İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rusya'nın, İran'a S-300 teslimatını askıya alan kararı iptal etmesinin, Tahran yönetimi ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmelerin "doğrudan sonucu" olduğunu savundu.
Netanyahu, Rusya'nın İran'a S-300 teslimatını askıya alan kararı iptal etmesiyle ilgili Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü.
Netanyahu, görüşmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "(Rusya'nın) İran'a gelişmiş silahları satma kararı, Tahran ile 5+1 ülkeleri arasında masada duran, tehlikeli nükleer anlaşmanın doğrudan bir sonucudur. İran ile yapılacak anlaşmanın Ortadoğu'da güvenliği arttıracağını gerçekten savunabilecek biri var mı?" ifadesini kullandı.
Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamaya göre de Netanyahu görüşmede, "Rusya'nın İran'a S-300 füzeleri satması, Tahran'ın bölgedeki saldırganlığını cesaretlendirecek ve Ortadoğu'daki istikrarı daha da bozacaktır" yorumunu yaptı.
Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre ise Putin, konuyla ilgili Netanyahu'ya, "S-300'lerin taktik ve teknik özelliklerinin tamamen savunma amaçlı olduğunu ve İsrail dahil bölgedeki diğer ülkelerin güvenliğine tehdit oluşturmayacağını" söyledi.
Kremlin Sarayı'ndan önceki gün yapılan açıklamada, Putin'in imzaladığı kararnameyle S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti.
Uçak ve balistik füzelere karşı etkili olan S-300 füzeleri, gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.
İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri, İran'ın nükleer programı üzerinde aylardır süren müzakereler sonucunda bu ay başında uzlaşıya varmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.
Son Dakika › Güncel › Rusya'nın İran'a S-300 Teslimatını Askıya Alan Kararı İptal Etmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?