Karatepe Kilimi, ABD ve Avrupa'ya ihraç ediliyor
OSMANİYE'nin Kadirli İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü, adını el dokuması kilimiyle dünyaya duyurdu. Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Cengiz Cafri, güneşte dahi solmayan kök boya kullanılan kilimlerinin dünyaca ünlü olduğunu belirterek, metrekaresi 800 TL'ye kadar çıkan kilimi başta ABD olmak üzere Fransa, İngiltere ve Rusya'ya ihraç ettiklerini söyledi.
Cengiz Cafri, 1972'de 16 köyün katılımı ile Karatepe Kilim Kooperatifi'ni kurduklarını ve aradan geçen zamanda 15 köyün kilim dokumayı bıraktığını belirterek, "1990'lı yıllarda kilim dokumayı sadece Karatepe Köyü sürdürdü. Köy, ürettiği kilimlerle de adını dünyaya duyurdu" dedi.
DOĞAL KÖK BOYASI KULLANILIYOR
Karatepe Kilimi'nin dünyada ünlenmesinin en büyük nedenlerinden birinin ipliklerde kullanılan boyanın özelliği ve otantik desenler ile dokuyan genç kızların hayallerini desenlere yansıtmasından kaynaklandığını belirten Cafri, şunları söyledi:
"Karatepe Kilimlerini diğer kilimlerden ayıran en büyük özellik, ipliklerini ağaçların kökleri, yapraklar ve çiçeklerinden uzun süren zahmet sonucunda elde ettiğimiz doğal kök boyalarıyla boyanması. O nedenle Karatepe kiliminin güneşte rengi solmaz ve 100 yıllar geçtikçe de rengi daha canlılık kazanır. 100 yıllar öncesine ait motifler kilimlere işlenir ve bu sayede o motifler günümüze taşınır. Ayrıca dokuması da çok titiz bir şekilde yapılır ve 1 metrekare kilimin dokunması 6-7 günü bulabilir. Ayrıca, özel siparişler de alıyoruz. Bu nedenlerle de kilimin metrekare fiyatı 200 TL'den 800 TL'ye kadar çıkmaktadır. Kirkitini çok iyi kullanmak ve tamamen doğal boya ile yapılmasından dolayı pahalıdır."
140 TEZGAHTA 250 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Her evde bir kilim dokumaz tezgahı olduğunu belirten Cengiz Cafri, "Köydeki tüm kilimler Karatepe Kilim Kooperatifi bünyesinde dokunulmaktadır. Gerek kooperatifte gerekse de evlerde toplam 140 kilim dokumaz tezgahında 250 kişi çalışıyor. Yaz aylarında üretimimiz çok az da olsa tarım ve hayvancılık nedeniyle düşmektedir. Karatepe Köyü'nde her evde bir tezgah vardır ve fabrika gibi çalışmaktadır. Özellikle bayanlar kış aylarında kilim dokuyarak ev ekonomisine katkıda bulunmaktadır" diye konuştu.
İNCİRLİK'TEN ABD'YE
Karatepe kiliminin gelecek nesillere aktarılması için Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile sık sık kooperatifte kilim dokumacılığı kursları düzenlediklerini belirten Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Cengiz Cafri, köyde üretilen tüm kilimler kooperatif üzerinden satıldığını söyledi. Kooperatif olarak İngiltere ve Fransa gibi ülkelerinde aralarında olduğu yurt dışı ve yurt içi fuarlarda stantlar açarak Karatepe Kilimlerini tanıtıp satışını yaptıklarını belirten Cafri, köye gelen yerli ve yabancı turistlere de satış yaptıklarını kaydederek şöyle konuştu:
"Yıllık üretim kapasitemiz yaklaşık 2 bin 500 metrekaredir. Bu kilimleri hem yurt için satıyoruz hem de yurt dışına ihraç ediyoruz. Karatepe Kilimleri başta ABD olmak üzere Fransa, İngiltere ve Rusya'ya ihraç etmekteyiz. Özellikle İngiltere ve ABD çok rağbet etmektedir ve oralara İncirlik vasıtasıyla Karatepe Kilimlerini gönderiyoruz. Yabancılar el sanatı olduğu gerekçesiyle üstüne basmazlar ve genelde süs eşyası olarak alıp evlerinde sergiliyorlar.
GENÇ KIZLAR HAYALLERİNİ KİLİMLERE YANSITIYOR
Karatepe Kilim Kooperatifi Kurs Hocası Ayşe Haksever ise Karatepe Kilimlerinde kullanılan motiflerin her birinin ayrı bir anlam taşıdığını belirterek, "Genç kızlar bu kilimlere hayallerini dokuyarak geçimin sağlıyor" dedi. Kilimlerin çok ünlü olduğunu ve bu nedenle de çok rağbet gördüğünü kaydeden Haksever, "Karatepe Kilimlerinin bir diğer özelliği ise çift taraflı kullanabilirsiniz. Ayrıca, sık dokuma uygulaması ve kök boya sayesinde Karatepe Kilimlerinin yıllar geçtikçe renklerindeki canlılık artıyor" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Osmaniye Karatepe Kilimi, ABD ve Avrupa'ya İhraç Ediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?