Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin,
"Akademik başarı artıkça, rahmetin, merhametin arttığı bir Türkiye'ye dönmek zorundayız. Bu tek başına benim yapabileceğim bir şey değil. İşte bu yüzden esnek yarı zamanlı çalışma sistemini, kişinin analık görevini de yapacak şekilde düzenlemeliyiz" dedi.
Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nca Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen
"Aile Sorunlarımıza Sivil Toplum Tedbirlerimiz" konulu istişare toplantısına katılan Şahin, gönüllüğün ne kadar önemli olduğunu, gönüllülük kısmının çok daha derin bir sentezi ifade ettiğini söyledi.
Bu çatı altında bir araya gelmenin çok önemli olduğunu ifade eden Şahin, doğru çözümler için ciddi bir işbirliği sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Derin sorunları çözebilmek için yetişmiş insanlara ihtiyaç olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:
"Aile neslin, geleneğin, göreneğin, milletin geleceği adına çok önemli bir kurumdur. Sadakat ve sorumluluğun çok öne çıktığı bir kurumdan bahsediyoruz. Bu toplum eğitilmek zorunda. Bu toplum kişi başına düşen milli geliri artırmak zorunda. Buraya giderken bunun için yol alırken, beraberinde çözümsüzlüğü besleyecek bir sistemi geri çevirmek zorundayız. Akademik olarak başardığınız şeylerle, bu değerler eğitimini üst üste koyamadığınız zaman işte bugün yaşadığımız kentleşme, göç, bu reel durumu ortaya koyuyor. Çözüm burada doğru analizler, doğru tespitler üzerinde odaklanmaktır."
Şahin, çözüm için doğru alanlara odaklanmak gerektiğini dile getirerek,
"İpin uzunluğunu kuyuya göre ayarlamak zorundayız. Başaramamak gibi lüksümüz yok. Başaramadığımız zaman bu kadar sorunu nasıl çözeceğiz-" dedi.
Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bakanlık bünyesinde çok güçlü bir yapıya dönüştürüldüğünü ifade eden Şahin, şöyle devam etti:
"Son 10 yılın tecrübesiyle kurum bir araştırma kurumundan çıkıp, bütçesi olan bir kuruma dönüştü. Bu bir bakış açısıdır, bu bir liderliktir. Bu öncelikler bünyesinde bu kurum, yaptığı araştırmaların stratejik planlamaya dönüştürüp, en kısa sürede sonuca gitmek üzere yeniden yapılandı. Bu yapının içerisinde hızlı bir şekilde, aile ilgili temel sorun, bir araya gelen eve evlenmek için karar vermiş çiftlerin bir eğitimden geçmesine inandık ve Belediyeler Birliği ile yaptığımız çalışmanın sonunda 81 ildeki teşkilatta modüllerimizi çalıştık, her bir konu başlığı ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Şu anda tüm Türkiye'de evlenmek için başvuran çiftlerin bizin uzmanlarımız ve belediyenin uzmanlarından eğitim almaya başladığını ve çiftlerin bunda çok memnun olduğunu söyleyebiliriz. Bu hap gibi akşamdan sabaha düzelecek bir iş değil. Bu uzun soluklu bir mücadele. Bizim amacımız ilk 5 yıl boşanma bakımından en tehlikeliyse bu ilk başta bunu atlatmaktır. Evlilik akıl ve mantık ortamıdır."
Şahin, kurumda sorunlarla karşılaşıldığı zaman nasıl aşılacağına yönelik bir eğitim verildiğini dile getirerek, istatistiklere bakıldığı zaman son 10 yılda boşanma oranlarının en yüksek olanın 2001 yılında olduğunu söyledi.
140 bin boşanmanın gerçekleştiği 2001 yılında, oranın artmasında ekonomik krizinde çok etkili olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:
"2008'de yaşanan krizle boşanmalarda çok hafif bir artış olmuş, sonra tekrar normale dönmüştür. Bu sorun yok anlamına gelmiyor. Bu sorunun yönetilebileceği anlamına geliyor. Evlilik kurumu işbirliği üzerine kurulan bir sistemdir. Özellikle dünyada yaşanan akım, çiftler karşı karşıya getirme, rekabet ettirme, bunun üzerinden bireyselleştirme akımı çökmüştür. 2008 krizi ile birlikte özellikle AB bölgesindeki ekonomik sorun sosyal bir krize dönmüştür. Özellikle bu akımların artık doğru akımlar olmadığını ve bizim şu anda bize ait değerler diye övündüğümüz değerler üzerinde yeniden inşaya başlamışlardır."
-"Boşanan çiftlerin yüzde 14'ü yeniden evleniyor"-
Şahin, bilgi ve teknoloji çağında yaşandığını ve bugün birey, aile, toplum denilen küreselleşmede bilgi çağının nimetini ve külfetinin yaşandığını dile getirdi.
"O yüzden bugün dünyanın herhangi bir yerinde olan bir şeyi kendi içimizde de yaşayabiliyoruz. Bu büyük savrulma içerisinde odaklanmamız ve istikametimizi iyi belirlememiz gerekiyor" diyen Şahin, güçlü modeller oluşturmaları gerektiğini söyledi.
Bakan Şahin, boşanan çiftelerin yüzde 14'ünün yeniden eski eşleriyle evlendiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Çok hızlı bir şekilde karar veriyoruz. Dağıtıyoruz. Yaptığımız şeyin yanlışına varıp yeniden toparlamak istiyoruz. Çünkü kurum dağıldığı zaman sorun bitmiyor. Yani bu süreci sizlerle, paydaşlarımızla beraber yöneteceğiz. O yüzden modellerimizi daha bir yuvarlak masa etrafında, hocalarımızın daha içinde bulunduğu bir ortamda yapmamız lazım. Zamanla yarışıyoruz. Akademik başarı artıkça, rahmetin, merhametin arttığı bir Türkiye'ye dönmek zorundayız. Bu tek başına benim yapabileceğim bir şey değil. İşte bu yüzden esnek yarı zamanlı çalışma sistemini, kişinin analık görevini de yapacak şekilde düzenlemeliyiz. Aslında bunu batıda çok rahat bir şekilde yapıldığını görüyoruz. Batıdaki istihdamda çalışan kadınların yüzde 40'ı yarı zamanlı çalışıyor. son bakanlar kurulunda biz bunu formüle edeceğiz. Evlilik kurumunu teşvik edeceğiz. Çünkü evlilik yaşımız da yükseliyor. Evliliği normal zamanında ve teşvik edecek bir sistemi koymak, ayrıca kadının çalışma hayatındaki modellemelerini ortaya koymak zorundayız. Bunlar tek bakış açısıyla çözülecek sorunlar değil."
Şahin, aileyi koruyacak temel bir yasayı da paydaşlarla birlikte yapmak istediklerini ifade etti.
konuşmaların ardından, TGTV Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamza Akbulut, bakan Şahin'e plaket verdi.
Muhabir: Hatice Şenses
Yayıncı: Zeki Gümüş - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Şahin: Çözüm Süreci Türkiye'nin Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?