Pakistan Talibanı, Hükümetle Barış Görüşmelerini Sürdürmek İstiyor - Son Dakika
Güncel

Pakistan Talibanı, Hükümetle Barış Görüşmelerini Sürdürmek İstiyor

Pakistan Talibanı, Hükümetle Barış Görüşmelerini Sürdürmek İstiyor

Pakistan Talibanı, son dönemde bünyesinde yaşanan ayrılmalar sonrasında ülkenin kuzeybatısındaki Güney Veziristan bölgesi için Pakistan hükümetiyle barış görüşmelerini sürdürmek konusunda ciddi olduğunu duyurdu.

02.06.2014 20:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan Talibanı, son dönemde bünyesinde yaşanan ayrılmalar sonrasında ülkenin kuzeybatısındaki Güney Veziristan bölgesi için Pakistan hükümetiyle barış görüşmelerini sürdürmek konusunda ciddi olduğunu duyurdu.

Pakistan Talibanı'nın barış görüşmesine ilişkin açıklaması, Güney Veziristan'daki Mehsud grubunun geçen hafta örgütle yollarını ayırmasından sonra geldi.

Taliban sözcülerinden Davut Masud, gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin ciddiyetini göstermesi durumunda Taliban grubunun Molla Fazlullah liderliğinde tamamen birlik olup Güney Veziristan'a barış getirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Halid Mehsud liderliğindeki Han Sayid Secne ismini kullanan Mehsud grubunun etkisinin zayıf olduğunu savunan Davut Masud, grubun Taliban'dan ayrılmasını bir komplo olarak değerlendirdi.

Han Seyid Secne grubu, her ikisi de ABD'nin insansız hava aracı saldırılarıyla öldürülen Taliban kurucu lideri Beytullah Mehsud ve halefi Hekimullah Mehsud'a yakın olarak gösteriliyordu. Ancak grubun Molla Fazlullah'ın liderliğine karşı olduğu belirtiliyordu. Molla Fazlullah, Mehsud aşiretine mensup olmayan ilk Taliban lideriydi ve Secne grubunun Molla Fazlullah liderliğini, sivilleri hedef almak ve Mehsud aşiretini bölmekle suçladığı iddia edildi.

Taliban örgütünün yüzde 40'ını oluşturan Mehsud aşiretinin ayrılmasının gruba büyük bir darbe vurduğu belirtilirken, Davut Masud, Taliban'ın gücünü koruyacağını iddia etti. Davut Masud, Secne grubunun ayrılmasının Taliban'ı zayıflatmak için bir taktik olduğu ancak örgütün Molla Fazlullah liderliğinde bir araya gelerek bu komployu başarısız kılacağını ileri sürdü.

Uzmanlar, Taliban içindeki bölünmenin 10 yıldan uzun süredir devam eden ve binlerce insanın ölmesine neden olan şiddetin sonlandırılması amacıyla hükümet ve Taliban arasında başlatılan, kesintilerle de olsa devam eden barış görüşmelerini tehlikeye attığına inanıyor.

Ocak ayında başlayan barış süreci, Taliban'ın nisan ayında ilan ettiği 40 günlük ateşkes kararının sona ermesi ile askıya alınmıştı. Son üç haftada özellikle Afganistan sınırındaki aşiretler bölgesinde süren hava operasyonları ve kanlı çatışmalarda 125'e yakın militan öldürüldü, 20'nin üzerinde Pakistan askeri hayatını kaybetti. - İslamabad

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan Talibanı, Hükümetle Barış Görüşmelerini Sürdürmek İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement