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Dündar ve belediye çalışanları, ellerini turuncu boyaya batırarak duvarları boyadı. Ardından kadınlar ellerinde turuncu balonları gökyüzüne bıraktı.

16 gün sürecek kampanya boyunca Osmangazi'yi turuncuya boyayacak ve farkındalık oluşturacak bir çok aktivitenin gerçekleştirileceği Turuncu Etkinlik takviminde şu programlar yer alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Osmangazi'de Turuncu Etkinlik Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement