Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya dün düzenlenen ve 12 kişinin yaşamını yitirmesine neden neden olan silahlı saldırıya tepkiler sürüyor.
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen gösteride konuşan Başbakan Mark Rutte, sadece Hollanda'da değil, Avrupa genelinde Fransa'yla dayanışma için benzer gösterilerin düzenlendiğini belirterek "Korkunun bizi yönetmesine ve özgürlüklerimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Başbakan Rutte'nin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Lodewijk Asscher, Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Guvenlik ve Adalet Bakanı Ivo Opstelten, Amsterdam Belediye Başkanı Eberhard van der Laan ve Hollanda'da yayımlanan büyük gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin de katıldığı gösteride saldırıda ölenlerin yakınlarına dayanışma mesajı verildi.
Rotterdam'ın "Plein 1940" meydanında düzenlenen gösteride de Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, kalemin en güçlü silah olduğunu belirtti.
Moskova'daki Fransa Büyükelçiliği'ne çiçekler bırakıldı
Rusya'nın başkenti Moskova'daki Fransa Büyükelçiliği önüne saldırıda ölenlerin anısına yüzlerce çiçek bırakıldı ve mumlar yakıldı.
Saldırıda yaşamını yitirenleri anmak için büyükelçiliği ziyaret eden Ortodoks Hristiyanları Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, devletlerin inananların dini duygularını daha iyi korumaları gerektiğini vurgulayarak Fransa hükümetinin, dine hakaret edenlere ciddi cezalar vermesi durumunda bu tür bir terör saldırısının yaşanmayacağını savundu.
Atina'da protesto gösterisi düzenlendi
Charlie Hebdo'ya düzenlenen silahlı saldırı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da da protesto edildi.
Başkentteki Fransız Enstitüsü önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, Paris'teki silahlı saldırıyı protesto etmek için "Je Suis Charlie (Ben Charlie'yim)" yazılı pankartlar açtı.
Saldırıda yaşamını yitirenler için mum yakan göstericiler, derginin bazı nüshalarını başkent sakinlerine dağıttı. Gösteriye eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin yanı sıra çok sayıda milletvekili ve sanatçı katıldı. Protesto eylemi olaysız bir şekilde sona erdi.
Roma'da meşaleli gösteri
İtalya'nın başkenti Roma'da Fransa Büyükelçiliği'nin bulunduğu Farnese Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişi, ellerindeki mumlar ve "Hepimiz Charlie'yiz" yazan dövizleriyle saldırıyı protesto etti.
İtalya Ulusal Basın Federasyonu ve Yabancı Gazeteciler Birliği'nin de aralarında bulunduğu çeşitli basın kuruluşları tarafından düzenlenen meşaleli anma mitingine, parlamenterler, farklı kanattan siyasi partiler ve sendikalar da destek verdi.
Ülkede bugün çıkan gazeteler saldırıya geniş yer ayırırken gazetelerin büyük bölümü, "Özgürlüğe saldırı" manşetini attı.
İslamiyeti sorumlu tutan başlıklar atan sağcı gazetelere tepki gösteren Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, "Teröristler ile İslam'ı birbirine karıştırmaktan kaçınmak lazım" dedi.
Macar İslam Cemiyeti, saldırıyı kınadı
Macar hükümeti tarafından ülkede yaşayan Müslümanların resmi temsilcisi olarak kabul edilen Macar İslam Cemiyeti Başkanı Zoltan Bolek, Charlie Hebdo'ya yönelik saldırıyı kınadı.
Terör eylemi düzenleyenlerin İslam diniyle ilgili olamayacağını ve bu tür terör eylemlerinin İslam'a çok büyük zarar verdiğini belirten Bolek, "İslam, kesinlikle terörü yasaklıyor. Bu işlenen cinayetler kabul edilemez. Terörün her çeşidini lanetliyoruz. Yüce kitabımız Kuran'ı Kerim'in buyurduğu gibi, 'Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir' düsturu ile hareket ediyoruz. İslam'da savaşta bile sivillerin öldürülmesi yasaklanmışken İslam adına yaptıklarını söyleyenler kesinlikle İslam'ı tanımıyorlar, bilmiyorlar" dedi.
Bolek, Fransa'nın Budapeşte Büyükelçisi Roland Galharague'ye başsağlığı mesajı gönderdi.
Saldırıda ölenler, Budapeşte'deki Fransa Enstitüsü önünde düzenlenen düzenlenen törende anıldı. Fransa'nın Budapeşte Büyükelçisi Roland Galharague, terörizme karşı en büyük silahın birliktelik olduğunu belirterek "Bugün bize yollanan çiçekler, taziye dilekleri için çok teşekkür ediyoruz. Terörizme karşı en güçlü silahımız birlikteliktir. Bugün bize destek veren herkese müteşekkirim" dedi.
Macaristan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bernadett Szel de AA muhabirine yaptığı açıklamada Avrupa'da camilere yapılan saldırıları kınadıklarını belirterek "Fransa'ya destek vermek için toplandık. Ancak Avrupa'da Müslümanlara, camilere yapılan saldırıları da kınıyoruz. Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Macar İslam Cemiyeti de zaten yaptığı açıklamada şiddetin her türlüsünü kesinlikle kınadıklarını belirtti" ifadelerini kullandı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Paris'teki Silahlı Saldırıya Tepkiler Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?