Osmanlı'nın Kuruluşu Bursa'da Yeniden Canlanacak - Son Dakika
Güncel

Osmanlı'nın Kuruluşu Bursa'da Yeniden Canlanacak

Osmanlı\'nın Kuruluşu Bursa\'da Yeniden Canlanacak

Bursa'nın merkez Osmangazi İlçe Belediyesi, Osmanlı Devleti'nin Bursa'nın Fethi ile başlayan kuruluşunu, 'Panorama Bursa 1326' ile yeniden canlandıracak.

16.05.2013 14:42

Bursa'nın merkez Osmangazi İlçe Belediyesi, Osmanlı Devleti'nin Bursa'nın Fethi ile başlayan kuruluşunu, 'Panorama Bursa 1326' ile yeniden canlandıracak. Fetih 1453 Panoraması'ndan sonra dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olan 'Panorama Bursa 1326'nın 3 yıl içinde hazırlanacağını belirten Osmangazi İlçe Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmanlı'nın beylikten cihan devletine giden yolculuğunu 3 boyutlu anlatacaklarını söyledi.

Osmangazi İlçe Belediyesi, Osmanlı'nın beylik olarak kurulup 1326'da Bursa'nın fethi ile devlet olmaya doğru giden yolculuğunu 'Panorama Bursa 1326' müzesi ile anlatacak. Fetih 1453, Çanakkale Savaşı 1915 panoramalarını hazırlayan Haşim Vatandaş, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof . Dr. Metin Sözen ve Uludağ Üniversitesi Tarih bölümünün desteği ile yapılacak panoramik müze 3 yıl içinde hazır olacak. Ebu İshak Tarih ve Kültür Parkı'nda 2 bin 500 metrekarelik alana 30 milyon TL'ye yapılacak olan panoramik müzenin tanıtımını Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yaptı.

Başkan Dündar, tarihi ve kültürel mirasları koruyup, yaşatmak için yeni bir çalışma başlatacaklarını kaydederek şunları söyledi:

"Panorama Bursa 1326 adlı panoramik müze, beylikten cihan devletine giden yolculuğu üç boyutlu olarak anlatacak. Dünyada 30 tane panoramik müze var. Bizim yapacağımız dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olacak. Müzenin şu an eskiz çalışmaları yapılıyor. Ana temamız Fetih Günü olacak. 6 Nisan 1326 tüm canlılığı ile resmedilecek. Saltanat Kapının çıkış noktası olacağı resimde, Orhan Bey'in fetih anındaki durumu ayrıntılı olarak tasvir edilecek. Fetih anı Osmanlı'nın maddi ve manevi gücü, halkın yaşayışı, içinde yaşadığımız eserlerin anlamlarını ziyaretçiler görecek."

PADİŞAHLARIN BALMUMU HEYKELLERİ

Müzede 16 tabloda beylikten cihan devletine uzanan sürecin resmedileceğini dile getiren Dündar, Bursa'da mezarı bulunan padişahların dönemlerine ait eser ve bilgilerin de tablolarda anlatılacağını vurguladı. Padişahların balmumu heykellerinin de yer alacağını ifade eden Dündar, dönemin ekonomik ve sosyal hayatının da eserlerde görülebileceğine dikkat çekti. Başkan Dündar Şeyh Edebali, Emir Sultan, Geyikli Baba, Somoncu Baba gibi önemli isimlerin felsefeleri ve öğütlerinin müzede yer alacağını sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Osmanlı'nın Kuruluşu Bursa'da Yeniden Canlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement