Peşhabur'dan Irak'a 700 Suriyeli Sığınmacı Geçti - Son Dakika
Güncel

Peşhabur'dan Irak'a 700 Suriyeli Sığınmacı Geçti

Peşhabur\'dan Irak\'a 700 Suriyeli Sığınmacı Geçti

Suriye ile Irak arasındaki Peşhabur Sınır Kapısı'ndan sığınmacı geçişleri yeniden başladı.

27.03.2014 14:56

Suriye ile Irak arasındaki Peşhabur Sınır Kapısı'ndan sığınmacı geçişleri yeniden başladı. Gün içerisinde 700 kişinin, Suriye'den Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarına geçtiği bildirildi.

Daha çok Halep, Kobani ve Afrin'den gelen, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Suriyeli Kürt aileler, Dicle Nehrini sallarla geçerek Irak tarafına geçiyor. Arasında hastaların da olduğu sığınmacıları Birleşmiş Milletler ile IKBY yetkilileri karşılıyor.

Peşhabur Sınır Kapısı Sorumlusu Dr. Şevket Berbihari, AA muhabirine yaptığı açıklamada geçişlerin devam ettiğini ifade ederek, "Bu insanlar, yaklaşık bir aydır sınırın Suriye tarafında bekliyordu. Kürdistan hükümetinin izin vermesi üzerine Irak'a alındılar. Şimdiye kadar 700 kişi geçti. Fakat bu sayı artabilir" dedi.

Berbihari, Suriyeli ailelerin, Bacid Gendal kampına götürüleceğini sözlerine ekledi.

Yusuf Abdullah isimli Suriyeli ise 20 gün Semalka Sınır Kapısı'nda bekletildiklerini, bu süre içerisinde ailesiyle birlikte sığınmacılara tahsis edilen camide kaldıklarını söyledi. Halep'ten geldiğini belirten Abdullah, "Geldiğimiz yerde savaş, açlık, yokluk ne söylerseniz vardı. Rejim ordusu, üzerimize varil bombaları yağdırıyordu. Kaçmaktan başka çaremiz kalmadı" diye konuştu.

Suriyeliler için yardım çağrısı

Öte yandan Duhok Vali Yardımcısı Behzat Ali Adem, kentte ikame eden Suriyeli sığınmacılar için uluslararası kamuoyuna "yardımları artırın çağrısı" yaptı.

Adem, AA muhabirine yaptığı açıklamada Duhok ilinde 120 binden fazla sığınmacı olduğunu belirtti.

Sığınmacıların Domiz, Gevilan ve Bacid Gendal kamplarında kaldığını anlatan Adem, şunları söyledi:

"Uluslararası yardımlar, ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Merkezi Bağdat hükümetinin yardımları da çok yetersiz. Buna rağmen sığınmacıların bütün ihtiyaçlarına yetişmeye çalışıyoruz. Çünkü onlara yardımcı olmayı insani bir görev olarak kabul ediyoruz. Ancak yükümüzün hafifletilmesi için uluslararası camiadan yardım istiyoruz." - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Peşhabur'dan Irak'a 700 Suriyeli Sığınmacı Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement