Trabzon’da yaklaşık 200 kadar psikiyatrik hasta Toplum Ruh Sağlığı merkezinde çeşitli etkinliklere katılarak şifa ararken özellikle def ve ney eşliğinde çalınan Yunus Emre ilahileriyle adeta kendilerinden geçiyorlar.
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde Uzman Psikolog olarak görev yapan Hakan Yılmaz, merkezde psikiyatrik hastalara def ve ney eşliğinde müzik terapisinin yanı sıra resim gibi aktivitelerde uygulandığını belirterek hastaların böylelikle daha iyi duruma geldiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü proje çerçevesinde psikiyatrik hastalara bir takım hizmetler verdiklerini ifade eden Yılmaz, “Toplum ruh sağlığı merkezi, Sağlık Bakanlığı'nın yeni bir proje çerçevesinde yürüttüğü bir çalışma. Bu proje, Avrupa Birliği’nin önerdiği bir proje. Merkezimiz psikolojik bozukluğu olan hastaların hastane çıkışı sonrasında tedavi takiplerinin yapılması ve rehabilitasyon çalışmalarıyla hastanın daha iyi düzeye gelmesi amacıyla faaliyetlerin yürütüldüğü bir yer. Toplum Ruh Sağlığı merkezi deyince herkesin başvurabileceği bir yer gibi düşünülüyor. Ancak buraya gelecek hastalarda bazı kriterler aranıyor. Merkezimizde ağır ruhsal bozukluk dediğimiz şizofreni, şizo-affektif bozukluk, bipolar tanısı almış üç gruba hizmet veriyor” dedi.
Sosyal Hizmet uzmanı Kübra Özbek de “Öncelikle ev ziyareti yapıyoruz. Ev ziyareti sırasında sosyal inceleme yapıyorum durumunu inceliyorum. Bireyin aile ilişkilerine bakıyorum. Hastamız merkezimize geldiğinde bireysel görüşmemizi yapıyoruz. Bireysel görüşme sonucunda hastanın ne gibi sosyal yardımlara ihtiyacı var onu tespit ediyoruz. Şu an 200 tane hasta sayımız var. Günde yaklaşık 35-40 kişi buraya geliyor” diye konuştu.
DEF VE NEY İLE RAHATLIYORLAR
KTÜ Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi İlhan Barutcu, ney çalarak eşi Hülya Barutcu da def çalarak hastalara müzik terapisi uygularken, bu tekniğin eski Türkler'den günümüze kadar geldiğini ifade ediliyor. İlhan Barutcu, hastalara müzikle terapi uyguladıklarını ifade ederek “Hastalarımıza müzik terapi yapıyoruz. Modern tıbbın olmadığı dönemlerde zaman içerisinde günümüze kadar farklı teknikler uygulandı. Bugün günümüzde Londra’da olsun İspanya’da olsun, Amerika’da olsun bir çok merkezlerde bu teknik uygulanır hale gelmiş. Hatta tıbbın bir kolu olarak kabul edilmiş. Tamamen tedavi edecek diye bir kayıt yok. Modern tıbbın yanında bir yardımcı faktör olarak kullanılmakta. Özellikle psikolojik hastalar üzerinde çok etkili. Bizim ilahilerimiz çok güzel. Özellikle Yunus Emre’nin ilahileri çok daha sıcak bugünün Türkçe ile anlaşılır yazıldığı için tüm insanlar bu ilahilerin ne demek olduğunu anlayabiliyorlar, temiz Türkçe ile yazıldığı için. Çok da manevi duygular içeren ilahiler bunlar” ifadelerini kullandı.
BEKİR KOCA
TRABZON
Son Dakika › Güncel › Psikiyatri Hastalarına İlahili Terapi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?