Türkiye'nin 'kene' uzmanlarından Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Zati Vatansever, basın da yer alan 'keneyi kendisi çıkarttı öldü' sözlerinin doğru olmadığını söyleyerek, Yani keneyi kimin çıkarttığı önemli değil. Keneyi ne kadar erken çıkarttığınız önemli. En basiti sabit bir kuvvetle yavaş yavaş çekerek keneyi çıkartın dedi.
Artova Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçeye bağlı Çelikli köyünde, ölümlere neden olan ve keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili eğitim verildi. Düzenlenen eğitime, Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri ile Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Zati Vatansever katıldı. Düzenlenen eğitimde köylü vatandaşlara broşür dağıtıldı, ardından yaklaşık bir saat süren eğitim verildi. Eğitim sonrası, köyün merasına çıkarak kene araştırması yapan Vatansever, kene ile ilgili oldukça kirli bilgilerin kamuoyuna yansıtıldığını öne sürdü. Tokat ve bölgesinde tarlaya çıkan herkesin kene ile karşı karşıya geldiğini söyleyen Vatansever şöyle dedi Şu anda bizim yapmamız gereken kene ile birlikte yaşamayı öğrenmek. Sabahları tarlaya giderken gerekli koruyucu önlemleri almak, en basiti paçaların çorabın içine sokulması. Akşamları da eve gelindiğinde mutlaka soyunup kene muanesinin yapılması gerekiyor. Bunları yaparsak bu hastalığı görünmez hale getiririz. Keneyi de görür görmez çıkartmalıyız. Yani herhangi bir uzman gidip kenenin çıkartmasına gerek yok. Bunu çok basit olarak kendiniz yapabilirsiniz. Dağıtılan kene kartları var, eldivenler var, isterseniz bir gazete parçasıyla olabilir, bir yaprak olabilir. Tutup keneyi sabit bir kuvvetle çıkartabilirsiniz. Bundan sonraki süreç kendinizi takibe bakıyor. Kendinizi takip ederek işte, ateş, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler olunca doktora gidip hikayenizi anlatmak KENEYİ GÖRÜNCE ÇIKARTIN
'Keneyi kendimiz çıkartınca risk taşıyor mu' sorusunu cevaplandıran Vatansever şöyle konuştuHayır tam tersi. Keneyi görürü görmez çıkartmasınız gerekiyor. Bu uzmanlık gerektiren bir işlem değil. Tutupta 10 kilometre öte köyden her gün sağlık ocağıan gidip kene çıkartmanıza gerek yok. Siz keneyi görür görmez muane sırasında tutun çıkartın, uyguun yöntemle. Ondan sonra takibinize kendiniz yapın ve belirtiler çıkarsa doktora gidin Basında çıkan, 'keneyi kendisi çıkarttı öldü' sözlerinin doğru olmadığını söyleyen Vatansever, şöyle devam etti Kenenin kendisinin hastalık olduğu zannediliyor. Kene tutan herkesin hastalanacağı zannediliyor. Öyle bir şey yok. Kenelerin sadece yüzde 5'inde bu mikroplar var. Ama yinede dikkatkli olmamız gerekiyor. Basında maalsef bu tip haberler çıkıyor. Yani, 'keneyi kendisi çıkarttı öldü' deniliyor. Öyle bir şey yok, bu doğru değil. Yani keneyi kimin çıkarttığı önemli değil. Keneyi ne kadar erken çıkarttığınız önemli. En basiti sabit bir kuvvetle yavaş yavaş çekerek keneyi çıkartın. İşte, 'kafası içinde kalır' diyorlar, kalırsa kalsın, orada bir mikrop yok. Onu ağaç kıyımı batmış gibi düşünün. Ondan sonra çekin çıkartın onu. Önemli olan kenenin kendisini zaman almadan hemen çıkartılması Vatansever ayrıca, bu yıl kene vakalarında azalma beklediklerini belirtti.
Son Dakika › Güncel › Prof.dr. Vatansever Keneyi Kendiniz Çıkartın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?